Babaápolás

Két hónapos baba táplálása

Cumisüvegből kezdünk etetni

Kétségtelen, hogy a szoptatás a csecse­mő ideális táplálási módja. Bármennyire is könnyű és praktikus (most, hogy már ilyen jól beletanultunk), megvannak a korlátai is, például az, hogy nem tudjuk megszoptatni a babát, ha nem vagyunk együtt vele.

Bizonyos kultúrákban anya és cse­csemője állandó közelségben, szinte elvá­laszthatatlanul együtt van, így a szopta­tás igen hatékony módon és bármikor, a napnak mind a huszonnégy órájában kivitelezhető. A cumisüveg bevezetése ezért ilyen helyeken szükségtelenné vá­lik. A mi kultúránkban azonban még az újszülött babák is gyakran töltenek meg­lehetősen hosszú időszakokat távol az édesanyjuktól, így egy-két alkalommal szükség lehet kiegészítő etetésre (vagyis arra, hogy a szoptatásokat helyettesítsék lefejt anyatejjel vagy tápszerrel).

Eleinte nagyon sok anya dönt úgy, hogy egyáltalán nem vezeti be a cumisüveget

Ők azok, akik elég hosszú ideig otthon tudnak maradni a gyerekükkel, tehát nincs rá szükségük. Mégis elérke­zik az idő, amikor a cumisüveghez for­dulnak, például mert így délután vagy este olykor el tudnak menni otthonról, vagy visszamennek dolgozni, vagy úgy látják, hogy a baba súlya nem gyarapo­dik eléggé, ha csak anyatejjel táplálják.

Aki nem tervezi a cumisüveg rend­szeres használatát, az is jól teszi, ha min­den eshetőségre kifej és lefagyaszt elegen­dő (mintegy 6 cumisüveg) anyatejet. Ez biztonsági tartalékként szolgálhat arra az esetre, ha az anya megbetegedne, és egy ideig olyan gyógyszert kell szednie, amely az anyatejbe bekerülve veszélyes lehet, vagy ha váratlanul vidékre kell mennie, és ezért a szoptatás kimarad.

Az olyan babának is könnyebb elfogadnia a jól ismert anyatejjel és nem ismeretlen táp­szerekkel töltött cumisüveget, akit soha nem tápláltak így. Amint a biztonsági tartalékot ké­pező adagok fogyaszthatóságának ideje lejár, frissel kell őket pótolni.

Nyerjük meg a babát

Itt az első üveg tápszer! Szerencsés eset­ben a baba régi barátként fogadja, mo­hón megragadja, és kiszívja a tartalmát. De sokkal valószínűbb, hogy egy kis időt vesz igénybe, amíg hozzászokik az idegen táplálékforráshoz. A következő tippekkel könnyebben fog menni a ba­ba megnyerése.

  • Minden az időzítésen múlik. Várjuk ki, amíg a baba éhes (de nem farkaséhes), de jó hangulatban van, és akkor kísérel­jük meg bevezetni az üveget.
  • Engedjük át másnak. Lehet, hogy az első üveget inkább elfogadja, ha az anya helyett valaki más kínálja – lehetőleg akkor, amikor az anya nincs is a szobá­ban, hogy ne legyen, akinek panaszkod­hat a baba. A helyettes ölelje át a gyere­ket, és úgy beszéljen hozzá etetés közben, ahogy az anya szokott.
  • Felöltözködve. Ha magunknak kell fel­ajánlanunk az első üveget, segíthet, ha a mellünket alaposan betakarjuk (az első üveges etetéskor ne közelítsünk felfedett mellel vagy kivágott blúzban; inkább vegyünk fel egy vastag kardigánt), pró­báljuk elvonni a gyerek figyelmét halk háttérzenével, valamilyen játékkal vagy más szórakozással. Túl sok elterelő had­művelet azonban oda vezethet, hogy in­kább játszani akar evés helyett.
  • Válasszunk ki megfelelő cumit. Ha a baba rákap a cumira, aztán látható nem­tetszéssel elengedi, a következő alkalom­mal próbálkozzunk másfajta cumival. Olyan babáknál, akik nyugtató cumit használnak, általában beválik egy hason­ló formájú cumifeltét.
  • Próbálkozzunk észrevétlenül. Ha el­lenállást tapasztalunk az üveggel szem­ben, lopjuk be alvás közben. Vegyük karunkba az alvó babát, és így próbáljuk odaadni neki az üveget. Néhány hét múlva a baba éber állapotban is bizo­nyára elfogadja.

