Babaápolás

Szilárd táplálék bevezetése babáknál, receptötletekkel

Mesterségesen táplált csecsemőknél 4 hónapos kortól vezessük be a szilárd táp­lálékot. Az anyatejjel táplált csecsemőknél gyakran 6 hónapos korig lehet várni, hacsak nem igen nagy étvágyú, és nem kell korábban elkezdeni.

A szilárd ételeket fokozatosan a legjobb bevezetni, napi egy alkalommal, csak igen szerény étkezéssel kezdve. A többi étkezésnek anyatejre kell szorítkoznia, vagy ha a baba tápszert kap, a szokásos tápszeréhez hozzáadott probiotikummal.

Ételérzékenysé­gi teszt

Minden étel bevezetése előtt, különösen eleinte, végezze el az ételérzékenysé­gi tesztet. Alvás előtt tegyen egy cseppnyit a szóban forgó ételből a baba csukló­jának tenyér felőli oldalára (a szilárd ételt törje össze, majd kevés vízzel elke­verve pépesítse). Hagyja megszáradni a bőrén, és engedje elaludni.

Reggel ellenőrizze a foltot: vörös gyulladásos vagy viszketéses reakció esetén mellőzze az ételt néhány hétig, majd végezze el újra a próbát. Ha a reakció elmarad, akkor vezesse be fokozatosan, apró adagokkal kezdve. Mindig olyan formájában vé­gezze el a próbát az étellel, amilyenben a bevezetését tervezi: például ha nyers tojássárgája bevezetésére készül, tesztelje a nyers tojássárgáját, ne az egész vagy a megfőzött tojást.

1. Első hét

Kezdésként készítsen otthon húslét

A megfelelő húslé elkészítéséhez főzzön vízben 2-3 órán keresztül csontos húst (egy egész vagy fél csirkét) alacsony fokozaton, só és minden egyéb hozzáadása nélkül. Ugyanígy készíthető halié is, egy egész hal vagy pikkelyek, halcsont és -fej felhasz­nálásával. Vegye ki a csontot és a húst, majd szűrje le a húslét, amelyet lefagyaszthat, de egy hétig hűtőben is jól eláll. Kezdetben adjon gyermeké­nek 1-2 teáskanálnyi meleg húslét minden szoptatás előtt.

A szoptatást fel­tétlenül csak jutalomként vagy ráadásként kezdje el, miután a gyermek evett valamennyi húslét az üvegből, kanálból vagy csőröspohárból. Amikor már elfogadja ezt az adagot, kezdje el fokozatosan növelni. Ne használjon kereskedelmi forgalomban beszerezhető zacskós levest vagy leveskockát, mivel ezek sok feldolgozási eljárással készülnek, és tele vannak káros összetevőkkel. A csirkéből készült húslé különösen kímélő a gyomornak. Ne távolítsa el a zsírt a húsléből; a babának fontos zsírral együtt ennie.

Étkezések között

Étkezések között adjon a gyermeknek egy vagy két teáskanál frissen pré­selt zöldséglevet némi meleg vízzel keverve. Kezdje tiszta répalével, majd úgy egy hét elteltével próbáljon meg hozzáadni egy kevés káposzta-, zel­ler- vagy salátalevet. A zöldséglé bevezetése előtt végezze el az ételérzé­kenységi tesztet. Ne adjon a babának kereskedelmi forgalomban beszerez­hető zöldség- vagy gyümölcslevet; csecsemők olyan leveket kaphatnak, amelyeket otthon, saját kezűleg présel frissen. Ezek a levek nem állnak el, a préselést követően Vi órán belül fogyasztandók.

2. Második hét

Folytassa az eddigi ételekkel, a napi adagot fokozatosan növelve

Kezdjen el probiotikus ételek adagolni a húsléhez. Ezek jótékony baktériu­mokkal és könnyen emészthető tápanyagokkal látják el gyermeke szerve­zetét. Kezdje napi Vi teáskanálnyi tetszőleges probiotikummal, majd foko­zatosan növelje a napi adagot.

