Babaápolás

A baba sírásának a megfejtése!

Hiába közismert, hogy a sírás a csecsemők kommunikációja, ha nem tudjuk, hogy a konkrét gyerek konkrétan mit akar mon­dani. De semmi vész! Az alábbi értel­mező szótár segítségével könnyen meg le­het fejteni, hogyan értendők a különfé­le bömbölések, nyöszörgések, sikolyok.

“Éhes vagyok!”

A szaggatott, mélyebb zengésű, ütemesen erősödő-halkuló sírás könyörgő felhanggal (kérlek, etess már meg!) Általában azt jelenti, hogy a baba enni akar. Az éhes sírást rendszerint a megfelelő jelek előzik meg, mint például szájnyalogatás, kereső mozdulatok, ujj­szopás. Aki megtanul olvasni a jelekből, többször elejét veheti a könnyeknek.

“Fáj!”

Hirtelen feljajduló sírás, többnyi­re valamilyen külső hatásra (pl. injekciós tű bedöfése, füllyukasztás). A hangos, rémült és hosszan kitartott, visító ordítás végére általában elakad a baba lélegzete. Egy-egy (több másodperces) visítás után hosszabb szünetet tart (ezalatt levegőt gyűjt, hogy újult erővel folytathassa), majd újabb elnyújtott üvöltések következnek.

“Unatkozom!”

Gőgicsélő (a kapcsolat felvételére irányuló) hangokkal kezdő­dik, majd (ha nem sikerült felhívnia ma­gára a figyelmet) hisztérikus hangnem­ben folytatódik, és végül átmegy sértő­dött bőgéssel („Tessék velem is törőd­ni!”) váltakozó nyafogásba („Hát hiába könyörög a szegény kisgyerek, nem esik meg rajta a szívetek?”). Az unalmában síró baba nyomban elhallgat, amint fel­veszik.

“Kifáradtam!” vagy “Kellemetlenül érzem magam!”

A vinnyogó, orrhan­gú, folyamatos és egyre erősödő sírás azt jelzi, hogy a babának elege van va­lamiből (pl. „Hagyjatok már aludni!”, „Azonnal tegyetek tisztába!”, „Nem lát­játok, hogy megőrülök ebben az etető­székben?!”).

“Rosszul vagyok!”

Ennek az erőtlen, orrhangú sírásnak mélyebb a fekvése, mint a fájdalmat vagy a kifáradási jelző sírásé. Úgy tűnik, mintha a babának nem volna ereje kiereszteni a hangját. Gyakran kísérik a betegségre valló egyéb tünetek, és megváltozik a baba viselke­dése (pl. figyelmetlen, nem akar enni, lázas, és/vagy megy a hasa). A beteg ba­ba szomorú sírását szívszaggató hallgat­ni a szülőnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.