Babaápolás

Anyatej – Mit nem szabad tenni szoptatás alatt?

Az anyatej nagyon fontos a gyerek fejlődésébe ezért tartsuk a lehető legtisz­tábban. Minthogy az anya által elfogyasztott anyagok nagyrészt bekerülnek a baba táplálékául szolgáló anyatejbe, ezért tudatosan válogassuk meg, mit és mennyit fogyasztunk.

Az alkohol

Az alkohol gyorsan bekerül a tejbe, ezért szigorúan kerüljük a tömény alkohol fogyasztását. A szoptatós anya mértékkel ihat bort vagy sört, lehetőleg étkezés közben, de soha ne közvetlenül szoptatás előtt. Nagy mennyiségben fogyasz­tott alkohol aluszékonyságot, izzadást, gyengeségérzést, továbbá a tejtermelés csökkenését okozza.

A gyógyszerek

Minden gyógyszer, amit az anya beszed, bekerül a vérkeringésbe, tehát bejut az anyatejbe. Lehetőség szerint tehát minél kevesebb gyógyszert szedjünk, és természetesen mindig konzultáljunk az orvossal, hiszen ő ismeri az egészségi problémáinkat.

Ez alapján tudja megnevezni azokat a gyógyszereket, amelyeket feltétlenül szednünk kell, és melyek azok, amelyek nem ártalmasak a babának. A gyógyszereknek az újszülöttre kifejtett hatása függ a szopott tej mennyiségétől, a szer koncentrációjától a tejben, a baba súlyától, és anyagcsere-folyamatának érettségi fokától.

Kerülje a szoptatás alatt a következő gyógyszereket

  • Amfetaminok (alvászavarokat okoz);
  • epilepszia elleni szerek (methemoglobinémiához vezethet);
  • pajzsmirigytúltengés elleni orvosság (golyvát okoz);
  • bromidok (nyugtató hatásúak);
  • Szájon át szedhető fogamzásgátló szerek: a nők 80%-nál csökkentik az anyatejtermelést. Van azonban a forgalomban pusztán progeszteron alapú tabletta, a Desogestrel, ami fogamzás­gátló hatású, és nem módosítja az anyatej összetételét, nem káros a baba növekedésére és fejlődésére.
  • Izomlazítók (aluszékonyságot és bélproblémákat okoznak);
  • antidepresszánsok (aluszékonyságot okoznak);
  • D-vitamin (növeli a vér kalciumkoncentrációját vagy kalcémiát okoz).

Az általánosan használt gyógyszerek több mint felének hatása az újszülöttre nem ismert. Az alapszabály az, ha nem elengedhetetlen egy gyógyszer szedése, akkor ne vegyük be.

A gyógynövényből készült szerek is átjutnak az anyatejbe. Kerülni kell a következő tinktúrákat: golgotavirág, valeriána, hársfa, medveszőlő és más élénkítő hatású növények (yohimbene, lobélia, mandragóragyökér, marihuána). Gyógynövé­nyeket is csak nagy körültekintéssel szabad fogyasztanunk, és kizárólag orvosi felügyelet mellett. Minden drog használatát kerülni kell.

A dohányzás

A nemzetközi tudományos vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a nikotin negatívan befolyásolja mind az anyatejtermelést, mind annak minőségét. Azonkívül, hogy mérgező anyagai átjutnak az anyatejbe, bélproblémákat okoz, a babát pedig idegessé, ingerlékennyé, izgatottá, álmatlanná teszi.

A dohányzás hatása az anyatejre

A szoptatós anya ne dohányozzon. Legalábbis három szálnál ne szívjon el többet naponta, azt is csak a lakáson kívül, a babától távol tegye, és semmikép­pen se szoptatás közben. A passzív dohányzás is káros a babára, ezért soha ne vigyük olyan helyre, ahol dohányoznak, és soha ne engedjük, hogy a környezetében dohányozzanak.

A fertőzések

Szoptatás idején kerüljük a mérgező anyagokat tartalmazó élelmiszereket, az élősködők elleni szerekkel kezelt ételeket, mert kis mennyiségben is veszélyesek lehetnek, ha bekerülnek az anyatejbe. Próbáljunk többnyire biotermékeket választani, legyen fontosabb a minőség a mennyiségnél. Amennyire lehetséges, ne maradjunk hosszasan szennyezett levegőjű helyen (kerüljük a forgalmi dugókat vagy a veszélyes anyagokkal dolgozó munkahe­lyeket). Ügyeljünk arra, hogy ne vigyük a babát sétálni, amikor megemelkedett szmogértéket jeleznek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.