Babaápolás

Ujjsérülések kezelése kézen-lábon (babákon)

Zúzódások

A mindig kíváncsi babák különösen gyakran szenvednek fájdalmas zúzódásokat attól, hogy fiókok vagy ajtók becsípik az ujjaikat. A zúzódott ujjat áztassuk jeges vízbe. Akár egy órás áztatás is javasolt, 15 percenként szünettel (ennyi idő elég ahhoz, hogy az ujjak felmelegedjenek, így elkerülhetjük a fagyást).

Sajnos kevés baba fog ilyen sokáig nyugton ülni, bár esetleg figyelemelterelés vagy erő alkalmazásával pár percig le tudjuk szerelni. Ha beütötte a lábujját, szintén hasznos lehet az áztatás, de együtt nem működő babával ez sem könnyű. A zúzott ujjak és lábujjak kevésbé dagadnak meg, ha magasan tartjuk őket – ami szintén nem túl könnyen kivitelezhető egy babánál.

Ha a sérült ujj vagy lábujj nagyon gyorsan és nagyon megdagad, deformált vagy nem lehet kiegyenesíteni, törésre lehet gyanakodni. Azonnal hívjuk az orvost, ha a zúzódást az okozta, hogy a kéz vagy a láb fogaskerekek vagy forgó kerék küllői közé szorult, illetve került.

Köröm alatti vérzés

Ha a kéz- vagy lábujj súlyosan zúzódott, véraláfutás alakulhat ki a köröm alatt, fájdalmas feszülést okozva. Ha vér szivárog a köröm alól, gyakoroljunk nyomást a körömre, ami segítheti a vér eltávozását, így a nyomás csökkentését. A sérülést áztassuk jeges vízbe, ha a baba hajlandó elviselni. Ha a fáj­dalom nem múlik, lehet, hogy ki kell lyu­kasztani a körmöt, hogy csökkenjen a feszülés. Ezt végezheti az orvos, vagy ad­hat tanácsot, hogy mi magunk megtegyük.

Beszakadt köröm

Kis szakadás ese­tén egy darab ragasztószalaggal vagy seb­tapasszal rögzítsük, amíg a beszakadt köröm akkorára meg nem nő, hogy le­vágható. Szinte teljesen átszakadt köröm esetében a szakadás mentén óvatosan vágjuk le a körmöt, majd sebtapasszal fedjük le, amíg elég hosszú nem lesz ah­hoz, hogy védje az ujj hegyet.

Levált köröm

A köröm magától le fog esni, nem szükséges eltávolítani. Nem javasolt az ujj vagy lábujj áztatása, mivel a körömágy folyamatos nedvessége a kö­röm védelme nélkül megnöveli a gom­bás fertőzés veszélyét. Gondoskodjunk azonban arról, hogy a terület tiszta ma­radjon. Alkalmazhatunk antibiotikumos kenőcsöt, de nem mindig szükséges. Vál­togassuk sűrűn a tiszta sebtapaszt a kö­römágyon, de miután a köröm elkezdett visszanőni, a sebtapaszra már nincs szük­ség.

Általában 4-6 hónapba telik, míg a köröm teljesen visszanő. Ha fertőzésre utaló pír, melegedés és duzzanat jelenik meg, hívjuk fel az orvost.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.