Gyermekbetegségek

Mit jelent az „új táplálkozási piramis”? Étkezési tanácsok ábrával

2005-ben a Dietary Guidelines for Americans módosította az USA polgárainak szóló, a helyes táplálkozásról írt tanácsait, amelyek a jó egészségi állapot megőrzése, az emész­tési- és anyagcsere betegségek elkerülése érdekében születtek. Új étkezési tanácsokat és új életstílust vázolt fel, és újratervezte az étkezési piramist.

A legfontosabb újdonság az, hogy felismerték, milyen jelentős már gyermekkortól a helyes táplálkozásra való nevelés, továbbá hogy ha nem változtatunk az étkezési szokásainkon, akkor hiába a modern orvostudomány, az előrehaladott technológiák, a rendelkezésünkre álló gazdagság, a jövő felnőttei lesznek az első generáció évszázadok óta, akiknek nem lesz nagyobb a várható élettartama a megelőző generációhoz képest.

Mit jelent a mypyramid?

Az Egyesült Államokban kidolgozott új táplálkozási piramis nagyon hasznos tanácsokkal szolgál, és nagyon látványos eredményt mutat. Az ember, aki a lépcsőkön fut fel, azt jelképezi, hogy a megfelelő étrendhez életmódváltás is társul. Először is, azon kívül, hogy hangsúlyoznunk kell az étrend módosításának fokozatosságát, a rendszeres testmozgást is orvosilag írja elő.

Élelmiszer piramis 1Élelmiszer piramis 2

Azt javasolja, hogy energiaszükségletünket ne csak minőség, hanem mennyiség szerint is vizsgáljuk felül. A mypiramid legnagyobb újítása az, hogy személyre szabottan jeleníti meg a tápanyag- és mozgásszükségletet. Szimbolikusan ábrázolja a mozgás fontosságát, és lehetőséget nyújt arra, hogy az egészséges ételek közül egyéni ízlésünk szerint válogassunk.

Mindenkinek ki kell alakítania a saját, kiegyensúlyozott étrendjét és mozgásprogramját. Az emberke, aki a lépcsőn felszalad, és a lépcsősoron játszó gyermekek azt jelképezik, hogy a felnőtt számára a mozgás, a gyereknek pedig a játék és a sport kell, hogy felváltsa a televízió és a videojátékok előtt töltött időt.

Minden mozgás egészséges:

A foci, a gördeszkázás, a kirándulás a hegyekben, egy hosszú bevásárló séta, úszás a barátokkal, a kutyasétáltatás.

Piramis szerkezete

A piramis szerkezete, az egyre kisebb kiterjedésű csíkokkal, amelyek lassacskán fölérnek a csúcsra, azt jelölik, hogy az ételeket mértékkel kell fogyasztani. Mindegyik csík mérete az adott ételtípusból javasolt mennyiségre vonatkozik. Ezt a számítást is egyénenként kell végezni. Minél aktívabb valaki, annál kevésbé kell szigorúnak lennie étrendjének kialakításánál.

Napról napra, az életmód szerint jelöljük meg az étrendet. A különböző színekkel ábrázolt hat élelmiszercsoport a megfelelő mennyiségben legyen jelen az asztalunkon. így a lépcső azt jelképezi, hogy minden nappal egy fokkal közelebb kerü­lünk az egészséghez. Minden gyerek és felnőtt apró, de hasznos lépéseket tehet a saját étrendjének és életminőségének javítására.

A hat élelmiszer-kategória

  • Gabonafélék: a nap során elfogyasztott gabonafélék legalább fele legyen teljes kiőrlésű. Reggelire mindenképpen teljes kiőrlésű gabonából készült terméket együnk, hogy elegendő energiával kezdjük a napot. Figyelmesen olvassuk el a címkét: pl. azért, mert a kenyér sötét színű, nem feltétlenül készült teljes kiőrlésű gabonából.
  • Zöldség: válogassunk belőlük az évszaknak megfelelően, lehetőleg házilag termesztett vagy bioterméket. Tegyük változatossá étkezéseinket a különféle gusztusos zöldségfajták étrendünkbe történő bevonásával. Kóstoljuk meg a sötétzöld brokkolit és spenótot, a narancssárga répát és paprikát.
  • Gyümölcs: szezonális gyümölcsöket válasszunk, lehetőleg házilag termesztett vagy bioterméket. A gyümölcs a természet édes, finom ajándéka. Ügyeljünk a gyümölcslék megvásárlásakor, hogy valóban 100% gyümölcsöt tartalmazzanak, egyéb adalékanyagok nélkül. Készítsünk házilag facsart (centrifugázott) gyümölcslét, sokkal finomabbak a gyárilag készülteknél.
  • Tej és tejtermékek: kalciumban gazdagok, ugyanakkor magas a zsírtartalmuk is, ezért módjával fogyasszuk. A kalcium erősíti a csontokat. Ellenőrizzük a címkét, és igyekezzünk alacsony zsírtartalmú terméket választani.
  • Hús és hüvelyesek bánjunk óvatosan a fehérjével. Fogyasszunk kevésbé zsíros húsokat: csirkét, pulykát, halat. Főzzük, grillezzük, és lehetőleg kerüljük az olajban való sütést. Fehérjeforrásként kínálhatunk mogyorót, borsót, lencsét, csicseriborsót és babot is.
  • Zsírok és cukrok az olaj nem étel, de az egészséghez szükség van olaj fogyasztá­sára is. Válasszuk a halolajat, a szárított gyümölcsolajat, az extra szűz olívaolajat vagy a kukoricaolajat. Korlátozzuk a szilárd zsírok használatát (mint pl. a vaj vagy a sza­lonna), és azokét az ételekét, amelyekben ezek találhatók. Olyan ételeket és italokat válasszunk, amelyek kevés hozzáadott cukrot, illetve édesítőszert tartalmaznak, mert ezek nagyon megnövelik az energiatartalmukat. Mindig figyelmesen olvassuk el az élelmiszerek címkéjét.

Ismerd meg a határaidat!

Találjuk meg az egyensúlyt az evés, a szórakozás és a sportolás között. Gyermekünk mozogjon sokat, hatvan percet naponta, de legalább hetente háromszor. Válasszuk ki azt a tevékenységet, amit legjobban szeret. Sétáljon, táncoljon, biciklizzen vagy korcso­lyázzon; mindegy, hogy mit, csak mozogjon. Ez a kulcs ahhoz, hogy az ember ne hízzon el, és hosszú időn keresztül fürge és egészséges maradjon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.