Babaápolás

Etetési tanácsok 5 hónapos babáknak

A kizárólagos szoptatást tehát folytassuk legalább a hatodik hónapig, majd ha lehet, továbbra se hagyjuk el. Az anyatej a legideálisabb táplálék, de a 6. hónap után a baba étkezési igényei is módosulnak, a tápanyagokban gazdagabb táplálkozás nagyobb mértékű növekedést idéz elő. Az 5. hónapban még nem feltétlenül szükséges, de a szoptatások között kis adagokban megkínálhatjuk gyümölccsel vagy zöldséggel.

Zöldség kiválasztása

Mindig szigorúan az adott évszakban termő zöldsé­get, gyümölcsöt válasszunk, és ha lehet, olyat, ami a környéken is megterem. (Lehetőleg ne adjunk import vagy egzotikus gyümölcsöt.) Ha új ízt vezetünk be, először mindig kis adagokkal kísérletezzünk.

A kiválasztott zöldség vagy gyümölcs legyen a szezonnak megfelelő, érett, hogy a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza.

A zöldség

Az első olyan étel, amit a babának adunk; sós vagy legalábbis nem édes. Először főtt zöldségből készült pürével kezdjük, amit gyümölcspasszírozóval készítünk.

A főtt zöldségpürét, amely lehetőleg ne tartalmazzon 2-3 féle zöldségnél többet, eleinte a szoptatások után vagy két szoptatás között kínáljuk, egy vagy két alka­lommal naponta. Mennyisége változó legyen, általában 50-60 g. így kezdhetjük változatosabbá tenni a baba étrendjét. Kiskanállal kínáljuk, és ismerjük meg, mit szeret, illetve van-e valami, amire allergiás.

A gyümölcs

Két szoptatás között adhatunk főtt, tört gyümölcsöt, vagy reszelt, nyers gyü­mölcsöt. A gyümölcspürét a szoptatások idejétől távol, naponta 1-2-szer adjuk, mennyisége ennek is változó, de általában elég 50-60 g.

A gyümölcs kiválasztása

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.