Ez lehet házi készítésű tejsavó (házi joghurt lecsepegtetésével), illetve házi készítésű savanyú káposzta vagy fermentált zöldség leve. A csecsemők többsége a házi készítésű tejsavót és savanyú káposzta levét egyaránt jól tolerálja. Mindkettő bevezetése előtt végezze el a gyermek bőrén az étel­érzékenységi tesztet.

Érdemes esetleg kecsketejsavóval kezdeni, mert gyakran jobban tolerálják, mint a tehéntejből készültet. Ha a tejsavót jól to­lerálja, próbálkozzon meg a joghurt bevezetésével, lecsepegtetés nélkül. Kezdje napi Vi teáskanállal, majd fokozatosan növelje a napi adagot. Ha a joghurtot jól tolerálja, és fokozatosan növeli napi adagját, vezesse be a jog­hurtkultúrával fermentált savanyított tejszínt.

Zöldségleves és püré elkészítése

Kezdjen el zöldséglevest vagy zöldségpürét készíteni hámozott, kima­gozott és puhára főzött zöldségekből. A zöldséget főzze a házi készítésű húslében, só és minden egyéb hozzáadása nélkül. Olyan zöldségeket használjon, amelyek nem tartalmaznak keményítőt (mellőzze tehát a bur­gonyát, édesburgonyát, jamgyökeret és paszternákot). A répa, főző- és sütőtök, póré-, vörös- és fokhagyma, brokkoli, karfiol és cukkini megfelelő zöldségek (a tököt és a cukkinit hámozza meg és magozza ki).

A zöldsége­ket főzze meg jól, amíg igazán megpuhulnak, majd langyosra hűlve kevés állati zsiradék (sertés-, marha-, bárány-, kacsa-, liba-, csirkezsír stb.), egy te­áskanál biokókuszolaj, ugyanennyi hidegen sajtolt olívaolaj és (sózatlan biovajból házilag készített) ghí vagy nyers (sózatlan!) biovaj, valamint 5 csepp tőkehalmájolaj hozzáadásával pürésítse. Minden nap adjon más-más zsírt és olajat gyermekének. Amikor a zöldségleves vagy püré testhő­mérsékletűre hűlt (próbaképpen tegyen belőle egy keveset a csuklójára), tegyen bele egy teáskanálnyi házi készítésű biojoghurtot. Kezdetben adjon napi 2-4 teáskanálnyit ebből a gyermeknek, és fokozatosan növelje az ada­got. A püré eleinte legyen jó híg, majd sűrítse fokozatosan.

3. Harmadik hét

Folytassa az eddigi ételekkel.

Húsok bevezetése

Kezdjen el a baba zöldségleveséhez és püréjéhez (vízben hosszú ideig főzött, majd pürésített) főtt húst adni. Az első alkalmakkor legyen ez egy kis darab biocsirkehús. Ügyeljen rá, hogy a szárnyról, a combról és a csontok mellől származó húst és bőrt adja, egy kevés mellhússal (a bőr, a barna hús és a zsíros darabok a legértékesebbek a babának). A biocsirkehús után vezessen be más, vízben jól megfőzött (lehetőleg a csontok és ízületek kö­rüli, kocsonyás) húsokat.

Erre a célra a húslé készítéséhez használt, alapo­san átfőtt és kocsonyás húsok a legalkalmasabbak. Húslé készítésekor főzzön meg egy darab májat a hússal és a csonttal együtt. Miután megfőtt, nyomja át a májat némi húslével egy fémszitán vagy szűrőn. A keveréket tárolja hűtőben, és tegyen belőle (étkezésenként körülbelül 1 teáskanál­nyit) a baba ételébe a hússal együtt.

Ne felejtsen el rendszeresen hallét készíteni, és a zöldségpüré vagy leves mellé főtt halat adni gyermekének. Fontos, hogy a hal húsa mellett a bőré­ből is kerüljön a keverékbe, mert a bőrből kiváló tápanyagokhoz jut a baba. Ezért kell főzés előtt feltétlenül megtisztítani a pikkelyektől a halat.

