Babaápolás

Hogyan gondozzuk a koraszülött babát?

A koraszülött baba gondozásakor a legtöbb nehézség az etetés, a növekedés, a viselkedés (alvás és főként a sírás), valamint az agyi fejlődés körül merül fel. Az otthon töltött első időszak a legkritikusabb. A szülőknek hirtelen fel kell nőniük a nagy feladathoz: ellátni a babát, miközben az újszülött egyre inkább megpróbál alkalmazkodni a környezethez.

Csecsemőgondozás a családban

A szülőknek az alábbiakat kell megtanulniuk:

  • Ha a baba növekedési ütemét vagy pszichomotorikus fejlődését értékelik, ahhoz az életkorhoz kell viszonyítaniuk, amikor a baba eredetileg született volna, és nem a tényleges születési időponthoz.;
  • Felismerni a stressz és a fáradtság jeleit, az újszülött egyes szerveinek működési zavarát (lélegzetvétel hiánya, sápadtság, szívritmus szabálytalansága, karok kitárása, állandó csuklás stb.).
  • Megtanulni, hogyan értsünk a baba jelzéseiből, hogyan segítsünk rajta, ha tudunk.
  • A helyes tartásban fogni, illetve mozgatni a babát (főként az első időkben).
  • Megérteni, hogy a fejlődés szempontjából a legfontosabb nem a fejlődés gyorsasága, hanem annak minősége. Például az a fontos, hogyan alakul a pszichomotorikus fejlődés, nem pedig az, hogy mennyi időn belül. A koraszülött csecsemőknél a növekedés lassabb, különösen a 4-5. hónapig. Ne hasonlítsuk össze gyermekünket a többi csecsemővel, mert mindegyiküknek saját fejlődési ütemük van, amit tiszteletben kell tartanunk!

Etetés és növekedés

A koraszülött baba általában lassabban szopik, és nehezebben hangolja össze a szopást, a nyelést és a levegővételt; gyakrabban büfizik. A nehézségeket elkerül­hetjük, ha megfelelő környezetet biztosítunk számára. A szobában, ahol szopik a baba, ne legyen erős fény és nagy zaj, mellőzzük a hirtelen testhelyzetváltásokat, etetés közben gyakran tartsunk szünetet, miközben a babát félig függőleges helyzetben tartjuk egy kis lepedőbe takarva.

A koraszülött csecsemő számára is az anyatej a legideálisabb táplálék, és ha lehetséges, szoptassuk a babát mellből. Máskülönben használjunk cumisüveget, de mindig csak lefejt anyatejet tegyünk bele. Anyatej hiányában adhatunk speciális tápszert, kiegészítve polivitaminokkal, folsavval és vassal.

A viselkedés (alvás és sírás)

A hazaérkező koraszülött babát folyamatosan tartsuk felügyelet alatt, hogy idő­ben észrevehessük az esetleges problémákat. Ezeknek a csecsemőknek gyakran szabálytalan az alvás-ébrenlét ritmusuk. Sokat alszanak, előfordul, hogy a sírásból hirtelen elalszanak, és fordítva. Eleinte a baba keveset és halkabban sír, lassanként, ahogy növekszik, a sírás egyre hangosabb és kitartóbb lesz.

Minden szülőnek meg kell tanulnia felismerni, hogy a baba miért jelez: éhes, fáj valamije, fáradt, netán tisztába kell tenni? Van néhány eszköz, amivel beállíthatunk egy szabályos ébrenléti-alvási ritmust, és megnyugtathatjuk a babát, ha nem fájdalom vagy éhség miatt sír.

Bevezethetjük a fürdetés „szertartását”:

Este mindig ugyanabban az időpontban kerüljön sor a tisztálkodásra. Megnyugtatásképp használhatunk játszócumit, vagy lassú, ringató mozdulattal csitíthatjuk. Nagyon fontos, hogy a bölcsőhalál (SIDS – Sudden Infant Death Sindrome) elkerülése érdekében is min­dent megtegyünk: ne takarjuk be túl vastagon a kis testét, és ne tekerjük be túl szorosan a babát pólyába vagy plédbe. Ne használjunk túlságosan puha matracot és párnát, ne dohányozzunk a baba közelében, és eleinte ne fektessük a hasára! Használjunk olyan párnát, amivel kitámaszthatjuk, és az oldalára fordíthatjuk.

Ergonomikus párnák

A kereskedelemben kapható anatómiai és ergonomikus párnák antiallergének, moshatók, továbbá morfológiailag alkalmazkodnak a babához. Előnyük, hogy megfelelő tartást adnak a pici nyakának, így a koponya fejlődése megfelelően történik, ezzel elkerüljük a deformá­ciókat (mint például azt, hogy a sok háton fekvéstől a fej hátul ellaposodik).

Neurológiai és légzési problémák

Még akkor is, ha nem mutatható ki semmilyen kóros neurológiai probléma, a koraszülötteknél később is előfordulhat, hogy a finommozgások fejlődésekor nehézségek adódnak a végtagok koordinációja közben. Az első hónapokban segítenünk kell a kéz és a láb motorikus fejlődését: fontosabb, hogy a baba gyakorolja a finommozgásokat, mint hogy idő előtt elérje az ülő testhelyzetet.

Az első két életév során igen komoly probléma, hogy a babák nagyon fogéko­nyak a különféle, légutakon át terjedő fertőzésekre. Különösen az RSV-fertőzés (Respiratory Syncytial Virus (RSV)-fertőzés: csecsemőkben és kisdedekben előforduló alsó légúti vírusfer­tőzés (beleértve a bronchitist és a tüdőgyulladást is)) gyakori, a kórházban töltött napok számának feléért ez a felelős.

Alapszabály, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket. Például párásítsuk a levegőt, kerüljük a baba körül a rokonok, barátok tömegét, különösen járványos időszakokban. Ha egy családtag beteg, feltétlenül használjon maszkot, amikor a babával foglalkozik, továbbá gyakran mossunk kezet, és kerüljük a dohányzást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.