Babaápolás

Hypospadiasis tünetei és kezelése

“Most mondták meg nekünk, hogy a fiunk péniszén a kivezető nyílás középen van, és nem a csúcson. Mit jelent ez?”

Megesik, hogy születés előtt kissé sza­bálytalanul alakul a húgycső és a pénisz

A kisfiú esetében a húgycső (az a cső, amelyen a vizelet és a hímivarsejtek tá­voznak – persze nem ugyanabban az idő­ben) nem fut végig a pénisz csúcsáig, hanem máshová nyílik. Ezt a jelenséget hypospadiasisnak nevezik, és ezerből egy-három fiúnál fordul elő.

Elsőfokú hypospadiasisról akkor beszélünk, ha a húgycső nyílása a pénisz végén van, de nem pontosan a megfelelő helyen; ez a minimális eltérés nem szorul kezelésre.

Másodfokú hypospadiasisról van szó, ha a nyílás a pénisz tengelyének alsó oldala mentén található. Harmadfokú hypospadiasisnál a nyílás a herezacskó közelében van. Ezek a rendellenességek helyreállító műtéttel korrigáihatók.

Mivel a helyreállításhoz az előbőrre szükség lehet, körülmetélést (még rituális körülmetélést) sem hajtanak végre hypospadiasisban szenvedő gye­reken.

Lányok is születhetnek hypospadiasisszal, amikor a húgycső a vaginába nyílik. Műtéttel általában ez is helyreállítható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.