Babaápolás

Tuberkulózis (gümőkór) jellegzetességei

A gümőkór a Mycobacterium tuberculosis által okozott fertőző megbetegedés, mely elsősorban a tüdőt érinti, de az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban figyelhető meg más úgynevezett extrapulmonalis (tüdőn kívüli) kórforma is. A tuberkulózis (tbc) a világon az egyik legelterjedtebb fertőző betegség. A nagyvárosi szegénység, a hajléktalanság, a vándorlás jelentős tényező a be­tegség terjedésében.

Kutatási eredmények! A megbetegedés világszerte a népegészségügy nagy ki­hívása maradt az ezredforduló idején is. A szakértők becslése szerint hazánk a közepesen fertőzött országok közé tartozik (100 000 lakosból 39 fő beteg).

A tuberkulózis nem egyenletesen sújtja az ország lakóit. Vannak úgy­nevezett „hagyományosan betegebb” megyék, melyek elsősorban a keleti országrészek megyéi. A lassú gyakoriságnövekedést ma még nem követi a gyermekkori tbc-helyzet romlása. A járványügyi helyzet kihívását figye­lembe véve – megtartva és tökéletesítve az eddigi eredményeket – min­dent meg kell tenni a betegek felkutatása, a pontos diagnózis felállítása és a kezelés elkezdése érdekében.

Mik lehetnek a tünetei?

A tuberkulózisnak egyértelműen jellemző tünetei nincsenek. Minden tisztázatlan, krónikus, senyvesztő betegség esetén gondolni kell rá. Figyelni kell a nem specifi­kus, általános tünetekre: hőemelkedés, tartós köhögés, vérköpés, fogyás, izzadás, hangulatváltozás. A tuberkulózis gyógyítható betegség, ez azonban nem csökkenti a megelőzés fontosságát.

Megelőzés

A megelőzés formái

  • Elsődleges megelőzés. Ez a fertőzés elkerülését jelenti. A közvélemény figyel­mét továbbra is ébren kell tartani, hiszen a gümőkór nem tűnt el. Minden veszélyeztetettet, érintettet fel kell kutatni, és a betegségtől meg kell óvni. A fertőző beteget el kell különíteni a fertőző képesség idejéig.
    • Nem specifikus megelőzés: Az egészséges életmód és a megfelelő táplálko­zás révén a szervezet ellenálló képességét növelni kell.
    • Specifikus megelőzés: Meg kell tartani BCG-oltási rendszerünket, az újraoltásokat teljessé kell tenni, és élni kell az ernyőképszűrő vizsgálati lehetősé­gekkel.
  • Másodlagos megelőzés: A gyógyszeres kezelést jelenti, melyben legnagyobb tapasztalattal a tüdőgondozó hálózat szakorvosai és a gyermekellátás ta­pasztalt segítői.

Az alapellátás és gondozóhálózat együttműködése nélkül a fenti kérdések nem oldhatók meg. A riadó tehát jogos, a riadalomkeltés azonban nem! Le kell vonni a tanulságot: a gümőkórt az ezredfordulót követően is komolyan kell venni!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.