Gyermekbetegségek

Rejtettheréjűség ellátása gyermekeknél

RejtettheréjűségrőI akkor beszélünk, amikor nem található az egyik vagy mindkét here a herezacskóban. A magzati élet során a herék a hasban fejlődnek ki, és csak később szállnak le végleges helyükre, a herezacskóba. Ha ez nem következik be tökéletesen, akkor a here rendellenes helyen tartózkodik. Abban az esetben, ha a here nem a normálisan leszálló ágban áll meg, hereektópiáról beszélünk.

A férfi nemzőszervek leggyakoribb elváltozása a rejtettheréjűség a koraszülöttek 30%-ánál, az időben születettek 4%-ánál figyelhető meg. Ez az arány egyéves korra 1%-ra csökken, a spontán hereleszállás miatt.

Okai

Nem teljesen ismertek: feltételeznek genetikai tényezőket és hormonális okokat, amelyek megakadályozzák herék szabályos vándorlását. Elképzelhető, hogy az esetleges hormonhiány miatt nem kezdődik meg a folyamat.

Tünetek

Nem lehet kitapintani az egyik vagy mindkét herét a herezacskóban, illetve a here kicsi és fejletlen.

Diagnózis

A gyermeket figyelmesen megvizsgálva az orvos állapítja meg az egyik vagy mindkét here hiányát, ami nem időleges, azaz nem csak visszaszállt vagy leszállóban van. Ebben az esetben a gyerek testhelyzete és a külső hőmér­séklet függvénye határozza meg a herék helyzetét. A vizsgálat megállapítja a herék kapcsolódását és alakját, továbbá az eset­leges rendellenességeket vagy a sérv kialakulását. Ha az egyik here nem kitapint­ható, akkor ultrahang vizsgálatot végeznek, amivel a levezető csatornában lévő here észlelhető.

Rejtettheréjűség

Ha egyik here sem tapintha­tó, akkor érdemes más laboratóriumi vizsgálatokat is elvégezni, mint a vérben található hormonok, kromoszómavizsgálat és a laparoszkópia (ezt általános altatásban végzik). Ha nem diagnosztizálják időben a rejtettheréjűséget, akkor később rendellenes helyen bukkan fel, általában az ágyékban, ami nemcsak fájdalmas, de a huzamos ideig a hasüregben maradt herék a magasabb hőmérsékletnek és az állandó mozgásnak kitéve könnyen károsodhatnak, és hajlamossá válhat rosszindulatú daganat kialakulására.

Terápia

Ha a diagnózis már biztos, a 18 hónapos kor előtt bekövetkezett hormonális gyógykezelés az esetek 20%-ában megoldja a problémát. Minél lejjebb vannak a herék, annál nagyobb az esélye a gyógyulásnak. Ha teljesen leszálltak a herék, akkor a gyógyke­zelés után még évente kontrolIvizsgálatokra van szükség. Ha sikertelen a kezelés, akkor kétéves kor előtt sebészeti beavatkozás szükséges a termékenység megőrzése és a heredaganat kialakulásának elkerülése érdekében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.