Babaápolás

A csőrös pohár biztonságos használata

Ha azokat a szülőket hallgatjuk, akik nem tudnának meglenni nélküle (vagy olyan gyerekeik vannak, akik rászoktak), a tépő­zár óta ez a legnagyobb találmány.

Egy po­hár csőrrel: eléggé ártalmatlannak tűnik….

És az előnyeik listája is csodálatra méltó: gyakorlatilag kilötyögtetés biztosak és tör­hetetlenek, nem kell többet sírni a kiöntött tej vagy gyümölcslé miatt, kevesebbet kell takarítani és mosni, más poharakkal ellen­tétben használhatóak a kocsiban, játék köz­ben, a babakocsiban és – a szülők számá­ra ez a legfontosabb – felügyelet nélkül.

Hátrányok

De a kutatások rámutatnak a csőrös pohár használatának néhány potenciális hátrányára is. Mivel a folyadék kinyerése szempontjából inkább cumisüvegre, mint pohárra hasonlít (lassabb módszer, a fo­lyadék a szájban és a fogakon maradhat), hosszan tartó, gyakori használatuk fogszu­vasodáshoz vezethet. Ez különösen igaz, ha a csőrös poharat étkezések és fogmosások közben használják (ami gyakran előfordul), és még nagyobb a kockázata, ha állandó szopogatásra egész nap hurcolják (mint ahogy a cumisüveggel tennék).

Baktériumok telepedhetnek meg

Az egész napos hurcolászással kapcsolatos további probléma, hogy a csőrös pohár baktériu­mok melegágya lesz (különösen ha a gye­reknek van egy „kedvence”, amit nem mos­nak el gyakorta alaposan, mivel állandóan használatban van, vagy ha a gyerek a poha­rat egy játékhalmon felejti, majd másnap felkapja, és iszik belőle).

Még egy gond: túl sok kalória…

Akárcsak a cumisüvegből egész nap gyü­mölcslevet cumizó gyerek, a gyümölcslével teli csőrös pohárból egész nap iszogató gye­rek is étvágycsökkenésen eshet át, és/vagy túl sok felesleges kalóriát fogyaszthat, és/ vagy krónikus hasmenéstől szenvedhet.

A beszéd fejődésre is hatással lehet

To­vábbá a kizárólag csőrös poharat használó gyerekeknél késleltetett lehet a beszédfejlő­dés, vagy nagyobb eséllyel alakul ki ideig­lenes beszédhiba. Az elmélet szerint a cső­rös pohárból történő ivás – ellentétben a rendes pohárból vagy szívószállal történő ivással – nem tornáztatja meg kellően a száj-izmokat. Az elmélet általános elfogadásához még további kutatás szükséges, de addig is érdemes elgondolkozni rajta.

A csőrös pohár helyes használata

Ennek ellenére a csőrös poharak ra­gyogó átmenetet képeznek a cumisüveg vagy a mell és a hagyományos poharak között, minimalizálják a felfordulást, és tagadhatatlanul előnyösek utazás során. Az előnyök elismerése mellett, a potenciá­lis veszélyek elhárítására a következőket érdemes figyelembe venni.

Tipp:

  • Ne csőrös pohárral kezdjünk. Gondos­kodjunk róla, hogy a baba legalább elkezd­je a csőrtelen pohárból való ivás finom művészetét tanulmányozni, mielőtt bevet­jük a csőrös poharat. Ezután használjuk mindkettőt párhuzamosan, ne váltsunk át a csőrös pohár állandó használatára.
  • Korlátozzuk a csőrös pohár használatát az étkezési és uzsonnaidőre. Ne hagyjuk, hogy a gyerek a csőrös poharat magával hurcolja a ház körül és a játszótéren, ne mindig csőrös poharat használjunk a baba megnyugtatására az autóban vagy a baba­kocsiban. Ezek a korlátozások segítik a fo­gak megóvását és a helyes beszéd kialakulá­sát, megakadályozzák a gyümölcslé-túlada­golást, és nem engedik, hogy a csőrös po­hár használata kóros mértéket öltsön.
  • Vegyünk többet. Sok gyereknek vannak kedvencei – és ugyanazt a csőrös poharat fogják követelni minden alkalommal. Ve­gyünk többet abból a típusból, amit a gye­rek kedvel, hogy mindig legyen egy használ­ható, miközben a többi a mosogatóban van.
  • Töltsük meg vízzel. Ha a csőrös pohár inkább vigasztalást nyújtó tárggyá válik, ne vonjuk meg a babától, de gyümölcslé helyett töltsük meg vízzel. Ezzel kikerül­jük a csőrös pohár használatából adódó hátrányok többségét.
  • Tudjuk abbahagyni idejében. Miután a gyerek már magabiztosan, kényelmesen tud pohárból inni, a csőrös poharat von­juk ki a forgalomból.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.