Babaápolás

Melyek a leggyakoribb felnőttkori betegségek? Hogyan előzhetők meg?

A háziorvos szerepe a betegségek megelőzésében

Az ókori Kínában a fáma szerint akkor fizették a háziorvost, ha a család épségben, egészségben élt – ekkor az orvos jól dolgozott. Ha beteg volt a családban, az orvos nem kapott javadalmazást, hisz munkáját „bizonyára rosszul végezte”. Ez a szemlélet több ezer év múltán is példa értékű és megszívlelendő! A lakosságot egészségben tartani, betegséget megelőzni, kiszűrni, akkor gyógyítani, mikor még kicsi a baj – a legolcsóbb, legköltséghatékonyabb és felettébb humánus egészségügyi ténykedés.

Ép testben ép lélek!

Magyarország az 1989-es rendszerváltás óta nemcsak a gyógyvizek, hanem az egészségügyi reformok országa is. Az alapellátásban – háziorvoslásban – kétségtelen eredmény az informatikai fejlődés, a számítógépes betegel­látás, nyilvántartás általánossá válása, a praxisok piaci értéke, eladhatósá­ga, a kötelező családorvosi szakvizsga. – Jól ismertek a briliáns kórházi és klinikai orvos-technikai megoldások a kardiológiában, szerv-transzplan­tációkban, lombikbébi-programokban, a „biológiai terápia” (monoklonális antitestek) térhódítása az eddig gyógyíthatatlan hematológiai, reumato­lógiai, onkológiai, gasztroenterológiai, bőrgyógyászati betegségekben.

Fizethetünk-e egészségünkért?

Ugyanakkor jó 20 éve hibája a reformoknak a tőkehiány és a munkaerő megfizetetlensége. Boldogabb nemzetek nagyobb „tortaszeletet” fordíta­nak az egészségügyükre a nagyobb GDP-ből. Napjaink magyar valóságát jelzi az orvostársadalom fásultsága, elöregedése, az utánpótlás-hiány (a jó képességű érettségiző diákok elkerülik az egészségügyet), a kórházi „volumen-korlát” (szakorvos kollégák havi rendszerességgel tétlenségre vannak kárhoztatva). Egyre hosszabbak a beteg-előjegyzési várólisták, fiatal doktorok a Lajtától nyugatra tervezik gyógyító munkájukat. Nem­zetközi összehasonlításban egészségügyi mutatóink – születési és halálo­zási arányszámok, átlagos életkor, morbiditási mutatók – finoman fogal­mazva is „kívánnivalókat hagynak maguk után”.

Hogyan kezelik itthon a betegeket?

Hazánkban évente 90-95 000 gyermek születik és több mint 130 000 ember hal meg. A férfiak várható átlagos élettartama 67, a nőké 74 év. A magyar egészségügy betegségcentrikus, „tűzoltó” egészségügy. Pácien­seink elhasznált, megkopott állapotban, meglehetősen későn kerülnek az „ingyenes” egészségügyi ellátó rendszerbe, mikor is a kivizsgálás, kezelés már sokba kerül, költséges az államnak – azaz mindannyiunknak. Az ál­lampolgárok számára nem érték az egészség (végülis érthető, ami jó, azt kevésbé becsüljük, csak a jó dolgok hiányát érezzük.), annak megőrzésére semmilyen formában nincsenek ösztönözve elanyagiasodott világunkban. Az orvosok sem! (Tb finanszírozás.)

Magyar egészségügy és az alapellátás

A magyar egészségügyben az alapellátás, háziorvoslás jól szervezett. A lakosság körülbelül 6700 családorvosi praxishoz tartozik, valamennyi­en biztosítottak az OEP-nél, nyilvántarthatok, elérhetők. A háziorvos az adott körzet, embercsoport egészségügyi gondozója, irányítója, mene­dzsere – jól ismeri betegeit. Kínálja magát a lehetőség: a lakosság szűrése, annak irányítása, az egészségügyi menedzselés – az informatikai „lefe­dettség” miatt is – háziorvos kezébe való!

A költség-haszon (cost-benefit) elemzés után kidolgozandó érdekeltsé­gi rendszer, lakosságra vonatkozó, differenciált biztosítási tarifák – meg­nyert életévekkel, gazdasági haszonnal, megtakarítással járnak. Legyen az egyénnek is kötelessége, felelőssége saját egészségéért!

Minden betegség más

Orvosszakmai értelemben: bizonyos betegségeknek megvan a maga ter­mészete – mikor, mely életkorban jelentkeznek általában, férfiakban, nőkben? Szükséges tudásunk rendelkezésre áll, eszközeink úgyszintén, informatikai háttérrel rendelkezünk. Olyan gyakori, részben urbanizációs betegségek, mint pl. hipertónia, szív-keringésrendszeri betegségek, cu­korbetegség, elhízás, rosszindulatú daganatok már előzetesen jelezhetők, jósolhatok, illetve korai szakban kezelhetők. A betegségek jelentős része öröklődik, azokra számítani lehet, kellő gondossággal időben észrevehe­tők, kezelhetők – többnyire 35-40 éves kor felett. (Nőgyógyászati daga­natok már hamarabb!) A családfát végig tekintve – szülők, nagyszülők és testvéreik körében bizonyos betegségek végigvonulnak, apai és anyai ágon. (Pl. magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés-stroke, gyomor- és vastagbéldaganatok, fekélyek, vagy például cukorbetegség, emlő- és pe­tefészekrákok, véralvadási zavarok.) Kövér, elhízott szülőknek gyakorta kövér gyerekeik vannak – korai és késői szövődményekkel.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.