Tápszeres tej helyettesítése

Ha gyermeke tápszeres tejet kap, a továbbiakban helyettesítse azt hússal vagy hallal kiegészített zöldségpürével vagy levessel. Ha szoptat, adjon továbbra is ráadásként anyatejet minden etetés után.

Joghurt és tej

Növelje a házi készítésű joghurt és savanyított tejszín adagját 1-2 teáskanálnyira minden étkezésnél, és a levesekbe és ragukba továbbra is tegyen 1 teáskanál savanyúkáposzta-levet.

Avokádó

Vezesse be az érett avokadót, kezdetben 1 teáskanálnyit a zöldségpüréhez keverve. Fokozatosan növelje az adagot.

4. Negyedik és ötödik hét:

Folytassa az eddigi ételekkel.

Tojás bevezetése

Mostantól adjon biotojássárgáját a zöldségpüréhez, előbb azonban végez­ze el vele az ételérzékenységi tesztet. Kezdje napi egy teáskanálnyi tojás­sárgájával, és figyelje a reakciókat. Ha elmaradnak, fokozatosan növelje a tojássárgája mennyiségét, és tegyen belőle minden tányér levesbe és zöldségpürébe.

Főtt alma és almapüré

Ha az összes eddigi ételt jól tolerálja, próbálkozzon meg főtt almával püré formájában: hámozzon meg érett almákat, távolítsa el a magházukat, és párolja puhára egy kevés vízben, majd miután elkészült, adjon hozzá bőséges mennyiségű vajat, kókuszolajat vagy ghít. Ez az almapüré jól eláll a hűtőben legalább egy hétig, de le is fagyasztható.

Testhőmérsékletűre (de legalább szobahőmérsékletűre) melegítve adja a babának, és kezdetben csak néhány teáskanálnyit kapjon.

Figyelje a reakciókat, például a has­menést. Ha elmaradnak, fokozatosan növelje az adagot. Ne használjon mikrohullámú sütőt melegítésre vagy főzésre, mert a mikrohullámok tönkreteszik az ételt. Melegítsen hagyományos tűzhelyen vagy sütőben; az almapürét forró vízbe állított edényben is felmelegítheti.

5. Hatodik és hetedik hét:

 • Folytassa az eddigi ételekkel.
 • Növelje a házi készítésű joghurt vagy savanyított tejszín adagját étkezé­senként 3 teáskanálnyira, kezdetben a levekbe és ivóvizébe keverve .
 • Fokozatosan növelje a tojássárgája adagját napi 2-re, a baba levesébe vagy egy csészényi húslébe keverve. Növelje a húsadagot, különös tekintettel az ízületek és a csont körüli (vízben jól megfőzött) kocsonyás részekre.
 • Hagyja el teljesen a tápszert. Ha szoptat, akkor folytassa.

6. Nyolcadik és kilencedik hét:

 • Folytassa az eddigi ételekkel.
 • Egészítse ki az étrendet diófélékből előállított vajjal (mandula- vagy mo­gyoróvajjal), cukkinivel vagy (meghámozott és felaprított) tökkel és tojás­sal készített palacsintával, naponta egy kicsi palacsintával kezdve, majd a mennyiségét fokozatosan növelve. Süsse ki óvatosan ghíben, kókuszolajban vagy állati zsiradékban (amelyet saját maga sütött ki ki friss húsból).
 • Növelje a frissen préselt levek mennyiségét, és tegyen beléjük egy kevés joghurtot. Próbaképpen tegyen ebbe a keverékbe egy kevés friss almát.
 • Vezesse be az étrendbe a nyers zöldségeket, salátával és hámozott uborká­val kezdve (robotgépben felaprítva, levesbe és zöldségpürébe keverve), eleinte apró adagokban, amit fokozatosan növelhet, ha a baba jól tolerálja. Ebben az esetben fokozatosan adjon neki más nyers zöldségeket is: finom­ra aprított répát, zellert, zsenge káposztát stb.

