Babaápolás

Szívzörej babánál?

„Az orvos szerint szívzöreje van a gyereknek, de ennek nincs jelentősége. Mégis ijesztő.”

Orvosi összefüggésben a szív említése mindig ijesztő. Hogyne ijednének meg egy kis csecsemő szülei a lehetőségtől, hogy egy ilyen létfontosságú szervnek va­lami baja lehet, mikor a gyerek még alig­hogy a világra jött? A szívzörejtől azon­ban az esetek túlnyomó többségében va­lóban nem kell megijedni.

Mit jelent a szívzörej?

Ha az orvos azt mondja, hogy a ba­bának szívzöreje van, ez mindössze annyit jelent, hogy a szívben az áramló vér rendellenes szívhangokat hoz létre, és ezt az orvos vizsgálat közben hallja. A hang intenzitásából (ami az alig hallhatótól a normális szívdobogást túlharsogó zörejig terjedhet) és a hang jellegéből (például surranó, aritmiás, zenei vagy kaparó) többnyire azt is meg tudja állapítani, mi a rendellenesség oka.

Mi okozza?

A zörejt az esetek többségében az okozza, hogy a növekedő szív alakja még tökéletlen. Az ilyen „ártalmatlan” vagy „funkcionális” szívzörejt egyszerű sztetoszkópos (hallgatózásos) vizsgálattal meg lehet állapítani. Sem további vizs­gálatot, sem egyéb teendőket nem igé­nyel. A gyerekek legalább felének van ártalmatlan gyermekkori szívzöreje, amely ahogy jött, úgy el is múlik. Ennek ellenére, szerepelnie kell a gyerek egész­ségügyi kartonján, hogy a későbbi or­vosi vizsgálatokon tudjanak róla.

Jegyezzük meg! Ha a szív már elérte normális nagyságát, több­nyire a zörej is elmúlik.

Ha mégis aggódunk, kérjük meg a gyerekorvost, magyarázza el pontosan, mi­lyen szívzöreje van a gyereknek, okozhat-e bajt most vagy a későbbiekben, és hogy miért nem ad okot aggodalomra. Ha a válasz nem kielégítő, forduljunk gyer­mekszívgyógyász szakorvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.