Babaápolás

A játszócumi – Mikor ajánljuk?

A baba számára a szopás természetes cselekedet, legyen szó az anyai mellről, a cumiról, az ujjáról, a takaró csücskéről vagy a kedvenc babájáról. Ez megnyug­tatja, ha fél vagy szorong. Ha nem túl sokat használjuk, az első két-három évben nagyon jó erre a játszócumi, nem okoz visszafordíthatatlan elváltozásokat sem a fogakban, se a fogmederívben.

A cumit azonban soha ne mártsuk mézbe vagy cukorba, mert idő előtt tönkretesszük a gyerek fogait vele! A cumizás kevésbé ártalmas, mint az ujjszopás, kevésbé deformálja a fogat és a szájpad­lást, könnyebben kontrollálható, és nem is biztos, hogy mindig kéznél van.

Mikor ajánljuk?

A cumit elsősorban vigaszul használhatjuk: biztonságérzetet nyújt, ha nincs otthon a mama, vagy egyéb nehéz helyzetekben (például ha nem tud elaludni, vagy fáj a hasa), illetve csökkenti a feszültséget.

A játszócumi

A szilikoncumi szilícium alapú szintetikus anyagból készül áttetsző, alakja állandó, nem szívja be a sza­gokat és az ízeket, nem rongálódik se a hideg, se a meleg sterilizálás során. a selyem szilikon cumi csúszásmentes, és teljesen a szopás metódusát imitálja. Ezek a tulajdonságok nagy erényei, ezért kiválóan alkalmasak az első hónapokban. Ha a baba fogai kibújnak, jobb, ha áttérünk a kaucsuk cumira. a kaucsuk teljesen természetes anyag, lágy, rugalmas, és főként tartósabb, mint a szilikoncumi.

Melyik típust válasszuk?

A boltokban kapható cumik nagy része még használt állapotban sem esik szét több darabra, tehát nem okoz fulladást, nem nyelhető le. Válasszuk az anatómiailag csepp formájú cumit, ami felfelé ívelt, jobban alkalmazkodik a baba szájpadlásához. A cseresznye formájú, gömbölyű cumit, ami az anya mellbimbójának alakját utánozza, nem javasoljuk, mert hosszan tartó hasz­nálata esetén a szájpadlás és a fogívmeder károsodhat. A cumit egy műanyag lánccal a pici ruhájához kapcsolhatjuk. Semmiképpen se akasszuk a nyakába, mert balesetet okozhat.

A koraszülött baba cumija

Egyes cégek készítenek speciálisan koraszülöttek számára „erősítő” cumit, ez a felső és alsó állkap­csot olyan helyzetben tartja, ami a száj fejlődéséhez szükséges. A baba méretére vágható, és az eset­legesen bevezetett szonda mellett is használható. Kétféle mérete van: az 1200 g alatti babáknak, és egy másik az 1000-1800 g súlyú babáknak. Mindenképpen orvos felügyelete mellett használható.

Hogyan fertőtlenítsük a cumit?

Csakúgy, mint a cumisüveg esetében, a játszócumit is a baba hat hónapos koráig kell fertőtleníteni, utána elég alaposan megmosni, minthogy a baba úgyis a csörgőt és minden egyéb tárgyat, amit csak elér, a szájába vesz, ennek köszönhetően kifejlődik a saját immunrendszere. Használhatunk hideg fer­tőtlenítést, vagy vízzel történő lemosást.

Mikor búcsúzzunk el a cumitól?

Lehetetlen az ideális pillanatot megjelölni, minden gyereknél más és más idő­pontban történik a leszokás. A lényeg, hogy soha ne erőltessük, és a megvonás ne történjen egyik napról a másikra. Semmiképpen se tüntessük el a gyerek elől magyarázat nélkül a cumit, mert a számára oly fontos tárgy elvesztése nagy lelki sérüléssel jár.

A cumi jellemzői

A kereskedelemben használatos cumikat a fogorvosok és a fogszabályzó orvosok együttes szakmai véleménye alapján alkotják meg. Kidolgozásukkor fontos szempontokat vesznek figyelembe, például hogy semmiképpen se akadályozza a száj és a fogak helyes fejlődését. A cumik külső részén két lyuk van a szellőzés céljából, anyaga pedig nem szabad hogy a baba bőrét irritálja.

Az a jó, ha a cumi megfelelően illeszkedik a szájhoz, nem lesz szélesebb a baba harapása, és az állkapocs tartása is állandó marad. Legyen lapos és szimmetrikus, simuljon el a baba szájában, amikor szopizza. Belül van egy szellőző szelep a levegő be- és kiáramlásához, mivel szopás közben összenyomódik a cumi.

Általában hároméves kor körül nagyobb magabiztosságra tesz szert a gyermek, és szinte magától hajlik arra, hogy leszokjon a cumiról. Más gyerekek viszont egyáltalán nem hajlandóak lemondani kedves társukról, ezért segítsünk nekik ebben.

Íme néhány tanács:

  • Csak a nehezebb időszakokban – mint például az elalvás vagy az anya hiá­nya – engedélyezzük a cumizást.
  • Vonjuk el a gyerek figyelmét, amikor cumizni szeretne.
  • Adjunk neki „nagyoknak” való feladatot, amit nem lehet cumival a szájban végezni.
  • Ne állítsuk folyton a figyelem középpontjába a cumizásról való leszokást.
  • Ne hibáztassuk, ne szégyenítsük meg a gyereket, amikor cumizni akar, hanem hagyjuk akkor elszakadni a cumitól, amikor lelkileg már érett rá.
  • Semmiképpen se próbáljuk meg akkor leszoktatni, amikor egyéb nehézsé­gekkel küzd, például az óvodába szoktatáskor vagy a kistestvér születésekor.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.