Babaápolás

Mit tehetünk a koszmó ellen? (babák esetén)

„A lányom haját mindennap megmosom, ennek ellenére képtelen vagyok eltávolítani fejbőréről az apró, pikkely szerű bőrlemezkéket”

Nem szabad ilyen könnyen feladni!

A fe­jen megjelenő, úgynevezett seborrhoeás bőrgyulladás a csecsemőknél igen gyak­ran előforduló bőrbetegség, de termé­szetesen nem jelenti azt, hogy a fent említett babának a feje egy egész életre szólóan korpás lesz. Az enyhe koszmó (vagyis zsíros pörkök a fej tetején) jól kezelhető ásványolajjal vagy vazelinnel történő intenzív bedörzsöléssel, melynek során a fejbőrön lévő, pikkelyszerű pör­kök fellazulnak. Ezt követően alaposan meg kell mosni a baba fejét, hogy az em­lített pörköket és az olajos szer maradvá­nyait el lehessen távolítani.

Előfordulhat azonban az is, hogy a hámlás nagyon intenzív…

Vagy akár barnás foltok és sárga kérges var jelenik meg a baba fejbőrén. Ezekben a nehezebben kezelhető esetekben az olajos kezelést követően jótékony hatású lehet, ha napi rendszerességgel kénes szalicilátokat tartalmazó antiseborrhoeás sampont (pél­dául Eucerint) használunk. Ügyelni kell arra, hogy a sampon ne kerüljön a baba szemébe. (Lehetnek azonban olyan ese­tek, amikor az említett összetételű sam­pon hatására az adott bőrprobléma fo­kozódik. Ilyenkor abba kell hagyni, és az orvossal meg kell beszélni a további te­endőket.)

Mivel a seborrhoeás bőrgyul­ladás általában súlyosabbá válik, ha a baba feje izzad, ezért törekedjünk arra, hogy a babának ne legyen melege, és a feje lehetőleg mindig száraz legyen – te­hát ne tegyünk rá sapkát, ha pedig ez fel­tétlenül szükséges (például erős napon tartózkodik vagy hideg van), minden­képpen vegyük le róla, amikor meleg la­kásba vagy fűtött autóba kerülünk.

Orvosi kenőcs! A fejen lévő bőrgyulladás (koszmó) súlyosabb esetben átterjedhet a baba ar­cára, nyakára vagy popsijára. Ez esetben az orvos kenőcsöt ír fel az adott testrész kezelésére.

Ha nem múlna el egy év után sem…

Előfordulhat az is, hogy a koszmó nem múlik el a baba egyéves koráig, és bizonyos esetekben még jóval a csecse­mőkor elmúltával is fennmarad. Mivel ez az állapot a babának rossz közérzetet nem okoz, és csak kozmetikai problé­maként tartják számon, agresszív keze­lés (például a pörkösödést ideiglene­sen akadályozó kortizon helyi alkalma­zása) nem javasolt. Természetesen végső megoldásként érdemes az orvossal kon­zultálni a megfelelő kezelésről.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.