7. Tizedik hét és attól kezdve:

 • Folytassa az eddigi ételekkel.
 • Adjon a babának próbaképpen lazán felvert tojásból rántottát (vagy omlettet) bőséges mennyiségű nyers vajjal, vagy bármilyen más állati zsiradékkal, kókuszolajjal vagy ghível. Adjon mellé avokadót és nyers vagy főtt zöldségeket.
 • Próbálkozzon meg némi érett, nyers, hámozott almával, aztán érett (barna foltos héjú) banánnal. Gyümölcsöt étkezések között, ne pedig azok mellé adjon.
 • Vezesse be a saját kezűleg (házi joghurtból) készített túrót, apró adagokkal kezdve, majd a mennyiségét fokozatosan növelve. A túró elkészítéséhez ál­lítsa a joghurttal teli lábast egy nagy, forró vízzel megtöltött tálba, amíg a joghurtban elkülönül a tejsavó. Béleljen ki egy nagy tálat túrózsákkal, önt­se bele a joghurtot, kösse össze a zsák sarkait, és akassza fel 8 órára (éjsza­kára), hogy lecsöpögjön. Adhatja a baba ételei mellé, vagy desszertnek egy kevés hidegen sajtolt mézzel.
 • Kísérletezzen kenyér sütésével a könyvben található receptek alapján. Elein­te apró darabokat adjon belőle a babának, és fokozatosan növelje az adagot.
 • Amikor a baba már a Teljes GAPS-étrend szerint étkezik, elkezdhet kis mennyiségű természetes sót tenni az ételeibe. Ez azt jelenti, hogy nem kell külön főzni neki, hanem használhatja az egész családnak főzött húslét és az étrendben megengedett más ételeket.

Egyes ételeket a baba érzékenységétől függően kénytelen lesz talán az itt előreirányzottaknál később bevezetni. Ez a baba székletéből látszik a legjobban: ha hasmenése vagy székrekedése van, vegye jelzésnek, hogy nem áll még készen az újonnan bevezetett étel befogadására. Hagyja el az étrendjéből, várjon né­hány hetet, majd próbálja meg újra bevezetni. Szokványos reakció még új bőr­kiütés vagy ekcéma megjelenése.

Legyen magabiztos

A baba elválasztásánál legyen magabiztos és nyugodt, mivel a csecsemők olya­nok, mint a barométer, szavak nélkül is érzékelik a nyugtalanságunkat, és ennek megfelelően reagálnak. Ha a baba az adott pillanatban elutasít valamilyen ételt, várjon egy órát vagy másnapig. Válasszon olyan alkalmakat, amikor nem siet, derűs és nyugodt tud lenni.

Fogadja el a kezdetektől fogva a baba etetésével járó bámulatos maszatolást. Tegyen műanyag takarót a széke alá, és ne aggodalmas­kodjon, hogy hova hullik az étel. Használjon mindig két kanalat. Az egyiket adja neki, és engedje, hogy azt tegye vele, amit akar. A másik legyen a kezében, és etesse azzal. Idővel majd megtanulja rendesen használni a saját kanalát.

Az elválasztás időszaka rövid, lelje örömét benne, amíg teheti!

Jó minőségű táplálékkal és rendszeres rövid pihenőkkel lehetősége lesz nem pusztán átvészelni gyermeke csecsemőkorát, hanem örömét lelni benne. Már­pedig jobb, ha örömét leli benne, mert nem tart olyan sokáig!

Összefoglalva

Bizonyára sokan egyetértenek azzal, hogy gyermeket nevelni a legnagyobb és legcsodálatosabb dolog, amit életünkben valaha is tehetünk. Életet adni egy másik emberi lénynek, majd gyengédséggel eligazítani és tanítani, hogy megáll­jon a saját lábán ebben a világban, és maradéktalanul kiaknázhassa a lehetőségeit, megtisztelő feladat, izgalmas utazás és hatalmas teljesítmény! Létfontosságú he­lyesen elindítani ezt a folyamatot, és szilárd, egészséges alapokat lefektetni. Re­mélem, hogy ez a fejezet segítséget nyújt ehhez, és így sikeres, boldog és büszke szülők lesznek!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.