Babaápolás

Lágyéksérv babáknál? Mi a teendő?

“A gyerekorvos azt mondta, hogy iker fiaimnak lágyéksérvük van, és műtétre van szükségük. Súlyos a baj?”

Nem szokatlan a sérv babáknál!

A sérvvel kapcsolatosan az terjedt el a köztudatban, hogy elsősorban az olyan felnőtt férfiaknál fejlődik ki, akik túl gyakran emelgetnek nagy súlyokat. Ez a betegség azonban a mégoly fiatal csecse­mőknél is előfordul, pedig még ahhoz is túl gyengék, hogy az ujjacskájukat felemeljék, nem beszélve egy nehéz cso­magról. A sérv nem szokatlan az újszü­lött babáknál, közöttük is leginkább a fiúknál és különösképpen a koraszülöt­teknél jellemző (mint például az ikrek, akik többségében koraszülöttek).

Mikor fordulhat elő?

A lágyéksérv esetében a belek egy része az egyik lágyékcsatornába kerül (ugyanazon csatornák egyikén, melyeken át a herék leszállnak a herezacskóba), és azon keresztül jut tovább az ágyékba. A bajra akkor figyelünk fel először, ami­kor kidudorodást észlelünk a baba tes­tén, a comb és a has határvonalának ráncában. A kinövés különösen akkor szembetűnő, amikor a baba sír vagy moz­gásban van, de nyugalmi állapotában a dudor gyakorta visszahúzódik. Amikor a szóban forgó bélszakasz egészen a he­rezacskóig lehúzódik, azt a benyomást kelti, mintha maga a herezacskó duz­zadt volna meg – ilyenkor heresérvről beszélünk.

Mennyire veszélyes a lágyéksérv?

A sérv általában nem okoz panaszo­kat, és jóllehet orvosi kezelést tesz szük­ségessé, mégsem tekinthető súlyos vagy sürgősségi beavatkozást igénylő beteg­ségnek. Ennek ellenére ha a szülő a baba ágyékában vagy herezacskójában valami­lyen duzzanatot észlel, haladéktalanul jelentse az orvosnak.

A sérv diagnózisának felállítását követően az orvos általában azonnali beavatkozást javasol, feltéve hogy a baba műtétre alkalmas állapotban van. A sérvműtét általában egyszerű, sikeres kimenetelű, és nagyon rövid (néha csak egyetlen nap) kórházi tartózkodást igé­nyel. Ritkán fordul elő, hogy a lágyék­sérv a műtét után ismét megjelenik. Néhány gyereknél azonban megesik, hogy egy későbbi időszakban a sérv az ellenkező oldalon kiújul.

Ha nem kezelik….

Amennyiben nem kezelik a csecse­mőkori lágyéksérvet, előfordulhat, hogy az érintett bélszakasz elzáródik vagy a lágyékcsatorna belső izomzata elszorítja, ezáltal a bélrendszer vérellátása, valamint az emésztés veszélybe kerül. Következ­ményként hányás, heves fájdalom és akár sokk is felléphet!

Kérjünk orvosi segítséget!

A szülőnek azonnal orvosi segítséget kell hívnia, ha észreve­szi, hogy a baba hirtelen elkezd sírni a fájdalomtól, hány, vagy nincsenek bél­mozgásai. Ha az orvost nem sikerül el­érni, a babát azonnal a legközelebbi se­gélyhelyre kell szállítani. Amíg el nem jutunk oda, próbáljuk meg elősegíteni a kitüremkedett bélszakasz visszahúzódá­sát úgy, hogy a baba popsiját óvatosan megemeljük, és a sürgősségi ellátás felé az úton jeges borogatást alkalmazunk.

Vigyázat! A dudor (sérv) kézzel történő visszanyomásával azonban ne próbálkozzunk.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.