Egészségügyi kérdezz-felelek

Szürkehályogom van, azonnal műtétre van szükségem?

Nem feltétlenül. Szürkehályog olyankor alakul ki, ha a szemlencsében lévő fehérjék elkezdenek összetapadni. Az így kialakuló csomók nem engedik át a fényt, így az nem jut el a retinához, azaz a szem hátsó oldalán húzódó ideghártyához, amely a vizuális információkat az agyba továbbítja. Ahogy rosszabbodik, a szürkehályog egyre homályosabbá vagy barnás árnyalatúvá teheti a világ képét.

Egyszerű lépésekkel, például új szemüveg beszerzésével vagy erősebb fényforrások felszerelésével sok esetben jócskán késleltethető a szürkehályog műtét. A beavatkozás általában csak akkor válik szükségessé, amikor a hályog már az olyan mindennapos tevékenységeket is akadályozza, mint az olvasás, az autóvezetés vagy a tévézés. (De van egy kivétel: a szürkehályogot akkor is eltávolíthatják, ha az orvos miatta nem tud elvégezni egy szemvizsgálatot vagy kezelni egy másik szemproblémát.)

A szürkehályog műtétem után is szükségem lesz szemüvegre?

Talán igen, talán nem. E beavatkozás során az orvos egy apró műszer segítségével, a szaruhártyán ejtett kis bemetszésen keresztül távolítja el a szemlencsét. A helyére a legtöbb esetben mesterséges lencsét ültetnek be, amely a látást is korrigálja. A páciensek egy kis része azonban nem kaphat mesterséges lencsét valamilyen más szembetegség vagy a műtét során adódó problémák folytán. Az ilyen pácienseknek kontaktlencsére vagy erős szemüvegre lesz szükségük.

A szürkehályog műtét során beültetett hagyományos mesterséges szemlencsének, az úgynevezett monofokális lencsének három változata van. Vagy a messze lévő tárgyakra való fókuszálást teszik lehetővé, vagy a közepes távolságban lévőkre, vagy pedig a közeliekre. Aki távollátó lencsét kap (a legtöbben), annak a közeli tárgyak megtekintéséhez olvasószemüvegre lesz szüksége. Az újabb, multifokális lencsék már a távoli és a közeli dolgokra való fókuszálást is lehetővé teszik.

A vizsgálatok szerint a multifokális lencse beültetése után a szürkehályogos páciensek több mint 80 százalékának nem volt többé szüksége szemüvegre. Néhányan azonban „glóriákra”, becsillanásokra vagy rossz éjszakai látásra panaszkodik, bár a szemészek szerint e problémák idővel megszűnnek. Akinek korábban retinaleválása volt, vagy bizonyos egyéb szemproblémái vannak, annál nem biztos, hogy beültethető multifokális lencse.

Ha önnek astigmiája (szemtengelyferdülés) van, amiért a szaruhártya megváltozott alakja a felelős és látástorzulást okozhat, a szürkehályog műtéttel egy időben egy másik beavatkozásra is szüksége lehet, vagy pedig speciális lencsét fognak beültetni e megoldások a legtöbb esetben kiküszöbölik a problémát. De bármilyen lencsét kap is, ne lepődjön meg, ha a látását nem találja azonnal jobbnak, mivel a műtét után kell egykét nap a gyulladás megszűnésére.

Érdemes tudni: A sztatinok csökkenthetik a szürkehályog kockázatát

A Wisconsini Egyetem kutatóinak egyik tanulmánya szerint a koleszterinszint csökkentése érdekében sztatinokat, például szimvasztatint vagy atorvasztatint szedő személyek esetében felére csökken a szürke hályog kialakulásának kockázata.

Bár további vizsgála­tok szükségesek, lehetséges, hogy a sztatinok a sejtek oxidatív (szabad gyökök okozta) károsodástól való védelme és a gyulladások csökkentése révén fejtenek ki ilyen hatást. Egyelőre nem világos, hogy miért, de a szimvasztatin védő hatása lényegesen erősebbnek tűnik a többi sztatinéhoz képest.

Mi az a monovision korrekció? Nem fog megfájdulni a fejem attól, ha a két szemem nem egyformán lát?

A monovision korrekció azt jelenti, hogy a két szem nem egyformán van beállítva, azaz az egyik szem a domináns távollátásra, a másik szem pedig közellátásra van hangolva. Ez elérhető olyan módon, hogy szürkehályog műtét esetén különböző diptriájú műlencséket helyeznek be, vagy pedig lézeres műtéttel a szaruhártyát formálják különböző dioptriájúra.

Magyarországon a szürkehályog műtétnél nem alkalmazzák a távol és közellátó lencséket, éppen azért, mert ha az illető nem tud hozzá alkalmazkodni, erős fejfájás lehet az eredménye, és nem korrigálható a műtét.

Alkalmazható azonban a lézeres technika magánklinikákon, térítésesen. Ez a monovision korrekció az olvasószemüveg elhagyásának egyik módja. Lézeres kezeléssel a szaruhártyát formálják át úgy, hogy a két szemet különbözőképpen kezelik: az egyik szemet távolra, a másikat közelre állítják be élesen. Egyeseknél az agy hamar megtanulja „eldönteni,” melyik szemet használja attól függően, hogy közeli vagy távoli dologra próbál fókuszálni.

A monovision azonban nem mindenkinek felel, meg egyesek úgy találhatják, hogy az egyik vagy a másik távolságban túl homályos a látásuk. A műtét előtt érdemes lehet egy ideig közel és távollátást biztosító kontaktlencsét használnia annak kiderítésére, hogy az ön agya képese tolerálni, feldolgozni ezt az eltérést. Ha úgy tapasztalja, hogy igen, akkor jó eséllyel mellékhatás nélkül elvégezhető önnél a beavatkozás.

Nemrég volt szürkehályog műtétem, és az óta állandóan „úszkál” valami a szemem előtt. Mit tegyek?

Azonnal forduljon szemészhez! Elképzelhető, hogy kezdődő retinaleválása van, ami a szürkehályog műtét egyik lehetséges szövődménye, és azonnali orvosi kezelést igényel. A retinaleválás nem fájdalmas, viszont maradandó látásvesztéssel járhat. A szemész lézeres vagy kriopexiás (fagyasztásos) módszerrel rögzíti vissza a retinát a helyére. Minél hamarabb megy orvoshoz, annál valószínűbb, hogy sikerül megmenteni a látását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.