Babaápolás

Sírás okai pár hetes babáknál

„A kórházban gratuláltunk magunk­nak, hogy milyen jó gyermekünk van. Alig egy hetet töltött itthon, amikor elkezdett ordítani.”

Ha az egy-két napos babák annyit sír­nának, mint amennyit a néhány héttel idősebbek, az új szülők kétszer is meggondolnák, hogy hazavigyék a kórházból a csemetéjüket. Amint azonban bizton­ságosan befészkelték magukat otthon, színt vallanak; egy kicsit valamennyi baba sír, és sokan rengeteget bőgnek. Végül is a sírás a csecsemők egyetlen módja, hogy közöljék szükségleteiket és érzéseiket: ez a bababeszéd.

A kisbaba nem tudja elmondani, hogy magányos, éhes, nedves a pelenkája, fáradt, kényel­metlenül érzi magát, melege van, fázik, vagy bármilyen más baja van. Ebben a pillanatban ez valószínűleg lehetetlen­nek tűnik, de hamarosan minden anyu­ka képes lesz valamennyire dekódolni a baba különböző sírásait, és megérteni, hogy mit kíván vele közölni a gyermek

Újszülöttkorban van olyan sírás, amely egyáltalán nem köthető alapvető szükségletekhez

A babák 80-90 százalékánál előfordulnak napi sírási idősza­kok, amelyek tizenöt perctől egy óráig is tarthatnak, és nem könnyen magya­rázhatók. Ezek az ismétlődő sírási roha­mok – a „hasfájós” síráshoz hasonlóan, amely a megfejthetetlen hátterű sírás súlyosabb és kitartóbb formája – több­nyire este tapasztalhatók.

Lehetséges, hogy ez otthon a legmozgalmasabb idő­szak, készül a vacsora, a szülők és a testvé­rek jönnek haza a munkából és az isko­lából, a család asztalhoz ül, a gyerekek figyelemért versenyeznek, és a sürgés-for­gás meghaladja a baba tűréshatárát. De lehet, hogy az álló napi szemlélődés, a kör­nyezetből jövő látási, hallási élmények, szagok és más ingerek feldolgozása után a babának egyszerűen csak le kell vezet­nie a feszültséget egy kiadós bőgéssel.

Egyes, egyébként teljesen boldognak látszó babáknak szükségük van arra, hogy álomba sírják magukat, valószínűleg a kimerültség miatt. Ha a gyermek néhány percet sírdogál, mielőtt elbóbiskol, ne aggódjunk, idővel kinövi. Ami általában segít, az a rendszeres lefekvés előtti szer­tartás és az elegendő pihenés napközben, hogy a gyerek ne legyen túlságosan fá­radt éjjel.

Mindeközben tartsunk ki

Bár az el­következő körülbelül 18 évben sok könnyet fogunk felszárítani, ezek az általá­ban könny nélküli újszülöttkori sírási rohamok a baba három hónapos korára valószínűleg elmúlnak. Ahogy a baba egyre hatékonyabban tud kommuni­kálni és egyre több önbizalma lesz, és ahogy az anyuka egyre hatékonyabban megérti a babát, a gyermek már keveseb­bet és rövidebb ideig fog sírni, és könnyebben meg lehet nyugtatni.

Egy hirtelen sírási roham azonban egy máskülönben nem sírós kisbabánál betegséget vagy korai fogzást jelezhet. Mérjük meg a lázát, keressük valami je­lét esetleges betegségének vagy fogzásának, és hívjuk fel az orvost, ha valami­lyen rendellenességet észleltünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.