Babaápolás

Nyűgösködés a babaszékben – mit tegyünk a babával?

“Időnként kénytelen vagyok a gyereket az ülésben tartani, mikor valami dolgom van. Csakhogy amint belerakom, elkezd nyűgösködni.”

Egyes babák szívesen üldögélnek a pá­holyban, nézegetve az élet zajlását (és a szüleik tevékenykedését), míg másoknak – főleg akiknek a született tettrekészsé­ge jóval meghaladja a jelenlegi adottsá­gaikat – unalmas és dühítő korlátozást jelent. Ha gyermekünk azok közé tarto­zik, akik lázongva utálják a bezártságot, se a szobai, se az autós gyerekülésben nem lesz könnyű nyugton tartani.

Né­hány jó tanács, hogy ne esélytelenül in­duljunk a csatába:

  • Érdemes korlátozni a fogságot. Csak akkor ültessük be a babaszékbe, ha min­denképpen biztonságban akarjuk tudni magunk mellett (például főzés közben).
  • Változatos látvány. A jó kilátást nyújtó babaszék talán nem vált ki azonnali el­lenszegülést. Tegyük az ülést a padlóra egy tükör elé (a babák többsége szívesen elmókázik a saját tükörképével), vagy magunk mellé egy veszélytelen helyre (babakörökben a tevékenykedő szülőnél nincs érdekfeszítőbb látnivaló).
  • Unaloműzés. Egy játékszeres rúd a gyerekülésből képes szórakozóhelyet va­rázsolni. A gyerek érdeklődésének fenn­tartására, az ücsörgés unalmának elűzésé­re elsősorban a forgó játékok alkalmasak. Ha a játéktól még hisztisebb lesz, vagy túl fáradt, vagy túlságosan izgatott, ekkor talán épp a játék eltávolításával lehet megnyugtatni.
  • Mozgatás. A szék ringó mozgása talán megnyugtatólag hat a babára (bár egye­sek kifejezetten utálják: mint mindig, most is a gyerek reagálása a legjobb út­mutató).
  • Engedjük szabadjára. Míg a kisebb babák többnyire szívesen üldögélnek, a nagyobbacskáknak már némi mozgá­si szabadság is kell. Beszíjazás helyett te­rítsünk le egy takarót a szoba közepén, és próbáljuk (hason fekve) arra tenni. Ez nemcsak a lelki nyugalmának hasz­nál, hanem különféle tornagyakorlato­kat is végezhet, amilyen például az át­fordulás, a kúszás. Hátránya, hogy az esetleges egyéb teendőkre nehéz rende­sen figyelni, miközben a gyerek bizton­ságára is ügyelni kell, magyarán nem sok mindent tudunk közben elvégezni.
  • Egyéb védelmi módok. Lehet, hogy a babaülést mind testileg, mind szellemi­leg kinőtte a gyerek. Ha időnként egy helyben kell tartani, szerezzünk be egy jól felszerelt járókát vagy játékkuckót
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.