Babaápolás

Babaetetés biztonságosan

Kisgyerekek körében az ételmérgezés az egyik leggyakoribb betegség. Ugyancsak egyike a legkönnyebben megelőzhetőknek. Az étkezőasztallal kapcsolatos többi veszély (üvegszilánkok, meghűléses tüne­teket okozó kórokozók átadása) szintén elkerülhetőek.

A baba biztonságos étke­zése érdekében tegyük meg a következő óvintézkedéseket, ha ételt készítünk:

 • Mindig mossunk kezet szappannal és vízzel, mielőtt a babát etetjük, és mos­sunk kezet újra, ha nyers húst, csirkét, halat vagy tojást (amelyek mind tartal­maznak baktériumokat) érintünk meg etetés közben. Ha kifújjuk az orrunkat vagy megérintjük a szánkat, szintén mos­sunk kezet. Ha a kezünkön nyílt seb van, ragasszuk le etetés előtt.
 • Tárolás. A száraz baba-gabonapelyhet és a bon­tatlan bébiételes üvegeket tároljuk hűvös, száraz helyen, szélsőséges melegtől távol (például ne a tűzhely felett) vagy hideg­től védve (ne a fűtetlen pincében).
 • Kinyitás előtt a bébiételes üvegek te­tejéről a port tiszta ruhával töröljük le, vagy öblítsük le vízzel.
 • Győződjünk meg róla, hogy a tető nem deformálódott-e, mielőtt első alkalom­mal kinyitjuk az üveget; amikor nyitjuk, figyeljünk a pukkanásra, az utóbbi jelzi, hogy az üveg légmentesen volt zárva. Minden üveget, aminél a tető deformá­lódott vagy nem adott pukkanó hangot, dobjunk ki. Ha idősebb baba (vagy bár­ki más) számára közönséges konzerve­ket használunk, dobjuk ki a deformáló­dott vagy szivárgó dobozokat.Ne használjunk olyan ételt, amelynek rendes állapotban áttetsző leve zavarossá vagy tej szerűvé vált.
 • Ha nehéz egy üveget kinyitni, enged­jünk meleg vizet a nyakára, vagy sörnyi­tóval emeljük meg a teteje peremét, míg pukkan, de ne ütögessük a tetejét, mivel így üvegszilánkok kerülhetnek az ételbe.
 • Ha konzervnyitót használunk, ellen­őrizzük, hogy tiszta-e (mossuk el), dob­juk ki, ha rozsdásodni kezd vagy nem tudjuk megtisztítani.
 • A babát ne etessük közvetlenül a bébi­ételes üvegből, kivéve ha ez az utolsó adag, és ne tegyük félre a maradékot egyik étke­zésről a másikra, mivel a nyálából szár­mazó enzimek és baktériumok elkezdik „megemészteni” az ételt, így az vizes álla­gú lesz, és könnyebben megromlik.
 • A bébiételes üvegből egy adagot ve­gyünk ki egyszerre, tiszta kanállal. Ha a baba repetát kér, használjunk új kanalat. Miután kivettünk egy adagot az üveg­ből, zárjuk vissza és hűtsük be a maradékot, ameddig szükség nem lesz rá, gyü­mölcslevek és gyümölcsök esetében há­rom nap, minden más étel esetében két nap múlva dobjuk ki.
 • A bébiételt nem szükséges melegíteni (a felnőttek lehet, hogy jobban kedvelik a meleg húst és zöldséget, de a babák­ban még nem fejlődött ki ilyen előíté­let), de ha megtesszük, csak egy adagot melegítsünk meg, és dobjunk ki minden felmelegített, de el nem fogyasztott ételt.
 • A bébiételt ne melegítsük mikrohullámú sütőben, lehet, hogy az edény hideg ma­rad, de a tartalma pár percig még fő a kivétel után, és elég forró lehet ahhoz, hogy a baba száját megégesse. Inkább elektromos etetőedényben vagy hőálló üvegtálban vízfürdőn melegítsük (a me­leg vizes etetőedények nem forrósítják az ételt, de melegen fogják tartani). Amikor a hőmérsékletet ellenőrizzük, keverjük meg az ételt, majd a csuklónk belsejére cseppentsünk ahelyett, hogy a baba ka­nalával megkóstolnánk; ha mégis így íz­leltük meg, vegyünk a babának egy má­sik kanalat.
 • Amikor friss bébiételt készítünk, min­dig legyenek tiszták az eszközök és a munkafelület. A hideg ételt tartsuk hi­degen, a meleget melegen, az étel leg­gyorsabban 15 és 51 °C között romlik meg, tehát a baba ételét ne tartsuk egy óránál tovább ezen a hőmérsékleten. (Felnőttek számára a biztonságos idő két-három óra körül van.)
 • Amikor az orvos engedélyezi a tojást a baba számára, alaposan főzzük meg tálalás előtt. A nyers vagy alulfőzött tojás szalmonellabaktériumokat tartal­mazhat (ha egészen biztosra akarunk menni, használjunk inkább pasztörizált tojást).
 • Ne adjunk a babának pasztőrözetlen gyümölcslevet, tejet, sajtot vagy bármi­lyen más „nyers” tejterméket.
 • Amikor lehet, hámozzuk meg a zöld­séget és a gyümölcsöt, kivéve ha iga­zoltan biotermék. Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan mossunk meg. A dinnyéket sikáljuk meg felszeletelés előtt.
 • Tiszta kanál. Amikor az ételt készítés közben meg­kóstoljuk, mindig használjunk tiszta ka­nalat, vagy kóstolások között mossuk el a kanalat.
 • Friss? Ha nem vagyunk biztosak az étel fris­sességében, dobjuk ki.
 • Utazásra vigyünk bontatlan üvegeket vagy por alakú bébiételt (amihez tisz­ta vizet adhatunk). Szállítsunk minden bontott üveget vagy bármilyen hide­gen tartandót tartalmazó edényt jég­gel vagy jégakkuval töltött hűtőtás­kában, amennyiben több mint egy óra fog eltelni az etetésig. Ha az ételt már nem érezzük hidegnek, ne adjuk oda a babának.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.