Gyermekbetegségek

Lágyéksérv tünete gyermekeknél, hogyan kezeljük?

A sérv valamely belső zsiger kitüremkedése egy nyíláson át, aminek normálisan egy üregben kellene lennie. Ez az egyik olyan betegség, ami többnyire férfiakat érint (7-10-szer annyi eset fordul elő, mint a nőknél). A különféle sérvek közül (porckorongsérv, rekeszizomsérv, köldöksérv) a leggyakoribb a lágyéksérv, az esetek kb. 80%-a. A vékonybél egyik kanyarulata az erekkel, az őt körülvevő hártyával együtt kitüremkedik a hasüregből, és a lágyékcsatornán keresztül a külső szö­vetekig nyomul.

Lágyéksérv

A férfiak esetében elérheti a herezacskót, a nőknél pedig a nagyajkat (a vagina külső hajlatát). Gyermekkorban nagyon gyakori (a gyerekek 1-5%-át érinti, a fiúknál 4-10-szer gyakoribb, mint a lányoknál). Gyakrabban fordul elő a jobb oldalon (az esetek 60%-a), ritkábban a baloldalon (25%), és még ritkább esetben mindkét oldalon (15%).

Okai

A fiúk esetében a magzati élet során a here kezdeti képződményei az ágyék területéről vándorolnak a herezacskó felé, magával húzva a hashártya egy részét. (Ez a membrán borítja a hasfal belsejét.) így alakul ki a kapcsolat a hasüreg és a lágyék-herezacskó között, ami, ha a herék leszálltak, bezárul. Ha a születés után még nem fejeződött be a leszállás, átjárás van a hasüreg és a lágyék-herezacskó között, ahol folyadék vagy egy bélkanyarulat áthatolhat (lágyéksérv). A lányok esetében a sérvben gyakran található egy petefészek a hozzá tartozó vezetékkel.

Tünetek

A legszembetűnőbb egy kitü­remkedés a lágyékon, távolsága a nemző­szervtől változó. A duzzanat lehet állandóan látható, de előfordulhat, hogy csak akkor jelenik meg, ha a baba sír, köhög, vagy a szék­letet nyomja, ha pedig fekszik, akkor eltűnik.

Diagnózis

A sebész szakorvos vizsgálata során történik, ő dönti el, szükség van-e sebészeti beavatkozásra. Ritkán ultrahang­vizsgálatot is végez annak megállapítására, nem más természetű duzzanatról van-e szó.

Terápia

Ha a sérv természetes módon – pihentetéssel vagy finom masszírozás­sal – nem szűnik meg, akkor előfordulhat, hogy a sérv kizáródik, vagyis kívül marad a sérvkapun, és olyan módon hajlik, hogy a bél nem kap vérellátást. Ezért a bélszövet elhalhat, ami sürgős sebészeti beavatkozást tesz szükségessé. A műtéttel a zsigereket visszaillesztik a helyükre, és elzárják a sérv­kaput. A műtét után a visszaesés kockázata kevesebb, mint 1%.

Operáció

Az esetek csaknem felében sérvre csak a szülők elmondásából következtetünk, fizikális vizsgálattal nem mindig észleljük. A di­agnózis egyenlő a műtéti indikációval, a kizáródás veszélye miatt célszerű minél hamarabb operálni. Átmeneti halasztás javasolt zaj­ló fertőzés (légúti, bőr, stb.) ismert alapbetegség egyensúlyba ju­tásáig (szívbeteg, vérzékeny, stb.), illetve kis súlyú koraszülötteket lehetőség szerint általában fél éves kor után operálunk.

A sérvek legnagyobb veszélye a kizáródás

Ez akkor következik be, amikor a sérvkapu szorítja a rajta kicsúszott sérvtömlő tartalmát, melynek vérkerin­gése néhány óra alatt súlyosan károsodik. Ha a kizárt sérv belet tartalmaz bélelzáródás alakul ki és a kiszorult bélszakasz elhalhat. A kizáródások fele 1 éves életkor előtt jelentkezik. A csecsemőkori sérvek harmada korábban még nem ismert sérveknél rögtön kizáródással jelentkezik. A tünetek rövid időn belül jelentkeznek, illetve súlyosbodnak.

