Babaápolás

Rejtettherejűség tünetei és okai babáknál?

„A fiam rejtettheréjűséggel született. Az orvos megnyugtatott, hogy a herék leszállnak a hasüregből, mire a baba eléri az egy vagy két hónapos kort. Ez azonban mind ez idáig nem következett be.”

Úgy tűnhet, hogy a hasüreg nem éppen a legmegfelelőbb hely a herék számára, de valójában ennek az ellenkezője igaz. Ugyanis mind a herék, mind pedig a női petefészek ugyanabból az embrionális szövetből fejlődik ki, éppen a magzat has­üregében. A petefészek természetesen ké­sőbb sem mozdul el erről a helyről.

Mikor szállnak le a herék?

A herék leszállása a hasüregből a gesztációs (méhen belüli élet) időszak nyolca­dik hónapja körül esedékes. Ekkor a he­rék a lágyékcsatornán keresztül az ágyék­ban lévő herezacskókba jutnak, melyek a pénisz tövénél helyezkednek el.

Mennyi babát érint?

Az érett fiú újszülöttek között 3-4%-ra tehető azonban azok aránya, akiknél a herék nem teszik meg az említett utat a hasüregtől az ágyékig, míg a koraszü­lötteknél a rejtettheréjűség aránya egy­harmadra becsülhető.

Mivel a herék képesek helyzetüket változtatni, néha nehéz észrevenni, ha az egyik esetleg nem szállt le a hasüregből. Rendes körülmények között a herék a testtől távolabb kerülnek, ha túlmelege­dés veszélyének vannak kitéve (ily módon védelmezik spermatermelő funkciójukat a túl magas hőmérsékleti hatásoktól). Ugyanakkor képesek arra is, hogy visszahúzódjanak, amikor túlságosan lehűl­nek (ilyen módon védelmezik sperma­termelő mechanizmusukat a túlságosan alacsony hőmérsékleti hatásoktól), vagy érintésre (így védekezve az esetleges sérü­lésektől).

Mikor beszéljünk rejtettheréjűségről?

Egyes fiúgyerekeknél a herék különösen érzékenyek, és így viszonylag hosszú időt töltenek a hasüreg védett környezetében. Sok esetben a bal here lejjebb helyezkedik el, mint a jobb, és ezzel azt a látszatot kelti, hogy a jobb here nem szállt le a hasüregből (az ilyen eset sok fiúban kelt aggodalmat). Végső soron akkor jelenthetjük ki, hogy a ba­bánál rejtettheréjűség áll fenn, ha a két here közül eddig még egyik sem jelent meg a herezacskóban, még akkor sem, amikor a baba meleg vízben fürdött.

Egy éves korra leszállnak a herék!

A rejtettheréjűség nem okoz nagyobb gondot vagy fájdalmat vizeléskor, és a gye­rekorvos nyilván már elmondta, hogy a herék általában önmaguktól leszállnak a hasüregből. Egyéves korra ezerből csupán 3 vagy 4 fiúnál áll fenn rejtettheréjűség.

Ilyenkor (kisebb) műtét segíthet a herék­nek megfelelő helyre kerülni. Esetleg a hormonterápia is megkísérelhető, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nagy többségében nem vezet sikerre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.