Egészségügyi kérdezz-felelek

Antibiotikumok – GYIK

Már három napja szedek antibiotikumot. Kimehetek azért a napra?

Ez attól függ, milyen fajta antibiotikumot szed. A bőrét legnagyobb valószínűséggel fényérzékennyé tevő antibiotikumok közé tartozik a tigeciklin, a szulfonamid csoportba tartozó sulfametoxasol/trimetoprim, továbbá a doxiciklin, az ofloxacin, a norfloxacin, és olyan gombaellenes szerek, mint a terbinafin és voriconazol. Ha e gyógyszerek valamelyikét szedi, csak rövid ideig tartózkodjon a napon, ha pedig ezt nem kerülheti el, akkor viseljen a bőrét minél jobban takaró ruhát, kalapot és napszemüveget, s használjon fényvédő krémet. Ez az antibiotikumkúra egész időtartamára érvényes.

Hüvelyfertőzés miatt antibiotikumot kapok, és hasogató fejfájásom támadt. Összefügghet a kettő?

Igen. Az antibiotikumok mellékhatásai kapcsán a legtöbben a hasi panaszokra gondolnak, de bizonyos fajták más problémákat is okozhatnak.

Íme, néhány példa.

  • Metronidazol: A hüvelyi, medencei és hasi fertőzésekre adott készítmény kegyetlen fejfájást okozhat, ha a szedése alatt alkoholt fogyaszt.
  • Telitromicin: Az enyhe tüdőgyulladás kezelésére használt szer átmenetileg változásokat okozhat a látásban.
  • Foszfomicin: Ezt a gyógyszert hólyaghurut esetén írják fel, és hasmenést okozhat.
  • Vankomicin: Súlyos Staphylococcus baktérium fertőzés esetén használják injekció formájában. Előfordulhat átmeneti vagy tartós halláskárosodás nagyobb dózisú gyógyszer hosszan tartó adagolása esetén.

Az antibiotikumom émelygést okoz. Mit tehetek?

Sok étellel együtt vegye be, hacsak az orvos mást nem javasolt.

Valahányszor antibiotikumot írnak fel, mindig hasmenésem lesz. Tehetek valamit ennek megelőzésére?

Mivel az antibiotikumok a kórokozók mellett a szervezetben élő „jó” baktériumokat köztük a normális emésztéshez szükségeseket is elpusztíthatják, egyes emberek az ilyen gyógyszerek szedésekor hasmenést és egyéb emésztési tüneteket tapasztalnak. A probléma elkerülhető azzal, ha gondoskodik a „baráti” baktériumok megfelelő utánpótlásáról: egyen sok élőflórás joghurtot, vagy szedjen probiotikumokat (élő baktériumokat tartalmazó készítményeket)!

A vizsgálatokban azok az önkéntesek, akik Bifidobacterium és Lactobacillus törzseket tartalmazó probiotikumokat szedtek az amoxicillines antibiotikumkúra alatt és után, sokkal kisebb arányban tapasztaltak hasmenést, mint a placebót kapott társaik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.