A korábban panaszt nem okozó lágyéktáji duzzanat fájdalmassá válik, nyomással nem megkisebbíthető. A beteg nyugtalan, hányás, haspuffadás, szelek, illetve széklet elma­radása, majd néhány órán belül véres széklet a legfőbb tünetek. 6-8 óra után már várható, hogy a kizáródott sérvtartalom vérkeringése súlyosan károsodott.

Orvosi feladat a sérv ellátása

Hogy a lágyéktáji duzzanat azonnali ellátást igényelő kizáró­dás, tervezett műtéttel korrigálható lágyéksérv, vagy spontán meg­szűnésre hajlamos, műtéti megoldást csak 2 éves kor után igénylő vízsérv, ennek eldöntése gyermekorvos, illetve gyermeksebész feladata. Bizonytalan eseteknél és kizáródás gyanújánál azonnal forduljanak szakemberhez.

Lágyéktájon duzzanatot okozhat magasabb állású here is, mely­nek normál helyzetben, herezacskóba történő spontán „leszállása”, illetve műtéti után történő levitele 2 éves életkor előtt javasolt. A később lekerült heréknél károsodik a spermiumtermelő képes­ség. Ha a magasabb állású vagy normál helyzetű here kifejezetten érzékeny, felmerül a heretekeredés alapos gyanúja. Ez azonnali el­látást igényel, ugyanis a vérkeringés zavara miatt néhány órán belül súlyos károsodás, hereelhalás lehet a következménye.

Gyakran a helytelen szemlélet vagy az élettani sajátosságok is­meretének hiányában a lágyéksérvnek műtéti időpontját halasztják vagy pl: vízsérv esetén szükségtelenül olyan életkorban operálnak, amikor még számolni lehet a spontán visszafejlődéssel. Minden lágyéktájon látható, vagy tapintható korábban nem észlelt, akár lényeges panaszt még nem okozó elváltozást vizsgáltassunk meg szakemberrel.

Köldöksérv

A köldökgyűrű záródásának elmaradása miatt alakul ki a köldöksérv. A nemek között azonos arányban fordul elő, érett újszülöttek kb. 6%-ban észleljük. A koraszülötteknél gyakoribb, az 1500 gr-nál kisebb súllyal születettek kb. 80%-nál látható. Vannak hajlamosító tényezők is, mint például a családon belüli előfordulás, Down-kór, kövér testalkat, emelkedett hasűri nyomás pl: székreke­désre hajlamos egyéneknél.

Az elváltozás általában panaszt nem okoz, spontán vissza­fejlődésre kifejezetten hajlamos, kizáródás esélye 1%- alatt van, ezért műtéti korrekciót csak 2 éves kor után javaslunk. A köldök felett középvonalban a hasfali izmok tokjainak kereszteződő rostjai között borsónyi érzékeny csomó jelentkezhet, mely tömlő nélküli zsírszövet előboltosulás. Általában 1 éves kor után észleljük, mivel gyakran fájdalmas, kezelése kortól függetlenül műtét.

A sérvek sebészi kezelésének eredményei jók, szövődmény rit­kán fordulnak elő. A kiújulás kevesebb, mint 1%-ban fordul elő, a műtétek egynapos bentfekvéssel elvégezhetők.

Az időben történt kezeléssel megelőzhetők a műtét felesleges halasztása miatti esetleges szövődmények. Kizáródás miatt történt operációk után herekárosodás az esetek kb. 8-15%-ban fordulhat elő. Javasoljuk az ideális műtéti időpontok betartását. A halasztás veszélyes, a korai indokolatlan műtét felesleges lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.