Házi gyógymódok

Farkasvakság: 11 lehetőség a sötétség leküzdésére

Tegyük fel, hogy a vakító napfényből belép a sötét moziba. Hirtelen alig ismeri fel annak az embernek az arcvonásait, akivel érkezett. „Az ilyen helyze­tekben egy-egy pillanatra mindenkin erőt vesz a farkasvakság. Más szóval az ideghártyának legalább egy másodpercre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a megváltozott fényviszonyokhoz” – magyarázza dr. Alan Laties szemész pro­fesszor. Ám akadnak olyanok is, akiknél a farkasvakság nem csupán múló, pilla­natokig tartó állapot.

„Egyesek gyorsabban alkalmazkodnak, mások lassabban – mondja dr. Laties. – A rövidlátók általában lassabban tudnak alkalmazkodni a sötétséghez, vannak olyanok, akik egyáltalán nem látnak sötétben. Ennek több okát is fel tu­dom sorolni. Például egyeseknél – noha ez meglehetősen ritka – öröklött a far­kasvakság, ők már így születtek. Állapotuk nem fog idővel súlyosbodni, és a nappali látásuk normális.”

Sajnos az orvosoknak nincsen valamiféle varázstarisznyából előhúzható biztos gyógymódjuk a farkasvakságra. Mégis: ha ön napszállta után nem jól lát, és orvosa megállapította, hogy emögött nem valamiféle komoly szembetegség rejlik, akkor az alábbiakban kínálunk néhány megfontolandó ötletet, valamint hasznos, gyakorlati tanácsokat ahhoz, hogy még éjszaka is biztonságosan ve­zethessen.

Végezzen önértékelést!

„A látását mindenki félti- mondja dr. Laties -, sokan rettegnek attól, hogy megvakulnak.” A doktor szerint az embe­rek zöme megnyugodhat, hogy éjszakai látásával semmi probléma sincs, ha a mozi sötét nézőterén öt perc múltán már felismeri a mellette ülőt.

Feltétlenül szedjen A-Vitamint!

Ez az anyag rendkívül fon­tos ahhoz, hogy éjszaka is jól lásson. Ha A-vitamin-hiányban szenvedő beteg­nek nagy dózis A-vitamint adnak, néhány órán belül megjavulhat a látása, szö­gezi le dr. Creig Hoyt, a San Franciscó-i szemész. Az A-vitamin-hiány azonban igen ritka manapság. Ha nagy adag A-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítőt szed, ezt előzőleg beszélje meg orvosával. Ez különösen kismamák és gyermekek esetében fontos.

Orvosi segítség

Bízza a diagnózist az orvosra!

Egyes esetekben a farkasvakság valamely szembetegség első tüne­te. Az egyik ilyen betegség a retinitis pigmentosa (RP), állítja Jill C. Henessey, egy vakság elleni alapítvány tudományos igazgatója.

„Pillanatnyilag erre nincs hatékony kezelés – állítja Henessey. – Az RP általában családon belül öröklődik, oka nem teljesen ismert, és idővel vak­sághoz vezethet.” Ha problémája van az éjszakai látással, feltétlenül vizsgáltassa meg magát szemésszel, tanácsolja dr. Laties. Így védheti legjobban a szeme világát.

Ha éjszaka vezet, tegyen meg mindent a látótávolság növelése érdekében

Derült napon, egyenes úton a vezetőülés­ből általában 350-500 méternyire látunk előre, véli dr. Quinn Brackett tudomá­nyos kutató. Éjszaka viszont még jó körülmények között, reflektorral is csupán 100-125 méternyire lát el az autó vezetője. Ezért fontos, hogy a biztonság érdekében mindent megtegyünk, ami tőlünk telik. „Ellenőrizze, hogy a kocsi lámpájának üvege tiszta-e” – ajánlja Charles Zegeer, az országúti biztonsággal foglalkozó kutató. „ A piszkos lámpaüveg csökkenti a látótávolságot, és csak tovább súlyosbítja a problémát.”

Alkonyattól kezdve ne viseljen napszemüveget, bármennyire divatos is, mert azzal biztosan rosszabbul lát, szögezi le dr. Brackett.

Lassítson!

Lassabb tempó mellett több ideje van, hogy bármilyen vá­ratlan veszélyhelyzetre reagálhasson.

Készüljön fel a váratlan eseményekre!

Manapság az országutakat nem csupán a gépjárművezetők, hanem a sétálók, a kocogok és a ke­rékpárosok is használják. „A fehér ruha viselése önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az illető lát­hatóvá váljék” – állítja Zegeer. Ezért a gépjármű vezetőjének a felelőssége, hogy ügyeljen a gyalogosokra.

Az eső és a köd fokozott óvatosságot kíván

Ez a két időjárási tényező különösen veszélyessé teszi az éjszakai vezetést. Zegeer azt ajánlja, hogy ködben használjuk inkább a tompított fényt, így megnő a lá­tótávolság.

Csináltasson éjszakai szemüveget!

A baglyok köztudottan éjszakai életet élnek és a sötétben is nagyon jól látnak. Az emberek, még azok is, akik magukat „éjszakai bagolynak” ne­vezik, nem rendelkeznek ezzel a remek tulajdonsággal. Ám mindez nem jelenti azt, hogy az éjszakai látás képességén ne lehetne javítani. Embe­rek milliói javítják a látásukat szemüveg segítségével, ezért tévedés lenne azt hinni, hogy az éjszakai rövidlátást ne lehetne szemüveg viselésével kor­rigálni, állítja dr. Creig Hoyt.

„A pilóták tudják, mennyivel nehezebb éjszaka belátni a kifutópályát, és speciális, éjszakai használatra felírt dioptriás szemüveget viselnek” – mondja dr. Hoyt. Márpedig, ami beválik a pilótáknak, akiknek nagy gé­peket kell letenni egy keskeny betoncsíkra, az talán önt is segíti, hogy megtartsa autóját az úton.

Dr. Hoyt azt javasolja, hogy mindenki fontolja meg a tanácsát: éjsza­kai vezetéshez a megszokottnál erősebb szemüveget viseljen, illetve ak­kor is viseljen szemüveget, ha nappal egyáltalán nincs rá szüksége. Eh­hez kérje ki szemészorvos tanácsát.

Tervezzen előre!

Útjának megtervezése könnyebbé teszi az éjsza­kai vezetést. Brackett azt javasolja: „amikor csak lehet, válasszon autópályát, autóutat, vagy olyan utat, amelyen kevesen közlekednek”.

Ne kockáztasson!

Ha köd van, vagy az időjárási viszonyok re­ménytelenül elromlanak, akkor álljon be egy parkolóba vagy benzinkúthoz. Semmi esetre se tartózkodjon hosszabb ideig az út szélén vagy az útpadkán.

Nézzen jobbra!

„Tartsa a szemét az út jobb szélén, így elkerüli, hogy a szembejövő kocsik reflektorai a szemébe világítsanak” – javasolja Brackett.

Hagyja a vezetést másnapra!

Határozza el, hogy csak nap­pal vezet. Még a jól megvilágított nagyvárosi utcák is nehéz terepnek bizonyul­hatnak olyan ember számára, aki szürkületkor különösen rosszul lát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.