Babaápolás

A cipő és a zokni kiválasztása a kisgyermek számára

A megfelelő cipő kiválasztása nagyon fontos. Ha nem jó a formája, hiába készült kiváló anyagból, árthat a lábnak. A cipő kiválasztásakor lehetőleg ne a gyakran megtévesztő reklámüzeneteket vegyük figyelembe, és ne dőljünk be a divatnak.

A jó cipő

Ahol csak lehetséges, ne adjunk cipőt a gyerekre, a mezítláb járás fejleszti a lábat és a gyerek megtanul nem egyenes talajon is menni. Otthon csúszásgátlóval ellátott zokniban vagy a láb tulajdonságaihoz alkalmazkodó papucsban közlekedjen. A szabadidős tevékenységekhez manapság leggyakrabban külön sportcipőt használunk (tornacipő, teniszcipő, futócipő). A legelterjedtebb sportcipők talpa hőhegesztett, ami csökkenti a légáteresztő képességét. Érdemes olyan cipőt ven­nünk, aminek a felső része és a betétje goretex.

Mindenesetre a jó cipő jellemzői a következők:

  • alkalmazkodik a lábhoz, nem a láb alakul a cipőhöz;
  • nem befolyásolja a keringést, szabadon hagyja mozogni az izmokat;
  • természetes anyagokból készül, légáteresztő;
  • könnyű le- és felvenni;
  • elasztikus és nem deformálódik el.

A gyerek első cipőinek orra tágas, szabadon engedi mozogni a lábujjakat. A felső része felveszi a láb formáját, lágy, és nem árt a baba bőrének. A lábfej hátsó részét körülölelő rész is ehhez hasonlóan lehetőleg legyen lágy, és ne akadályozza a láb­fejet és a lábszárat összekötő ízület mozgását. A talpa legyen lapos, az elülső része legyen hajlékony, míg a hátsó része merev. A totyogós korú gyerek cipőjének sarka ne legyen magasabb 5 milliméternél, a kisgyerekeknél 10 mm-nél.

Mikor cseréljük le a cipőt?

Azért, hogy ne tegyünk kárt a gyerek lábában, jó, ha kerüljük a túlságosan szoros vagy túlságosan bő cipőket. Ne használjuk a testvérektől vagy barátoktól örökölt cipőket. Nincs szabály arra, milyen gyakran vegyünk új cipőt, ez attól függ, milyen gyorsan nő a gyerek lába. Általánosságban elmondható, hogy az első két évben kéthavonta cseréljük le a cipőt, 3-6 éves korig négyhavonta, 6-10 éves korig hathavonta, 10 és 15 éves kor között nyolchavonta.

Milyen zoknit válasszunk?

A zokni készüljön természetes anyagból (gyapjú vagy pamut), télen használhatunk pamut- vagy természetes szálakból készült harisnyát. A mérete legyen a lábfejnek megfelelő, se túl bő, se túl szoros. Jó, ha olyat választunk, amin kevés a varrás és a díszítés, világos színű, könnyű mosni, és lehet magas hőfokon is fertőtleníteni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.