Hiedelmek a kiegészítő táplálással kapcsolatban

Hiedelem: a tápszerrel történő kiegé­szítés (vagy ha gabona eredetű termé­ket adunk a cumisüvegben lévő tejhez) segít a csecsemőnek abban, hogy végig tudja aludni az éjszakát.
A valóság: a csecsemők akkor alusszák végig az éjszakát, amikor fejlettségük alapján erre már képesek. A tápszer vagy a gabonafélék bevezetése nem hozza el számunkra gyorsabban annak a bizonyos ragyogó napnak a hajnalát (azt a hajnalt, amikor ráeszmélünk, hogy végigaludtuk az éjszakát). A kutatók nem találtak sem­milyen összefüggést az éjszakai táplálék és az alvás között.

Hiedelem: az anyatej önmagában nem elegendő a gyermeknek.
A valóság: Hat hónapig a szoptatás önmagában biztosít a babának minden olyan tápanyagot, amire szüksége van. Hat hónap elteltével az anyatej és a szi­lárd táplálék tápszeres kiegészítés nélkül megfelelően biztosítja majd a fejlődő cse­csemő táplálását.

Hiedelem: a tápszeres kiegészítés nem be­folyásolja károsan az anyatej mennyiségét.
A valóság: minden olyan alkalommal, amikor a csecsemőt nem szoptatjuk, hanem tápszert vagy szilárd táplálékot adunk neki, az anyatej mennyisége csök­ken. Minél kevesebbet szopik a baba, annál kevesebb anyatej termelődik. Ha azonban kivárjuk azt az időszakot, ami­kor a szoptatás már megszokott rendsze­rességgel történik, akkor csökkenthetjük azt a negatív hatást, amit a cumisüveges kiegészítő táplálás jelent a tejelválasz­tásra nézve.

Mi van a cumisüvegben?

Anyatej. Aki megtanulta az anyatej ki-pumpálásának fortélyát, annak nem bonyolult feladat egy üveget megtölteni anyatejjel. A csupán anyatejjel táplálkozó baba etetésének nincs más módja, ha az anya távol van gyerekétől.

Tápszer. A tápszeres kiegészítés — bár nagyon egyszerű, hiszen csak egy dobozt kell felnyitni – számos hátránnyal jár­hat, ha a szoptatás túl korai szakaszában kezdjük el. A tej termelődés mennyiségét akár egy cumisüvegnyi tápszer is meg­változtathatja, és rendben történő tejelvá­lasztásnál is problémát idézhet elő. Ha pedig a tejelválasztás nem megfelelő, egy üveg tápszer csak fokozza a nehézségeket.

Amikor azonban a szoptatás már jól ki­alakult rutinná válik (6-8 hetes kor kö­rül), sok anya sikeresen összeegyezteti a cumisüvegből történő tápszeres táplálás­sal. Sok esetben az anya úgy dönt, hogy nem alkalmaz kiegészítő tápszert, pél­dául mert szeretné végigszoptatni az ajánlott egy évet (a kutatások azt bizo­nyítják, hogy szoros kapcsolat van a táp­szeres táplálás és a korai elválasztás kö­zött). További lehetséges ok, hogy az anya hosszú szoptatással kívánja megakadá­lyozni vagy késleltetni a tehéntej káros hatását, a családi vonalon már előfor­dult tej allergiát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.