Babaápolás

Szoptatás betegen? Menstruáció kismamáknál

„Most tört ki rajtam az influenza. Szoptathatom-e a gyerekemet, vagy ő is megkapja?”

A szoptatás a legjobb módja annak, hogy a gyerek az anyján (és környeze­tében) lévő baktériumok ellen védettsé­get szerezzen és egészséges maradjon. Az anyatejjel náthás tüneteket okozó kórokozók nem juthatnak át, de egyéb úton elkaphatja az anyjától a betegsé­get. A fertőzés továbbterjedésének meg­előzése érdekében mindig mossunk ke­zet, mielőtt a gyerekhez vagy a holmi­jához nyúlnánk, vagy megetetnénk.

Több folyadék

Megfázás vagy influenza esetén saját felépülésünk meggyorsítása, valamint annak érdekében, hogy elég tejünk és erőnk legyen, több folyadékot kell inni (az alvásidőt kivéve óránként egy pohár vizet, gyümölcslevet, levest, koffeinmentes teát), vitamint szedni, és amennyire ebben a helyzetben lehetséges, figyelni az étrendre.

Jegyezzük meg! Meg kell kérdezni az orvos­tól, nincs-e szükség valamilyen orvosság­ra, egyébként ne szedjünk semmilyen gyógyszert, kivéve ha az orvos jóváhagyta.

Elővigyázatosság

Gyomor- vagy bélfertőzés (gastroenteritis) esetén a gyerek érdekében szin­tén meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket, noha nem valószínű, hogy elkapja: szoptatott csecsemők remekül ellenállnak az ilyen fertőzésnek. Mossunk gyakran kezet, különösen vécé után, és mielőtt hozzányúlnánk a babához vagy olyasmihez, ami a szájába kerülhet. A has­menés, hányás miatti folyadékveszteség pótlására sokat kell inni (pl. hígított gyümölcslevet, koffeinmentes teát).

Szoptatás menstruáció közben

„Ahhoz képest, hogy szoptatok, hamar elkezdtem menstruálni. Milyen hatása van ennek a tejemre? Lehet így szoptatni a kisfiamat?”

Bár megfelel a valóságnak, hogy a kizáró­lag mellből etető anyák csak elválasztás (vagy részleges elválasztás) után kezdenek újra menstruálni, vannak nők, akiknek a ciklusa már szülés után 3-6 hónappal visszaáll.

A menstruáció visszatérte nem jelent egyet a szoptatás végével. Ha visszatért a menstruáció, nem kell, sőt nem is sza­bad abbahagyni a szoptatást, és menst­ruáció alatt sincs a szoptatásnak akadálya. A menstruációval járó hormonális válto­zások miatt azonban azt tapasztalhatjuk, hogy kevesebb a tejünk. Ezen – főleg a ciklus elején – szorgalmas szoptatással lehet segíteni, de a vérzéssel együtt valószínű­leg a csökkent tej kiválasztás is elmúlik. Ahogy a hormonszint visszaáll, néhány napon belül megint bőven lesz tej.

Köz­vetlenül menstruáció előtt vagy közben, szintén a hormonális hatásokra, a tej íze némileg megváltozhat. Van olyan baba, aki nem bánja (a csecsemők se egyformán válogatósak), de olyan is előfordul, aki ilyenkor ritkábban vagy kevésbé jóízűen eszik, esetleg el is utasítja egyik vagy mindkét mellet, vagy a szokásosnál nyű­gösebb. Szoptatás szempontjából a menst­ruáció további hatása lehet, hogy a pete­érés idején vagy a menstruációt megelőző és követő néhány napon vagy mindezek alatt érzékenyebbé válik a mellbimbó.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.