Babaápolás

Ekcéma babánál? Arcon vöröses kiütés – mit tegyünk?

„A lányom arcán vöröses kiütést vettem észre. Valószínűleg viszket, mivel állandóan vakarni próbálja.”

Ez a csecsemőkori ekcéma, más néven atopiás dermatitisz tipikus esetének tű­nik. Az ekcéma olyan bőrbetegség, amelyről feltételezik, hogy allergia okoz­za. Bár némelyik babánál születéskor je­len van, általában kettő és hat hónapos kor között jelentkezik. Megjelenését gyak­ran a szilárd étel bevezetése, szoptatásról a tápszerre vagy tápszerről tehéntejre (egyéves korban) való átállás váltja ki.

Kisebb gyakorisággal fordul elő csak szop­tatott babáknál, és gyakoribb azoknál, akiknek családjában örökletes ekcéma, asztma vagy szénanátha fordul elő. Táp­szerrel táplált babáknál a kiütés tipiku­san három hónapos kor körül jelenik meg először.

Tünetei

Általában élénkpiros, pikkelyes ki­ütés jelenik meg az arcon, és továbbter­jedhet, leggyakrabban a fül mögötti területre, a nyakra, a karokra és a lábak­ra. (A hatodik-nyolcadik hónapnál ko­rábban általában nem terjed a pelenka által fedett területre.) Kis göbök vagy hólyagok alakulnak ki, megtelnek folya­dékkal, majd kifakadnak és varasodnak.

Az erős viszketés a gyerekeket vakarózásra készteti, ami fertőzéshez vezethet

A legenyhébb eseteket kivéve az ekcéma orvosi kezelést igényel a szövődmények megelőzése érdekében. Körülbelül tizen­nyolc hónapos korra az esetek felében feltisztul, és súlyossága a többi esetben hároméves korra csökken. Körülbelül há­rom ekcémás gyerek közül egynél a ké­sőbbekben asztma vagy más allergiás be­tegség alakul ki, vagy felnőttkorig küsz­ködik az ekcémával.

A következők betartása rendkívül fontos az ekcémás gyerek kezelésénél:

Körömvágás. A baba körmeit tartsuk olyan röviden, amennyire lehet, hogy minimalizáljuk a kiütés vakarásából származó sérüléseket. Esetleg megaka­dályozhatjuk a vakarózást úgy, hogy ami­kor alszik, zoknit vagy kesztyűt húzunk a kezére.

A fürdés rövidítése. Mivel a vízzel és szappannal való huzamosabb érintkezés kiszárítja a bőrt, a fürdetés ne tartson tíz­-tizenöt percnél tovább, és használjunk különösen kímélő szappant (például Dove vagy Cetaphil). Ne engedjük a babát a szappanos vízben ázni, és mihelyt kivet­tük a vízből, használjunk hidratálókré­met. A klórozott és sós víz súlyosbíthatja az ekcémát, ha ennek veszélye a babánál fennáll, korlátozzuk a medencékben vagy a tengerben való fürdést.

Bő kenegetés. Fürdetés után kenjük be vastagon zsíros, hipoallergén kenőccsel (olyannal, amit az orvos javasol), míg nedves a bőr. Ne használjunk azonban olajokat vagy kőolajalapú kenőcsöt (pél­dául vazelint).

Vigyázzunk a környezetre. Mivel a túlzott meleg, hideg vagy a száraz leve­gő súlyosbíthatja az ekcémát, próbáljuk elkerülni, hogy a babát ki kelljen vinni szélsőséges időjárásban, a lakás ne legyen túl meleg vagy túl hideg, és használjunk párásítót a levegő páratartalmának nö­velésére.

Csak pamutban. Az izzadás súlyosbít­hatja az ekcémát, tehát kerüljük el a szin­tetikus vagy gyapjúruhákat és általában a túlöltöztetést. Szintén kerüljük el a szúrós, viszketést kiváltó anyagokat és a durva szegélyű vagy varrású ruhákat, amelyek mind ronthatják a helyzetet. A legkényelmesebb és nem irritáló a la­zán rétegzett, puha pamutruházat. He­lyezzünk egy pamutlepedőt a baba alá, amikor a szőnyegen játszik, mivel az szin­tén irritálhatja a bőrt.

Ügyeljünk az étrendjére. Az orvos fel­ügyelete mellett hagyjunk el az étrend­ből minden olyan ételt, amely a kiütés erősödését vagy súlyosbodását okozza.

Kezeltessük orvossal!

A csecsemőkor­ban előforduló és elmúló ekcémának általában nincs maradandó nyoma. Ha azonban a gyerekkorig eltart, az érintett bőr megvastagodhat, depigmentálódhat, repedezhet. A létfontosságú kezelés általában a következőkből áll: szteroid­kenőcs (vagy az újabb, nem szteroid­tartalmú takrolimusz kenőcs, vagy két­évesnél idősebb gyerekeknél pimekrolimusz kenőcs) az érintett felületek bekenésére, antihisztaminok a viszketés csökkentésére, és másodlagos fertőzés ese­tén antibiotikumok.

Viszketéssel járó bőrbetegségek

Rühesség – a bőrbe behatoló atka okoz­za. Jellemző tünete az intenzív viszketés, apró vöröses kiütések és „atkajáratok” az ujjak között és a hajlatokban. Parazi­tairtó krémmel vagy oldattal kezelhető. Tetvesség – a fejtetű apró, szárnyatlan rovar, amely a hajas fejbőrt fertőzi, és erős viszketést okoz. Testi érintkezéssel, közösségben terjed, nem pedig higiénés okok miatt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.