Magasvérnyomás kezelése

Veszélyes gyógyszerek? Ismerd meg a gyilkos kombinációkat!

Sok olyan gyógyszer létezik, amely gátolja egyes vérnyomáscsökkentők hatását. Egyes esetekben a gyógyszerek keveredésének életveszélyes szövődményei lehetnek. Ezért létfontosságú, hogy orvosunkat tájékoztassuk az általunk szedett összes gyógyszerről. Ha valamilyen új készítményt akarunk szedni, azt is beszéljük meg vele először.

Összeférhetetlen gyógyszer

Íme néhány (de nem az összes) azon gyakran használt gyógyszerek és egyéb anyagok közül, amelyek vérnyomáscsökkentőkkel együtt szedve gondot okozhatnak.

Gyulladáscsökkentők

Idetartozik az aszpirin, az ibuprofen, a ketoprofen, a naproxen, az indometacin és a piroxikam. Ezek mincl növelhetik a szervezet által visszatartott só és víz mennyiségét, s így ronthatják a diuretikumok hatásfokát, illetve megzavarhatják a béta-blokkolók és az ACE-gátlók működését.

Mit tegyünk? A kutatások szerint ha szedünk is vérnyomáscsökkentőket, valószínűleg nincs okunk aggódni az alkalomszerűen – fejfájás vagy izomfájdalom ellen – bevett gyulladáscsökkentők miatt. Ha azonban tartósan kell gyulladáscsökkentőket szednünk, például ízületi gyulladás vagy más krónikus betegség miatt, akkor kérjük orvosunk tanácsát. Lehet, hogy úgy dönt, a továbbiakban más vérnyomáscsökkentő szert ír fel.

Meghűlés és allergia elleni gyógyszerek

Orr spary

Az orrcseppek és az orrsprayk gyakran tartalmaznak érszűkítő hatású pszeudoefedrint vagy fenilefrint, amelyek vérnyomásemelkedést idézhetnek elő.

Mit tegyünk? Kerüljük ezeket a meghűlés és allergia elleni készítményeket, illetve használjuk őket mértékkel.

Nátrium a gyógyszerekben?

Egyes, recept nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek nagy mennyiségű nátriumot tartalmazhatnak, ami vérnyomás-emelkedést okozhat, s ellensúlyozhatja a magas vérnyomás ellen szedett gyógyszereink hatását. A savkötők, például a szódabikarbóna különösen sok nátriumot tartalmaznak. Az alább felsorolt típusú gyógyszerekben szintén sok lehet a nátrium:

  • Hashajtók
  • Köhögéscsillapítók
  • Antibiotikumok
  • Lúgosítók
  • Fájdalomcsillapítók
  • Nyugtatók

Fogyókúrás tabletták

Fogyi tabletta

Egyes étvágycsökkentők tartalmaznak egy fenil-propanolamin nevű vegyületet, amely az erek szűkítése és ezáltal a vérnyomás emelése révén a vérnyomáscsökkentőkkel ellentétes hatást fejt ki.

Mit tegyünk? Olvassuk el a gyógyszerek ismertetőjét! Ne szedjünk phenyl-propanolamint tartalmazó fogyókúrás tablettákat.

Fogamzásgátló tabletták

Fogamzásgátló tabletta

Az e tablettákban lévő ösztrogén megnövelheti a vérnyomást, esetenként olyan nagy mértékben, hogy a vérnyomáscsökkentő szerek hatástalanok maradnak.

Mit tegyünk? Feltétlenül tájékoztassuk orvosunkat arról, ha fogamzásgátló tablettát szedünk. Adott esetben másféle fogamzásgátló módszert javasolhat.

Jegyezzük meg! A fogamzásgátló tablettákkal szemben a klimax utáni hormonpótló kezelés nem növeli a vérnyomást, sőt egyes kutatások szerint kissé csökkentheti is.

Kortikoszteroidok

Ezek a gyógyszerek – köztük a kortizon, a prednizolon és a metilprednizolon – a gyulladásos állapotok és betegségek, például az asztma, az ízületi gyulladás, egyes bőrbetegségek és sportsérülések kezelésére szolgálnak. Kaphatók tabletta, inhaláló, krém, cseppek és injekció formájában is. Rendszeres használatuk a szervezetet só- és vízvisszatartásra késztetheti, így a vizelethajtókkal ellentétes hatást fejthetnek ki.

Mit tegyünk? Ilyen szereket csak akkor használjunk, ha előzőleg kikértük orvosunk tanácsát.

Antidepresszánsok

Az úgynevezett triciklusos antidepresszánsok megzavarhatják egyes központi alfa-agonisták, például a klonidin és a guane-ticlin működését.

Mit tegyünk? Mind a depressziót, mind pedig a magas vérnyomást kezelő orvost tájékoztassuk az összes általunk szedett gyógyszerről.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.