Babaápolás

Mennyi alvásra van szüksége egy öt hónapos babának?

“A gyerekem most már többet van ébren nappal, és nem vagyok biztos benne – szerintem ő sem -, hogy mennyi alvásra van szüksége.”

A kórházból hazajövet utáni első pár hét­ben a büszke mama és papa türelmetle­nül várja, hogy az aktív szülői tevékeny­séget elkezdhessék, várakozóan állnak babájuk bölcsője fölött, várva, hogy vég­telennek tűnő álmából felébredjen. Utána, amikor már egyre többet van éb­ren, elkezdenek azon tűnődni: „Miért nem alszik soha?”

Mennyi alvást igényel?

Bár az átlagos öt hónapos baba há­rom vagy négy viszonylag szabályos, úgy egyórás szunyókálást igényel, némelyik baba számára ideális az öt-hat körülbe­lül húszperces alvás, míg mások számára jobb két hosszabb, másfél-két órás alvás. A szunyókálások száma és ideje sokkal kevésbé fontos, mint a baba összes alvás­ideje (amely átlagosan 14 és fél óra na­ponta az ötödik hónap során, és széles skálán változik).

Számunkra praktikusab­bak a hosszabb alvási időszakok, mivel nyilvánvalóan hosszabb időnk marad más dolgok elvégzésére. Továbbá a baba, aki nappal rövideket alszik, átviheti ezt a szo­kást éjszakára is, és gyakorta felébred.

A hosszabb szunyókálást a következő­képpen próbáljuk elősegíteni:

  • Biztosítsunk az alvásra egy kényelmes helyet. Ha engedjük, hogy a baba a vállunkon aludjon, nemcsak mi fogunk el­fáradni, hanem a baba is korábban fog felébredni. Bölcső vagy gyerekkocsi lehe­tővé teszi, hogy a baba tovább aludjon.
  • Tartsuk a szoba hőmérsékletét kellemes szinten, nem túl melegen és nem túl hi­degen, a baba ruhája legyen megfelelő.
  • Jó időzítés. Ne engedjük, hogy a ba­ba közvetlenül étkezés előtt elaludjon (mert az üres gyomra idő előtt feléb­reszti), amikor cserélni kell a pelenká­ját (nem fog sokáig aludni, ha nedves a popsija), amikor társaságot (és zajt) várunk, vagy bármilyen más esetben, mikor várhatóan nem fog sokáig tarta­ni az alvás.
  • Védjük ki az elkerülhető zavaró kö­rülményeket. Hamar megtanuljuk, mi zavarja meg a baba álmát. Lehet, hogy a babakocsi betolása a boltba. Vagy a ko­csiból a bölcsőbe átemelés. Vagy a ku­tya éles ugatása. Vagy a telefon a szobá­ja melletti folyosón. Ha megpróbáljuk befolyásolni a körülményeket, amelyek között a baba alszik, minimálisra csök­kenthetjük az ilyen zavaró hatásokat – igaz, természetesen nem tudjuk (és ne is próbál­juk) az összes zajt kiszűrni.
  • Tartsuk ébren a babát hosszabb ideig a szunyókálások között. Mostanra már a babának két és fél-három órát kellene egyfolytában ébren maradnia. Ha hosszan van ébren, valószínűbb, hogy hosszabb ideig alszik is.
  • Bár a legtöbb baba önszabályozó, ami­kor az alvásszükségletéről van szó, nem mindegyik baba alszik annyit, amennyi­re szüksége lenne. Ha a baba gyakran nyűgös, lehet, hogy nem szunyókál ele­get, vagy nem alszik összesen eleget. Ha úgy véljük, hogy több alvásra van szük­sége, akkor be kell avatkozni, hogy meg­növeljük az alvásidőt. De ha a baba ke­veset alszik, és teljesen elégedettnek lát­szik, el kell fogadni a tényt, hogy nem kell neki sok alvás.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.