Babaápolás

Tartsuk kordában a házi kártevőket (baba védelme)

A házi kártevők undorítóak és bosszan­tóak, ezenfelül bizonyos esetekben be­tegségeket terjeszthetnek, vagy csípésük, harapásuk fájdalmas és veszélyes lehet. A legtöbb, otthon használt rovarirtó szer azonban veszélyes méreg, különösen a csecsemők és a totyogók kezében (vagy szájában). A veszélyt minimálisra csök­kenthetjük, és otthonunkat kártevőktől mentesen tarthatjuk az alábbiak segít­ségével:

Behatolást gátló taktika

Használjunk szúnyoghálót az ablakokon, a többi ro­var és féreg lehetséges behatolási helyeit zárjuk le, vagy oda is szereljünk hálót.

Ragasztós rovar- vagy rágcsálócsap­dák

Ezek a csapdák nem gyilkos vegy­szereken alapulnak, csapdába ejtik a má­szó rovarokat zárt dobozban (csótány­csapdák) vagy edényben (hangyacsap­dák), a legyeket régimódi légypapíron, az egereket négyszögletű ragacsos lapo­kon. Mivel az emberi bőr hozzáragad­hat ezekhez a felületekhez (és az eltá­volításuk gyakran fájdalmas), a nyitott csapdákat tartsuk távol a gyerekektől, vagy csak akkor rakjuk ki őket, ha a gyerekek már az ágyban vannak, ez eset­ben szedjük fel őket, mielőtt reggel fel­ébrednek. A rágcsálókhoz használt csap­dák hátránya, hogy meghosszabbítják az állatok haláltusáját.

Dobozcsapdák

A lágyszívűek a rágcsá­lókat csapdába ejthetik dobozcsapdák­ban, majd az áldozatokat szabadon ereszthetik lakott területtől távoli réten vagy erdőben, bár ez nem mindig egy­szerű. Mivel ezek a rágcsálók haraphat­nak, a csapdákat a gyerekektől távol kell tartani, vagy akkor kirakni, amikor nin­csenek jelen.

A vegyi rovarirtók biztonságos hasz­nálata

Szinte mindegyik, még a sokat hirdetett bórsav is, éppúgy mérgező az emberek, mint a kártevők számára. Ha ezeket akarjuk használni, ne helyezzük ki őket olyan helyre (vagy ne tároljuk olyan helyen), ahol babák vagy gyerekek hoz­zájuk férhetnek, vagy olyan felületen, ahol ételt készítünk.

Mindig a legkevés­bé toxikus anyagot használjuk!

Permete­zésnél, amíg szórjuk, és még legalább a nap hátralévő részében a gyerekeket tart­suk távol a háztól. Jobb, ha várunk a befúj ássál a vakációig, nagyszülő-láto­gatásig vagy más hosszabb programig. Amikor visszajövünk, nyissuk ki az összes ablakot, hogy kiszellőztessük a házat vagy a lakást, és sikáljuk le az összes felületet, amihez a baba hozzáérhet, vagy ami kap­csolatba kerülhet az étellel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.