Babaápolás

Ha már nagyobb a baba – bababútorok és eszközök

Máris ijesztőre szaporodott fel a bevá­sárlólista terjedelme (és a költsége)? Van egy jó hírünk: mivel az alább ismerte­tett tételekre csak akkor lesz szükség, amikor a baba már nagyobb, később is meg lehet venni őket. A komolyabb darabokat mégsem árt összeírni, hátha a családtagok vagy a barátnők összeáll­nak, és úgy döntenek, hogy hamarabb megveszik ajándékba.

Magas gyerekszék

A magas etetőszék akkor válik szükségessé, ha a baba már szilárd ételt eszik (általában féléves kor­tól; ha korábban, akkor babaszékben kell etetni). A kiságyon és az autóülésen kívül ez az egyik legfontosabb bútorda­rab. Természetesen ebből is minden te­kintetben hatalmas a választék: van ál­lítható magasságú, lehajtható (ekkor félévesnél kisebb babát is lehet benne etetni) vagy összecsukható, a könnyebb tárolás érdekében.

Magas etetőszék vásárlásakor néz­zük meg a minőségi tanúsítványt

A szék akkor jó, ha a talpa széles, masszív, nem billeg; ha a tálcát fél kézzel könnyen le lehet róla venni és föl lehet rá erősíteni, ha jó széles a pereme, hogy felfogja a kifröcsögő ételt; ha a háttámla elég magas, hogy megtámassza a baba fejét; kényelmesen ki van párnázva; vannak rajta biztonsági hevederek, rögzítőke­rék; az ülésen ütköző, ami a lábak közé kerülve nem engedi előrecsúszni a gye­reket, és hogy ne legyen a széken éles szél; összecsukható széknél fontos a biz­tonságos retesz. Szintén lényeges szem­pont a tisztán tarthatóság (műanyag ülés, műanyag tálca).

A stílbútort kedvelő szülők is válo­gathatnak a kézzel festett, fából készült (jó drága) magas etetőszékek között, az ilyen bútordarabok gyakorlati értékét azonban csorbítja az a sajnálatos körül­mény, hogy a tiszteletlen gyermeknek mindegy, mire keni spenótot.

A hordozható etetőszék, más néven emelt ülés felbecsülhetetlen kellék, ha olyan helyre megyünk vendégségbe vagy olyan étteremben ebédelünk, ahol nincs magas szék, és a gyerek csak a mamája öléből érné el az asztalt. Akkor is jó szol­gálatot tesz, ha a totyogó már tud asz­talról enni, de a rendes szék még korai neki. (Ha a kisgyerek járni kezd, már unja a szűk ketreceket, ideértve a magas etetőszéket is, ezért jobban kedveli az emelt ülés viszonylagos szabadságát.) Az emelt ülés valójában székre szíjazható műanyag zsámoly. Többnyire állítható az ülésmagassága, néhány típushoz leve­hető tálca is tartozik.

Olyan hordozható etetőszék is van, amelyet akasztós megoldással közvetle­nül az asztalra kell rögzíteni, bár ezt nem mindenki tartja biztonságosnak, fennáll ugyanis a veszély, hogy lekapcsolódik az asztalról, ha a gyerek a lábával hátratolja magát. Nem is minden asztalra lehet ráerősíteni. Hordozható etetőszék vásárlásakor kényelmes ülésű, masszív konstrukciót keressünk, aminek van biztonsági hevedere a baba bekötésé­hez; fontos szempont a hordozható­ság, esetleg a levehető tálca, és végül a rögzítőkerék az esések megelőzésére.

Kádülés

Olyankor jó megoldás, ha a gyerek a babakádat már kinőtte, de még nem akkora, hogy kényelmesen üljön a nagy kádban. Kádban használ­ható gyerekülésből biztonsági hevede­res, vákuummal tapadó aljú ülést taná­csos venni. Ami mindennél fontosabb: ha a gyerek a kádban ül, ne hagyjuk felügyelet nélkül, és maradjunk kar­nyújtásnyi távolságra. Egy kisgyerek egyetlen pillanat alatt vízbe csúszhat és megfulladhat, elég, amíg a mama elővesz egy törülközőt vagy felemeli a telefont.

Járóka

Ez az alkalmatosság rendsze­rint négyszögletes alakú, alj résszel és oldallal ellátott; legjobb változatában oldala könnyen (de biztonságosan) összecsukló fémvázra feszített hálóból ké­szül. Általában hosszú téglalap alakúra lehet összecsukni, és hordozótáska jár hozzá. Kereke van, tetejére párnázott öltöztetőlapot lehet állítani, tartozik hozzá beépített bölcső újszülöttnek, sőt szabadtéri használatra árnyékoló is.

A járóka utazáshoz kiságy helyett is megfelel. Vásárláskor ellenőrizni kell a minőségi tanúsítványt, a háló sűrűségét (nem akadhat bele az ujjacska vagy gom­bocska), a könnyű tisztíthatóságot, a le­vehető gumis lepedőt; az erős, tépésálló bélést; a párnázott fémcsuklókat. Fon­tos szempont a babaálló csuklószerkezet (amit nem könnyű szétszedni), a gyors felállítás, a könnyű összehajtás és a hor­dozhatóság.

Biztonsági korlát

Ha a csemete már mászik (vagy más módot talált a hely­változtatásra, például kúszik), minden veszélyes ajtónyílásba, lépcsőfeljáróra és a lépcsők aljára biztonsági korlátot kell tenni.

A befeszíthető korlát az ajtónyílás­hoz igazodó méretű két eltolható lapból áll, amelyek az ajtófélfához ékelődve a helyükre zökkennek. Ilyen korlát lépcsőn nem alkalmazható.

A másik lehetőség a közvetlenül a falra csavarozható korlát: ez sokkal strapabíróbb, mint a feszített korlát. A szerkezet lengő ajtós, és retesszel zárható. Vásárláskor ellenőrizzük a minőségi ta­núsítványt. A korlát legyen kihúzható (hogy be lehessen igazítani különböző ajtókba, lépcsőtetőkre); masszív, ha vannak rajta lécek, a köztük lévő távol­ság ne legyen több 5-6 centinél; a retesz legyen könnyen (lehetőleg fél kézzel) nyitható-zárható. A harmonikakorlát nem biztonságos, és ezért nem ajánlott.

Játékkuckók

A helyváltoztató (mobil) alkalmatosságokat ma már nemhogy nem ajánlják a kisgyerekek lekötésére, de az Amerikai Gyermekorvosok Társa­sága egyenesen be akarja tiltatni az ilye­nek gyártását és forgalmazását, mert súlyos, sőt halálos sérülésekhez vezettek. Ehelyett olyan rögzített kuckóféleségek, helyben álló bébikompok állnak a szü­lők rendelkezésére, amelyekben a gye­rek egy helyben, biztonságosan tud ug­rabugrálni, hemperegni, játszani.

A jó játékkuckó állítható magasságú (hogy követni tudja a baba növekedését), párnázata teljesen körbeér, lemosható ülőfelülettel és masszív, elmozdulásbiz­tos talppal rendelkezik, és vannak ben­ne különféle tevékenységeket szolgáló játékszerek. Ha ilyet vásárolunk, egy­valamit tudni kell: nem szabad sokáig benne hagyni a gyereket!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.