Babaápolás

Gyakorlati tanácsok a szoptatáshoz

A testhelyzet

Válasszon kényelmes, laza pozíciót, mind magának, mind a babának. Ülhet fotelba, ami egyenesen megtámasztja a hátát, és a talpát le tudja tenni a földre, vagy ha úgy kényelmesebb, ágyban fekve is szoptathat. Ilyenkor tegyen támasztéknak párnákat a háta mögé és a combjára, amire a babát fektetheti. Bármilyen test­helyzet, testtartás jó, ami az anyának és a babának is kényelmes, de nem szabad, hogy az anya a vállában vagy a hátában bárhol feszülést, fájdalmat érezzen. A jól megválasztott pozíció a szoptatási problémák elkerülésének is a kulcsa.

Ellenjavallatok a mellből szoptatáshoz

Ha ülve szoptatunk, akkor a baba feje a karunkon támaszkodik, és a pici szája éppen a mellbimbó magasságába kerül. Karunkat támasszuk meg egy karfára vagy egy párnával, mert ha sokáig tartjuk a levegőben, elzsibbad, hamar elfá­radunk, és ez amellett, hogy kellemetlen, zavarhatja a tej kiválasztást is. Ha az oldalunkon fekve szoptatunk, a karunk alá fektethetjük a babát, egy párnával megtámaszkodva, aki szintén az oldalán fekszik, és a hasuk egymással összeér.

Néhányan megemelik a mellüket, miközben a baba szopizik, mert attól tartanak, hogy a baba nem kap levegőt; erre azonban nincs szükség, mert a baba orra felfelé áll, ez lehetővé teszi, hogy szopizás közben is szabadon lélegezzen, hiszen megfelelő távolság van az orrlyukai és a mell között.

A szopás

Ha a baba ébren van és éhes, akkor nem jelent gondot a szoptatás elkezdése, tegyük rögtön mellre. Ellenkező esetben úgy tudjuk szopizásra ösztönözni, ha az arcát megérintjük a mellünkkel, vagy a szája sarkához tesszük a mellbimbót úgy, hogy a bimbóudvart (a mellnek a bimbót körülvevő sötét részét) a hüvelyk- és mutatóujjunk közé fogjuk, és kinyomunk belőle néhány csepp tejet. Amikor a baba kitátja a száját, fordítsuk gyorsan magunk felé úgy hogy a bimbóudvar és a mellbimbó a szájába kerüljön.

A baba ajkai egy gyűrűt képeznek a mellbimbó­udvar körül, és rátapadnak, anélkül, hogy levegő menne be közötte. A nyelv a felső foghúshoz szorítja a mellbimbót, a baba pedig közben szívja a tejet. Ez a mozgássor a baba szájában vákuumot kelt, ezért, ha le akarjuk venni a mellről, levegőt kell beengednünk. A szája sarkába óvatosan be kell nyúlnunk, megvárni, míg elereszti, és utána lehet levenni a mellről.

Mielőtt elkezdenénk a szoptatást

Mossunk alaposan kezet szappannal. Mindig kényelmes, nyugodt helyet válasszunk, ami nem túlságosan világos és nem zajos. Szoptatáskor legyen mindig víz a kezünk ügyében, ha közben megszomjaznánk.

A mell ápolása és higiénéje a szoptatási időszakban

Tartsuk a babát megfelelő testhelyzetben, mert a szoptatási mód a szoptatási problémák elkerülésének egyik módja. Célszerű változtatni a testhelyzeteket, mert így a mellbimbóra gyakorolt nyomás különböző lesz, ami segít megelőzni az érzékenységet. Szoptassunk gyakran! Tartózkodjunk sokat friss levegőn, nyáron fedetlenül is érdemes a mellünket napoz­tatni, szellőztetni.

Mellünket minden szoptatás előtt és után mossuk, meg hogy a tejmaradék vagy a nyálbomlásnak indulva nehogy fertőzést okozzon. Mértékkel használhatunk krémet is. Vigyázzunk, hogy a mellbimbónk nehogy elázzon: ezt egyrészt úgy kerülhetjük el, hogy nem engedjük, hogy babánk, szájában a mellünkkel, elaludjon evés közben, illetve jó nedvszívó ­képességű melltartóbetétet használunk.

Mindig egy mellből szoptassunk, ami kb. 15-20 percig tart. A következő etetés a másik mellből történjen. Ha kevésnek bizonyul az anyatej egy etetésnél, szükség lehet a két mellből történő szoptatásra.

