Babaápolás

Tíz hónapos babánknak nincs foga, haja…

“A kisbabánk csaknem kilenc hónapos, és még nincs egyetlen foga sem. Mi miatt nem nőnek a fogai?”

Gyönyörködjünk ezekben a fogatlan mo­solyokban, amíg lehet, és ne aggódjunk: sok kilenc hónapos fogatlan van, de csak néhány tölti be az első életévét úgy, hogy fog nélkül kelljen a születésnapi tortába harapnia. A fog végül kibújik minden babánál.

A babák első foga általában hét hónapos korban jön ki, de ez az időtartomány két hónaptól (esetleg korábban) tizenkét hónapig ter­jed (esetleg tovább). A késői fogzás ál­talában örökletes, és nincs kihatása a gyerek fejlődésére. (A második fog való­színűleg szintén később jön ki.) A fogat­lanság mellesleg nem akadályozza, hogy a babát tartalmasabb ételekre szoktas­suk; a foggal bíró és a fogatlan kisbabák egyaránt a fogínyt használják rágásra addig, amíg az őrlőfogak ki nem nőnek a második év közepe táján.

Még mindig kopasz

“A kislányunk kopaszon született, és még mindig olyan pelyhes, mint az őszibarack. Mikor lesz rendes haja?”

A biliárdgolyó fej kellemetlen lehet a szülőnek, akinek elege van a „milyen helyes kisfiú!” megjegyzésekből, amikor sétálni megy bájos kislányával, és alig várja, hogy a kislány nemét hosszú haj­jal és masnikkal határozottan kinyil­váníthassa. De a fogatlansághoz hason­lóan a kopaszság sem szokatlan ebben a korban, és nem is tartós állapot.

A ko­paszság a világos hajú, szőke kisbabák között a leggyakoribb, és nem jelenti azt, hogy később az életben kevés ha­juk lesz. Idővel a kislánya a haja is ki fog nőni (bár valószínűleg nem olyan sűrűn, mint valamikor később a máso­dik életévben). Egyelőre örüljön, hogy nem kell megbirkóznia az összeguban­colódott hajjal hajmosáskor és fésülés­kor.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.