Babaápolás

Gyógyszerek megfelelő adagolása babák esetén

A gyógyszereket a tünetek gyógyításá­ra vagy enyhítésére készítik, de helyte­lenül használva több kárt okozhatnak, mint amennyit használnak.

Mindig tart­suk be az alábbi szabályokat, ha orvos­ságot adunk:

 • Ne adjunk három hónapnál fiatalabb babának semmilyen orvosságot (még vény nélkül kaphatót sem), amit nem az orvos írt fel számára.
 • Ne használjunk olyan gyógyszert, amelynek lejárt a szavatossági ideje, vagy megváltozott az állaga, színe vagy szaga. A lejárt orvosságokat jól csomagoljuk be, és vigyük el a gyógyszertárba, ahol vissza­veszik.
 • A gyógyszereket a baba orvosának utasítása szerint, vény nélkül kaphatók esetében a mellékelt útmutató szerint pontosan adagoljuk ki. Használjunk beosztással ellátott kanalat, cseppentőt vagy speciális poharat (általában ezek mind beszerezhetők a helyi patikából) a pontos mennyiségek meghatározására. A konyhában használt kanalak változó térfogatúak, tehát jobb, ha nem hasz­náljuk őket.
 • Jegyezzük fel, hogy mikor adtuk be az egyes adagokat, így minimalizáljuk annak az esélyét, hogy elmulasztunk vagy véletlenül duplán adunk be egy dózist. (Mivel a csecsemők szervezetéből általá­ban nehezebben ürül ki gyógyszer, mint az idősebb gyerekekéből vagy a felnőt­tekéből, a gyógyszer könnyen túladagol­ható.) De ne aggódjunk, ha kicsit ké­sünk egy adag beadásával, a követke­zőnél viszont térjünk vissza a menet­rendhez.
 • Nézzük meg az útmutatót a kezelési és tárolási tanácsokkal kapcsolatban, és kövessük őket. Némelyik orvosságot a hűtőszekrényben vagy hűvös helyen kell tárolni, némelyiket használat előtt fel kell rázni.
 • Ha az útmutatóban leírt adagolási ta­nácsok ellentétesek az orvostól és/vagy a gyógyszerésztől kapott utasításokkal, a gyógyszer használata előtt hívjuk fel az orvost vagy a gyógyszerészt, és tisz­tázzuk az ellentmondást.
 • Mielőtt beadunk egy orvosságot, min­dig olvassuk el a címkét, akkor is, ha biztosak vagyunk abban, hogy a meg­felelő üveget tartjuk a kezünkben. Ha sötét van a szobában, menjünk át a vilá­gosba megnézni a címkét.
 • Ne adjunk más számára (még testvér számára sem) felírt orvosságot a babának az orvos engedélye nélkül. Még a babá­nak korábban felírt orvosságot se használ­juk az orvossal való egyeztetés nélkül.
 • Ne adjunk fekvő babának orvosságot, mivel a torkára mehet. Inkább kicsit emeljük meg a fejét, vagy ha már na­gyobbacska, ültessük fel.
 • Ne tegyük az orvosságot gyümölcsleves vagy tápszeres cumisüvegbe, hacsak az orvos nem javasolta. Nem biztos, hogy a gyerek elfogyasztja a teljes üveg tartalmát, és így nem kapja meg a teljes adagot az orvosságból. Ráadásul némelyik orvosság veszít a hatékonyságából, ha a gyümölcs-levekben található savakkal érintkezik.
 • Az antibiotikumokat mindig a meg­adott ideig adjuk (kivéve ha az orvos mást nem javasol), még ha úgy tűnik is, hogy a baba teljesen helyrejött.
 • Ha a babánál bármilyen káros reak­ciót észlelünk az orvosságra, ideiglenesen szakítsuk meg a beadását, és rögtön be­széljünk az orvossal.
 • Ne folytassuk az orvosság beadását az orvos által meghatározott időn túl, és ne kezdjük el megszakítás után újra adni az orvossal folytatott beszélgetés nélkül.

Jegyezzünk fel a baba egészségügyi naplójába minden, a babának adott or­vosságot! Azt is, hogy milyen betegségre kapta, mennyi ideig szedte, és milyen mellékhatásokat és negatív reakciókat tapasztaltunk, hogy később beszámol­hassunk róluk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.