Egészségügyi kérdezz-felelek

Hátfájással kapcsolatos kérdések

Tényleg a hasprés a legjobb gyakorlat a hátfájás megelőzésére?

Nem. A has prés módosított felülés, amely a mély hasizmokat dolgoztatja meg. Ilyen kora hátán fekszik, a derekát a padlóhoz nyomja, a térdét behajlítja, a kezét pedig összekulcsolja a tarkóján, majd a hasizmait lassan megfeszítve felemeli a padlóról a felsőtestét. Amikor azonban a San Diegó-i Állami Egyetem kutatói 13 hátgyakorlatot rangsoroltak, a has prés csak a 11. helyre került.

Más szakértők szerint a hasprés akár árthat is a gerincnek. S hogy melyik a legjobb háterősítő gyakorlat? A „biciklizés”. Feküdjön a hátára, a derekát nyomja a padlóhoz, a kezét pedig kulcsolja össze a tarkóján! Emelje fel a térdét 45 fokos szögben, és tegyen úgy, mintha kerékpárt hajtana! Eközben, a „tekeréssel” összhangban, érintse a bal könyökét a jobb térdéhez, majd a jobb könyökét a bal térdéhez.

Mekkora a valószínűsége annak, hogy a műtét megszünteti a derékfájásomat?

Először tegye fel magának a kérdést: tényleg szükségem van a gerincműtétre? A derékfájástól szenvedők legtöbbje jól tudja kezelni a „rohamokat” pihenéssel, fájdalomcsillapítókkal, meleg borogatással, jegeléssel és egyéb hagyományos módszerekkel. A fájdalom így általában nagyjából egy hónapon belül megszűnik. A műtétet az olyan heves derékfájdalmak esetén javasoljak, amelyek nem reagálnak az egyéb kezelésekre, és egy évig vagy annál tovább is fennállnak.

Krónikus derékfájás esetén a leggyakrabban a fúziós gerincműtétnek nevezett beavatkozást végzik el, amely gyakorlatilag a csigolyák össze csontosítása. A sebész ilyenkor csontdarabkát illeszt két csigolya (gerinccsont) közé, hogy korlátozza a mozgásukat és így ne okozhassanak fájdalmát. (A csontdarab származhat a páciens testéből vagy egy donorból, illetve lehet szintetikus.)

A beültetett darabot lemezek, csavarok vagy más eszközök tartják a helyén. Egy vizsgálat szerint a fúziós gerincműtéten átesettek mintegy kétharmada tapasztalja a tünetek enyhülését. Három másik tanulmány viszont nem talált különbséget a megműtött páciensek és azok között, akik mozgásgyakorlatokat végeztek és a fájdalom kezelésére vonatkozó pszichológiai tanácsadásban részesültek.

Újabban egyre több páciens választ inkább egy másik fajta gerincműtétet, a porckorong cserét, amelynek során mesterséges porckorongot ültetnek be. Vannak olyan, korai kutatások, amelyek szerint ez a módszer hatásosabb a fúziós műtétnél, de biztosat csak akkor lehet majd mondani, ha már hosszabb távú vizsgálatok eredményei is rendelkezésre állnak. Ritkán indokolt gyors döntést hozni a gerincműtétről, ezért körültekintően gondolja át a dolgot, és alaposan nézzen utána a lehetőségeinek, mielőtt eldöntené, hogy mi a legmegfelelőbb az ön számára.

A kiropraktőröm azt javasolja, hogy hetente többször is kezeltessem vele a derékfájásomat. Nem csak több pénzt akar kiszedni belőlem?

Nem feltétlenül. A gerincmanipuláció a vizsgálatok szerint kis vagy közepes mértékű enyhülést hozhat a derékfájásos panaszokban. Ez egyaránt érvényesnek tűnik akut (vagyis közvetlenül a hát sérülése után jelentkező, kínzó) fájdalom és krónikus (azaz enyhébb, de gyakran szinte állandó jellegű) fájdalom esetén. Arra ugyanakkor semmiféle bizonyíték nincs, hogy a 3 hónapnál hosszabb ideig tartó kiropraktikai kezelésnek lenne bármi további haszna. Egyes kutatások szerint az olyan egyszerűbb és olcsóbb módszerek, mint a melegítés, a kíméletes tornáztatás és a fájdalomcsillapítók szedése, ugyanolyan hatásosak lehetnek, mint a kiropraktika.

Kiment a hátam. Maradjak ágyban, amíg jobb nem lesz?

Ne! Gyorsabban fog gyógyulni, ha igyekszik aktív maradni. Az orvosok régebben többnapos ágynyugalmat javasoltak hátfájásra panaszkodó pácienseiknek, ám a vizsgálatok azt mutatják, hogy a fekvés egyáltalán nem gyorsítja az akut hátfájás gyógyulását. Sőt a panaszai gyorsabban fognak javulni, ha továbbra is mozog, de persze kíméletesen. A túl sok ágynyugalom az izmok legyengüléséhez vezethet, ami csak tovább növelné az újabb hátsérülések kockázatát.

Az orvosom szerint érdemes lenne kipróbálnom a TENSkezelést a hátfájásomra. De mi az egyáltalán? És segíteni fog?

Ne nagyon bízzon benne! A TENS a bőrön át való elektromos idegingerlés angol rövidítése. A kezelés során egy kicsi, elemmel működő készülék gyenge elektromos impulzusokat továbbít a bőrre helyezett elektródákra. A TENS elvileg blokkolja az idegekben futó fájdalomjelzéseket, így azok nem érnek el az agyba. A módszert a fájdalom számos különböző formájának kezelésére használják, és egyes kutatások szerint a sajgó háton is segíthet. Viszont egy 145 krónikus hátfájásos páciens bevonásával végzett vizsgálat során úgy találták, hogy az elektromos kezelésnek semmilyen hatása sem volt.

Használ a jóga, ha fáj a hátam, vagy inkább árthat?

A jóga segíthet a krónikus hátfájás enyhítésében, de arra ügyelnie kell, hogy a hátfájás elleni leghatásosabb változatát gyakorolja, és vigyázzon, nehogy megsérüljön! A jóga a testet és az elmét is megdolgoztató edzésforma, amely mozdulatokat, légzéstechnikákat és szellemi összpontosítást alkalmaz. A jógának több változata vagy iskolája is van, amelyek a módszer más-más elemeire helyezik a fő hangsúlyt.

Egy vizsgálat szerint, amikor krónikus derékfájásban szenvedők 12 héten át végeztek vinijóga gyakorlatokat, tüneteik jobban enyhültek és mozgás képességük többet javult azokhoz képest, akik egy hátizom fejlesztő programban vettek részt. A vinijóga a jóga egy kíméletes, nyugodtabb formája, amely a gerincet nyújtó gyakorlatokat helyezi előtérbe, ezért hátfájás esetén kitűnő választás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.