A szoptatás előtt és után mindig mossuk meg és szárítsuk meg gondosan a mellünket, a szoptatások közötti tejszivárgás miatt pedig használjunk mellbimbóbetétet. Ezek sok helyen kaphatóak, és segítségükkel elkerülhető, hogy a kicsepegő tej meleg­-nedves környezetében kórokozók telepedjenek meg. A betét lehet pamut, selyem vagy eldobható, de bármilyen legyen is, ha elázik, mindig cseréljük le.

Hogyan fejjük le az anyatejet?

Nem kell lemondanunk az anyatejes táplálásról, még akkor sem, ha visszaálltunk a munkába, és messze lakunk a munkahelyünktől, így nem tudunk a szoptatás idejében hazaugrani. Elég a tejet lefejni, tartósítani, és így az, aki a babára vigyáz, anyatejjel (is) meg tudja etetni őt. Ezzel nemcsak a picinyünknek teszünk jót, hanem továbbra is elősegítjük a tejkiválasztást, és elkerüljük a tej elapadását. Ha még nem dolgozunk, esténként is kimozdulhatunk otthonról, miközben tudjuk, hogy közben is a legjobbat kapja a baba.

A kereskedelemben sokféle fejőszerkezet kapható, kéziek és gépiek egyaránt. Többnyire hatékonyak, biztonságosak, nem okoznak sérülést, a női mell alakjára tervezettek. Ha kézi fejőeszközt veszünk, válasszunk olyat, aminek tárolóedénye is van. Kezdetben a lefejt tej mennyisége igen csekély. Legegyszerűbb, ha akkor fejünk, amikor a baba befejezte a szopást. Tanácsos négyóránként fejni.

A kiegyensúlyozott szoptatásért

Hagyjuk, hogy a baba magától engedje el a mellünket, de azért próbáljuk meg rászok­tatni a 75-20 perces szopásokra. Ha csupán 5-70 percet szopik mellenként, de jól fejlődik, azt jelenti, hogy eleget evett. Mindig kínáljuk meg a másik mellel is, és hagyjuk szopni, de ne erőltessük, mert lehet, hogy már jóllakott. A következő szoptatást mindig azzal a mellel kezdjük, amelyikkel az előzőt befejezte, így mindkettő ugyanannyi ingert kap, és egyenletesen termelődik bennük az anyatej.

Hogyan tartósítsuk a lefejt tejet?

A lefejt tejet öntsük alaposan fertőtlenített, zárható edénybe. Nagyon praktikusak a kifejezetten erre a célra készült edények, poharak, zacskók. Ezekbe mindig csak annyi tejet tegyünk el, amennyit a baba egy evés alatt elfogyaszt. Címkézzük fel, megjelölve a napot és az órát, amikor megtöltöttük, így mindig a legrégibb tejet tudjuk odaadni a babának.

Az anyatej eltarthatósági ideje aszerint változik, hogy hogyan tettük el:

 • fagyasztóban -20 fokon hat hónapig;
 • dupla ajtós mélyhűtőben 3 hónapig;
 • frizsiderben 4 fokon 72 óráig;
 • szobahőmérsékleten, a hűtőből kivéve (15 fokon) 12-24 óráig;
 • nyári szobahőmérsékleten (25 fokon) 2-4 óráig tartható el.

Hogyan készítsük elő a lefejt tejet?

 • A lefejt tejet nem kell felforralni, mert így sok fontos alkotóelemét elveszítjük.
 • Mielőtt lefagyasztjuk, hűtsük le a hűtőszekrényben.
 • A fagyasztóból kivéve először tegyük a hűtőrekeszbe, és ne használjunk mikro­hullámú sütőt, tehát fokozatosan melegítsük szobahőmérsékletűre.
 • Finoman rázzuk össze az edényt, hogy az esetleges zsírcsomók könnyebben feloldódjanak.
 • Amikor fel akarjuk melegíteni, állítsuk az edényt meleg vízbe.
 • Csak a szükséges mennyiséget melegítsük fel, mert az egyszer felolvasztott vagy megmelegített tejet később már nem lehet felhasználni, ki kell önteni.
 • Ha lehet, a lefejt tejet csészéből, kiskanállal vagy pohárkából adjuk a babának, mert a cumisüveg után már nehéz lesz a babát visszaszoktatni a mellre.

Szoptatáskor felmerülő problémák

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.