Babaápolás

Korai elválasztás – átállás cumisüvegre három hónapos babánál

„A hónap végén visszamegyek dolgozni, és a főállásom mellett nem akarom folytatni a szopta­tást. Mennyire lesz ez nehéz a kislányomnak?”

A három hónapos emberke általában megértő és alkalmazkodó. Személyisége már kezd bontakozni, de az akaratos (ne­tán zsarnok) totyogó még odébb van. Az elválasztás az ő szempontjából való­színűleg ekkor a legkönnyebb. Bárhogy imád szopni, nem fog hozzá olyan meg­átalkodottan ragaszkodni, mint egy cu­misüveget sose látott féléves gyerek, akit hirtelen ér az elválasztás.

Mit tapasztalunk?

Mindent össze­véve valószínűleg azt fogjuk tapasztalni, hogy nekünk nehezebben megy az elvá­lasztás, mint a három hónapos kisba­bának.

Az olyan anyának, aki korán el sze­retné választani a gyerekét, ideális esetben már 4-6 hetes kortól célszerű hozzászok­tatnia ahhoz, hogy a szopás mellett időn­ként cumisüvegből is kap kifejt anyate­jet vagy tápszert. Ha ez a feladat még hátravan, akkor elsősorban a cumival kell megismerkednie: lehet, hogy többfélét is ki kell próbálni, mire megtaláljuk a neki valót.

Mivel ezután már nem lesz annyi tejünk, a tápszert is ekkor kell be­vezetni

Szoptatás előtt próbáljuk meg­kínálni a babát a cumisüveggel, és ha az első alkalommal nem fogadná el, a következő etetés alkalmával ismételjük meg a kísérletet. A gyerekek jobban fo­gadják az üveget más kezéből, mint az anyjukéból.

Addig folytassuk a próbálkozást, amíg legalább 3-5 grammot sikerül adnunk az üvegből. Ezután az egyik nappali szopta­tás időpontjában etessük meg tápszerrel.

Néhány nap múlva egy másik nappali szoptatást is váltsunk fel tápszerrel. A fo­kozatos átmenet az emlő alkalmazkodása szempontjából is fontos, különben fájdal­masan megduzzadhat. Az esti szoptatást küszöböljük ki legutoljára, mert hazaté­rés után ez ad alkalmat a megnyugtató, pihentető együttlétre.

Napi egyszeri szoptatás

Ha nem apad el teljesen a mama teje, és még a babának is van hozzá kedve, a napi egyszeri (vagy ha reggel is ezzel szeretnénk kezdeni a napot, kétszeri) szoptatás egy darabig még folytatható, a teljes elválasztást egy későbbi időpontig vagy a tej elapadásáig el lehet halasztani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.