Babaápolás

Belgyógyászati betegségek

Szívbetegségek és tünetei

Ebbe a betegségcsoportba tartoznak a veleszületett vagy szerzett szív­hibák, mint például a szív fejlődési rendellenességei, szívbillentyű-elég­telenségek, a szívizom károsodásai. A rehabilitációnak a legnagyobb je­lentősége az infarktus után van, célja a szív lehető legjobb működésének biztosítása. A rehabilitációs programot már az intenzív kezelés alatt el kell kezdeni kardiológus szakorvos irányításával. Először csak légző torna al­kalmazható, majd óvatos fokozatos mobilizálás (felülés, állás, ágy körü­li séta). Az orvos a beteg állapota és a különböző vizsgálati eredmények alapján dönt, hogy mikor kerülhet a beteg kardiológiai rehabilitációs osz­tályra és mikor végezhető el a terheléses vizsgálat. Ez utóbbi alapján lehet meghatározni a fokozatosan növekvő intenzívebb tréninget a fizikai telje­sítőképesség javítása céljából.

Hogyan védhetjük szívünket?

Mindezekkel párhuzamosan megkezdődik a helyes életvitel és diéta megtanítása is. Szükség esetén pszichológust is be kell vonni a rehabilitációs tevékenységbe. A veleszületett szívhibák nagy része műtéttel korrigálható, melyet a lehető leghamarabb el kell végezni. Hazánkban az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a szívsebészet s egyre korábbi életkorban végzik el a műtétet.

Az eredményes műtét és a későbbi gyermekkorban a korán megkezdett fokozatos és intervallumos terhelés, azaz a gyógytorna lehetővé teszi, hogy a gyermekek a későbbi életkorukban teljes egészében hasonló életet élhetnek, mint az egészségesek, így iskolában tornázhatnak, sportolhat­nak. Amennyiben nem volt eredményes a műtét és elmaradt a korai reha­bilitáció, akkor a fizikai terhelést – testnevelés, sportolás – egyénileg kell meghatározni a terheléses vizsgálat alapján.

Magasvérnyomás (Hipertónia) kezelése

A magasvérnyomás kezelésében is – amennyiben nem másodlagos, szervi eredetű – helye van a fizioterápiának ezen belül is az egyénileg meghatáro­zott mozgásterápiának. Cél a vérnyomás csökkentése adekvát fizikai tré­ninggel a későbbi súlyos betegségek elkerülése céljából (infarktus, stroke, szemészeti elváltozás). Vizsgálatok bizonyították, hogy a primer hipertó­niásoknál a naponkénti 30 perces légző gyakorlatok, a nagy lendülettel végzett dinamikus gyakorlatok, kocogás, úszás, valamint az olyan fizikai tréning kerülése, mely nagy erőkifejtéssel, préseléssel jár, csökkenti a vér­nyomást. Hogy mennyire terhelhető a magasvérnyomásos beteg, ebben az esetben is objektíven meghatározható a terheléses vizsgálat eredménye és a vérnyomásmérés alapján.

Krónikus légúti betegségek

Közismert, hogy egyre többen szenvednek asthma bronchialéban. Az asztma komplex kezelést igényel, mely magába foglalja a gyógyszeres kezelés mellett az adekvát fizikai tréninget, a klímaterápiát és a pszichés vezetést is. A komplex kezelés célja az asztmás rohamok csökkentése, a tüdőtágulat megakadályozása, a szív- és keringési rendszer megterhelésé­nek csökkentése és a pszichés állapot egyensúlyban tartása.

A fizikai tré­ning intenzitását krónikus légúti betegségben, asthma bronchialéban is objektíven meg lehet határozni a terheléses vizsgálattal, a futáspróbával, légzésfunkciós vizsgálattal egybekötve.

A leghatásosabb és ugyanakkor a legveszélytelenebb fizikai tréning asthma bronchialéban az úszás. A bar­langterápia és „só-szobák” a klímaterápia részei, melynek során a csíra- és allergénmentes, megfelelő páratartalmú és hőmérsékletű levegő belégzé-se a légutakra pozitívan hat.

Kövérség (Obezitás)

A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a leggyakoribb oka a túlsúlynak. A túlsúly miatt kialakulnak másodlagos elváltozások: magas vérnyomás, szénhidrát- és zsíranyagcsere-zavar, gerincdeformitás, lúdtalp, pszichés zavarok. A rehabilitáció célja a testsúly csökkentésével ezeknek a másodlagos elváltozásoknak a megelőzése vagy csökkentése.

Jegyezzük meg!  Alkalmazható fizioterápiás módszerek a diéta mellett az adekvát fizikai tréning és pszichés vezetés.

A fizikai tréning intenzitásának meghatározá­sa céljából a terheléses vizsgálat elvégzése vérnyomásméréssel együtt adja meg az irányt a terhelhetőségre. A tréning módszereket az határozza meg, hogy milyen a mozgásszervek állapota. Az alkalmazandó diétát az orvos és dietetikus együtt írja elő.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.