Babaápolás

A sovány baba, mit jelent?

„Csupa gömbölyded kisdedet látni, csak az enyém olyan nyurga és vékony, hogy három a hossza, egy a széle. A gyerekorvos szerint ez nem baj, mégis aggódom.”

A karcsúság máshol lehet divatos, de a bölcsődében nem

Kisgyerekben akkor is a dundit szeretik, ha felnőttben a nád­száltermet az ideál. És mégis, bár pelen­kareklámnak talán kevésbé kapósak, mint a hurkás kis kollégák, a vékony gyerekek általában egészségesek, sőt nemegyszer egészségesebbek.

Általánosságban, ha a baba élénk, aktív és alapvetően elégedett, egyenlete­sen gyarapszik, és a testhosszával arányo­san növekszik a súlya – még ha kissé el­marad is az átlagtól -, akkor, ahogy az orvos is mondta, valóban nincs miért aggódni.

Lehetséges okok

Egy csecsemő méretei számos nehezen befolyásolható tényezőtől füg­genek. Közrejátszanak például genetikai tényezők: a sovány testalkatú, vékony csontú szülőknek általában a gyerekei is hasonlóak. Vagy jellembeli tényezőktől: az izgágább gyerekek általában sová­nyabbak.

Alultápláltság

Természetesen a soványságnak olyan okai is lehetnek, amelyeket orvosolni kell. Az egyik leggyakoribb ok az alultápláltság. Ha a baba súlygyarapodási görbéje néhány hónap óta csökken, és ezt a következő hónapban sem ellensú­lyozza egy megugrás, az orvosnak arra kell gyanakodnia, hogy nem kap eleget enni. Tápszeres csecsemők esetében a tápszert valamivel sűrűbbre kell készíteni, amennyiben az orvos is jónak látja. A szilárd étel mind­két esetben használni fog, ha az orvos már engedélyezte.

Csecsemőt szántszándékkal koplal­tatni tilos

Egyes szülők abban a hiszemben vonják meg a kalóriát és a zsírt a gyermeküktől, hogy ettől majd karcsúbb és egészségesebb lesz. Ez rendkívül ve­szélyes tévhit, a kalória- és zsírbevitel ugyanis a csecsemő normális testi-szelle­mi fejlődésének elengedhetetlen feltétele. Egy gyereket anélkül is rá lehet nevelni a helyes táplálkozásra, hogy megfoszta­nák az ebben az életkorban létfontossá­gú tápanyagoktól.

Izgága vagy aluszékony?

Érdemes megvizsgálni továbbá, nem azért felejt-e el enni a baba, mert túl aluszékony vagy túl izgága. Három-négy hónapos korban napközben legalább négyóránként (tehát legalább ötször) kell táplálkoznia, de az éjszakát már evés nélkül is átalhatja. Egy szoptatott gye­rek ennél többször is ehet, de ha ennél ritkábban akar szopni, nem eszik eleget. Ha a baba nem bánja egy-egy etetés el­hagyását, vegyük át a kezdeményezést, és próbáljuk gyakrabban megszoptatni – akkor is, ha a sziesztázó vagy éppen tornagyakorlatokat végző gyermeket ki kell szedni a kiságyból.

Tápanyag felszívódás

Ritka esetben az is akadályozhatja a súlygyarapodást, ha a baba szervezetében bizonyos tápanyagok nem szívódnak fel, nincs rendben az anyagcseréje, fer­tőző vagy krónikus betegségben szen­ved (ez más jelekből is látható). Beteg­ség esetén természetesen orvoshoz kell fordulni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.