Babaápolás

Élelmiszer-kiegészítők a babának

Ezek a termékek arra szolgálnak, hogy a főbb tápanyagok felvételét elősegít­sék, amelyek valamilyen diéta vagy egészségügyi probléma miatt nincsenek jelen szervezetben. Nem gyógyszerek, hanem az étrend kiegészítői. Szedésük megfelelő korlátok között történhet, az orvos utasításai szerint.

Az olajos magvak

Ide tartozik például a dió, a mogyoró, a mandula és a fenyőmag. Kenyérrel vagy friss gyümölccsel, joghurttal kiváló eledel tízóraira, néhány összeállításban viszont nehezen emészthető. Ne együk étkezés végén, vagy más fehérjével, állati eredetű lipidekkel együtt. Kisgyermekeknek darálva kiváló fehérje­-kiegészítők, főleg a vegetáriánus étrendben nélkülözhetetlen telítetlen-­zsírsav-források.

A lipidek az élőlények létfontosságú szerves vegyületei, glicerinből és zsírsavakból álló makromolekulák. A sejt­hártya szerkezeti elemeiként töltik be egyik legfontosabb biológiai szerepüket, a terek elválasztását.

Tengeri algák

Igazából nem nagyon vagyunk hozzászokva ehhez a keleten teljesen hétköz­napi ételhez. B12-vitaminban igen gazdag, a vegetáriánus étrendet követő gyermek elengedhetetlen táplálékkiegészítője. Néhány alga (nori) fehérjében gazdag, másfajta (agar-agar) pedig szegény, de mindegyikben sok az ásványi só és kevés a zsír. Szárítva tehetjük salátába, de a mi ízlésünknek talán jobban megfelel porrá őrölve vagy a zöldséglevesbe turmixolva.

Csírák

Minden gabonafélét (zab, búza, kukorica, árpa, rozs), a hüvelyeseket (lencse, borsó, szója) és az olajos magvakat (napraforgó, szezámmag) ki lehet csíráztatni. A csírák rendkívül gazdagok ásványi sókban, A-, B- és C-vitaminban. A magból csírává változás során a fehérjék aminosavakká alakulnak, az amidok cukrokká.

A káros savak kevésbé ártalmasak lesznek, az ásványi sók és az oligoelemek az aminosavakkal elkeverednek, a vitamin mennyisége megegyezik a magban lévővel, míg a felnőtt növényben lévőnek az 1400%-a lesz. A nagyobb gyerekeknek a csírákat beledarálhatjuk a salátájukba vagy a főze­lékükbe. Ha a szójacsírát 5 percig forraljuk, megsemmisítünk egy enzimet, amely a fehérjék emésztését meggátolja. Kétéves kor körül adjuk először, mert bélirritációt okozhat (a valódi, szem nélküli csírát finomra ledarálva már korábban is adhatjuk).

Élesztő

Megkülönböztetünk sütőélesztőt, amit a pékek használnak és étkezési élesztőt, amit szárítással készítenek; ez utóbbi forgácsokra esik szét, hogy a benne lévő tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, esszenciális zsírsavak, B-vitaminok, PP-vitamin, oligoelemek és enzimek) érintetlenek maradjanak Kiváló étrend-kiegészítő vegetáriánus piciknek, mivel növeli az ételek tápértékét. Fél kiskanálnál nem kell többet fogyasztani belőle naponta, nagyobb mennyiségben felnőtteknek is ártalmas, napi 30 grammnál több vesekő kialakulásához vezethet.

Csukamájolaj

Nagyanyáink klasszikus orvossága az angolkór ellen (csontfejlődési rendellenesség, ami a D-vitamin hiányában alakul ki).

Omega-3

A csukamájolaj jó hírét a magas omega-3 zsírsav tartalma miatt szerezte, ami még így is alacsonyabb, mint más halolajaké (tonhal, lazac). Ezektől eltérően a csukamájolaj más vitaminokat is tartalmaz, mint például A-, D- és az E-vitamin, melyek bevitele segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélben. Jó étrend­kiegészítő a városlakóknak, különösen télen.

Kerüljük a rákokat és a halkonzerveket

Az első életévekben ne adjunk puhatestűeket, rákokat, konzervált halakat (szardíniát, tonhalat, makrélát, olajos szardellát, sózott heringet) gyermekünknek, amelyek az arra hajlamosaknál allergiát okozhatnak. A hat hónapos babák kaphatnak sovány halakat (ha allergia van a családban, akkor csak később), a zsírosabb halakat pedig hét hónapos kor után kínáljuk. A halat mindig meg kell főzni, sütőben vagy alufóliában meg kell sütni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.