Orvosi tanácsok

Mi a teendő egy bölcsességfog eltávolítása után?

A bölcsességfogak alsó és felső fogsorunk leghátulsó fogai. Ez a négy fog valójában a zápfogak harmadik párja, amely a többihez képest jóval később, általában 17 és 21 éves kor között bújik ki a fogínyből.

Előfordulhat azonban, hogy a bölcsességfogak kényelmetlen szögben nőnek ki, ami kifejezetten fájdalmas lehet. Egyes esetekben ezek a hátulsó fogak nem is képesek megfelelően kibújni az állkapocsból vagy a fogíny alól – ezeket nevezzük impaktált bölcsességfogaknak.

Ilyen esetekben a fogorvos a problémás bölcsességfog eltávolítását javasolhatja, ami egy gyakori műtéti beavatkozás. Egy szájsebész felnyitja a fogínyt vagy az állkapcsot, majd eltávolítja belőle a problémát okozó bölcsességfogat.

A műtét utáni gyógyuláshoz elengedhetetlen a seb megfelelő kezelése. A felépülés akár hetekig is eltarthat, eközben pedig fokozott figyelmet kell fordítanunk a műtött rész megóvására. Íme minden, amit erről a gyógyulási időszakról tudni érdemes.

A gyógyulás menete

Nem minden eset egyforma, ezért meglehet, hogy a felépülés is eltérően zajlik majd két páciens számára. A műtéttől függően a gyógyulás néhány napig vagy néhány hétig is eltarthat. Ha impaktált bölcsességfogról van szó, akkor ennél is több időre lehet szükség.

A felépülés sebessége a kortól is függ. A fiatalabbak például gyorsabban gyógyulnak, mint az idősebbek. Ez többek között annak köszönhető, hogy a fiatalabbak bölcsességfogait könnyebb eltávolítani, mert meglehet, hogy a fog még nem alakult ki teljesen és a csontozat is puhább. Az idősebbek bölcsességfogai tömörebbek és keményebb csontozat is tartja őket a helyükön, ami jelentősen meghosszabbítja a műtét utáni felépülést.

A műtét érzéstelenítéssel vagy altatás során zajlik, és a fog állapotától függően nagyjából 45 percet vesz igénybe. Altatás esetében a páciens valószínűleg gézzel a szájában ébred majd, ami segít a vér felszívásában.

Az első 24 órában a vér elkezd megalvadni a fogmederben. Ez segít megállítani a vérzést, illetve megvédi a sebet a fertőzésektől az új szövetek kialakulása során. A legtöbbek számára ez egy fájdalommentes folyamat, de érzékenységre és duzzadásra mindenképpen számítani kell. Amennyiben a szájsebész össze is varrta a sebet, akkor a varrat 7-10 napon belül felszívódik majd.

Néhány napon belül a duzzadás és az érzékenység is enyhül majd, néhány héten belül pedig teljesen meg is szűnnek, amíg a seb teljesen be nem gyógyul.

Előfordulhat, hogy az orvos egy utólagos vizsgálatra is időpontot ad majd, amire nagyjából 7-10 nappal a műtét után kerül sor.

Tippek az eredményes gyógyuláshoz

Egy bölcsességfog eltávolítása után nagyon fontos szigorúan követni a szájsebész instrukcióit, hiszen csak tőle kaphatunk személyreszabott tanácsokat a műtött terület kezelésére.

Megbízható szájsebészeti rendelőt keres Budapesten, akkor a Rosental fogászati csapata segít Önnek a fogászati problémák kezelésében, legyen az kisebb vagy nagyobb!

Íme néhány általános tipp, amelyek segítenek majd az eredményes gyógyulásban.

Legyünk óvatosak

Az altatást követő 24 órában ne fogyasszunk alkoholt és ne kezeljünk semmilyen gépet (ez gépjárművekre és munkagépekre is vonatkozik). A sokaknál előforduló duzzadás és érzékenység esetében pihenjünk le és mellőzzük az erőlködés minden formáját.

Fogyasszunk puha ételeket

Az első 5-7 nap során kizárólag puha élelmiszereket (tojás, tészta, puding, joghurt stb.) ajánlott fogyasztani. Kerüljük az olyan ételeket, amelyekben magok vagy apró szemcsék lehetnek, ezek ugyanis könnyedén beragadhatnak a fogmederbe.

Bármit is eszünk vagy iszunk, öblítsük ki alaposan a szánkat egy pohár sós meleg vízzel, ami segít kimosni a sebből az ételmaradékokat. Az öblögetés csak a véralvadást követően ajánlott, különben a vér nem lesz képes megalvadni a sebben.

Használjunk hideg és meleg borogatást

A duzzadást először valamilyen hideg (pl. jeges) borogatással érdemes enyhíteni. Az első 24 órában 20 percre helyezzük fel azt az arcunkra, majd tartsunk 20 perc szünetet, és így tovább. A 24 óra elteltével folytathatjuk ugyan ezt, ekkor viszont már meleg borogatással, ami serkenti a véráramlást a műtött területen, ez pedig segít eltávolítani a gyulladást okozó anyagokat a sebből.

Ne lepődjünk meg, ha a duzzadás a műtét utáni harmadik napon a legsúlyosabb – ilyenkor már érdemes meleg borogatást használni. Ügyeljünk továbbá rá, hogy a fejünk a szívünk felett maradjon, ami szintén segít a duzzadás enyhítésében.

Kezeljük a fájdalmat

A bölcsességfog eltávolítását követő fájdalom a legtöbb esetben nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel (pl. ibuprofén) enyhíthető. Az ideális fájdalomcsillapító módszer attól függ majd, hogy meddig tartott és mennyire összetett volt a beavatkozás.

Amennyiben súlyos fájdalmat érzünk, szájsebészünk erősebb fájdalomcsillapítókat is felírhat annak enyhítésére.

Folytassuk a fogmosást

Habár egy bölcsességfog eltávolítását követően úgy érezhetjük, hogy jobb lenne kihagyni egy-két fogmosást, nem szabad megszakítanunk a rutinunkat.

Továbbra is nagyon fontos a rendszeres fogmosás, csak éppen kerülni kell a fogkefével a műtött területet. Ezt követően szájvízzel vagy sós langyos vízzel öblögethetünk.

Ahogy aztán a duzzadás és az érzékenység is enyhülni kezd, elkezdhetjük óvatosan tisztítgatni a műtött területet is a fogmosások során.

Amit kerülni kell egy bölcsességfog eltávolítását követően

A gondtalan és gyors felépülés érdekében nagyon fontos messze elkerülni azokat a szokásokat, amelyek lassíthatják és akadályozhatják a gyógyulást:

  • Ne használjunk szívószálat
  • Ne öblögessünk túl intenzíven
  • Ne dohányozzunk
  • Mellőzzük a mérsékelt és intenzív fizikai megterhelést
  • Kerüljük a magokat és más kisebb darabkákat tartalmazó élelmiszereket
  • Kerüljük a kemény, rágós, ragadós, erősen fűszeres és csípős élelmiszereket

Ritka esetekben a műtött fogmeder kiszáradhat – ez akkor fordul elő, amikor az sebet védő alvadt vér megsérül, és az alatta található csontfelület védtelenné válik. Más esetekben gyulladás alakulhat ki.

Ha bármilyen váratlan problémát tapasztalunk, azonnal forduljunk szájsebészünkhöz.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.