Babaápolás

Ólom – veszélyek a babákra nézve!

Évek óta ismert, hogy nagy mennyisé­gű ólom súlyos agykárosodást okozhat gyerekeknél. Ismert, hogy az ólom még viszonylag kis mennyiségben is csök­kentheti az IQ-t, enzimfunkciókat mó­dosíthat, hátráltathatja a növekedést, ká­rosíthatja a veséket, valamint tanulási, viselkedési problémákat, halláskároso­dást és koncentrálási nehézséget okoz­hat. Az immunrendszerre is lehetnek ne­gatív hatásai.

Logikus tehát, hogy a szülők ismer­jék, milyen forrásból kerülhet ólom a baba környezetébe, és mit lehet tenni, hogy az érintkezést minimalizálják.

Ólomtartalmú festék

Annak ellené­re, hogy törvény tiltja a használatukat, a gyerekek elsősorban ólomtartalmú fes­tékek által kerülhetnek érintkezésbe ólom­mal. Sok régi ház még ólomtartalmú fes­tékekkel van befestve, és az újabb réte­gek alatt gyakran nagyon magas ólom­koncentrációjú festék van. Ahogy a fes­ték reped és mállik, mikroszkopikus ólomtartalmú részecskék hullanak le.

Ezek a baba kezén, játékain és ruháján, végül a szájában kötnek ki. Ha feltételezhető, hogy a házunk ólomtartalmú festékkel van befestve, eltávolítását illetően kérjünk tanácsot szakembertől. Ügyeljünk rá, hogy minden festett tárgy – játék, böl­cső vagy bármi más, amivel kapcsolatba kerül a baba – ólommentes legyen. Kü­lönösen vigyázzunk a régiségekkel.

Ivóvíz

Ólommal szennyezett víz még mindig sok otthonba juthat el. Az ólom általában olyan épületekben kerül a víz­be, ahol ólomcsövek vagy ólommal he­gesztett csövek vannak, különösen olyan helyeken, ahol a víz a szokásosnál jobban korrodál. Ha aggódunk, hogy ivóvizünk ólommal (vagy más veszélyes anyaggal) szennyezett lehet, kérjünk ANTSZ-vizs­gálatot.

Ha találnak ólmot, a konyhai csapra felszereltethetünk egy fordított ozmózison alapuló szűrőt (ami eltávo­lítja az ólmot), vagy palackos vizet hasz­nálhatunk ivásra és tápszerkészítésre. A csapvíz háromperces kiengedése szin­tén biztonságossá teszi a vizet ivásra vagy főzésre, de meg kell vallani, pazarlás.

Ne használjunk meleg vizet főzésre, mivel több ólmot old ki, és ne forraljuk a vizet öt percnél tovább, mivel az koncentrálja az ólmot.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.