Házi gyógymódok

Fogcsikorgatás: 10 módszer a csendes éjszakákért

Úgy csattogtatnak, mint a vámpírok, mégsem nyakakra lesnek. Felső fog­sorukat az alsóra szorítják, és köszörülnek, csikorgatnak megállás nélkül. Nem szándékosan teszik. A fogcsikorgatók általában a stresszre hivatkoz­nak. (Egyesek azt állítják, hogy a harag vagy stressz hatására bekövetkező összeharapás egy ősi reflex maradványa.)

Bár a fogcsikorgatást a stressz is kiválthatja, a jelenség önmagában is sok kellemetlenséget okozhat. Kezelés nélkül a fogak elkopásához, fejfájáshoz, nyak- és hátfájáshoz és az úgynevezett rágóízületi szindrómához vezet. Az éjszakai állkapocs-feszegetés a házasságot is tönk­reteheti. Mielőtt azonban válóperes ügyvédhez fordulna, vagy zoknival a szájában térne nyugovóra, próbálja ki az alábbi házi gyógymódokat.

Dr. Goljan 7 x 7-es megoldása

Az oklahomai Tulsában Kenneth R. Goljan fogorvos azt ajánlja fogcsi­korgató betegeinek, hogy menjenek haza és gyakorolják a… Nem az 1 x 1 -et, hanem a 7 x 7-et. Dr. Goljan szerint a fogak összekocogtatása gyakran a stresszre adott válasz. Amikor az ember feszült, összeszorítja a fogait és csikorgat. Az egész nem egyéb, mint egy beidegződött rossz szokás, amitől meg lehet szabadulni például úgy, ha követi az alábbiakat.

Először ismerje fel a problémát. („Összeszorítom és csikorgatom a fo­gamat.”) Másodszor mondja ki, hogy a probléma rossz önnek. („Fájdalmat okoz és elszomorít.”) Végezetül jelentse ki, hogy az új módszer a hasznára válik. („Elmúlik a fájdalom, és boldog leszek.”)

Dr. Goljan szerint igen fontos, hogy a rossz szokást és az azzal kap­csolatos érzelmeket a saját szavaival írja le. Mondatait jegyezze fel egy pa­pírra, a papírt hordja magával, amíg a szavakat meg nem jegyzi. Ezután ismételje el őket naponta hét alkalommal hétszer. Ilyen egyszerű. Ez a módszer valóban megszünteti a fogcsikorgatást? „Valamilyen eredmény mindenkinél garantált; sőt a legtöbb esetben teljes a siker” – je­lenti ki dr. Goljan.

Napközben tartsa száját „egészséges pihenő helyzetben!

„Fogainak csak akkor szabad összeérni, ha ételt rág vagy nyel” – mondja dr. Andrew S. Kaplan, a New York City Egyetem Mount Sinai orvostudományi karának fogászati társprofesszora. Ha gyakorolja, hogyan kell fogait távol tartani egymástól, csökkenti a csikorgatási késztetést. Otthonában és a munkahelyén a fontosabb helyekre tegyen kis emlékeztető papírokat, hogy ne feledkezzen meg róla. A legegyszerűbb, ha ezt a mondatot ismételgeti: „aj­kak össze, fogak szét”.

Ropogtasson almát!

Ha éjszaka csikorgat, lefekvés előtt fárassza ki állkapcsát alma, nyers karfiol vagy sárgarépa ropogtatásával. Dr. Harold T. Perry, a chicagói Northwestern Egyetem fogorvosi karának szájsebészet pro­fesszora szerint ez megnyugtathatja a túlzottan aktív szájat. A módszer különö­sen gyermekeknél hatásos, akiknél igen gyakori a fogcsikorgatás.

Meleg borogatás a bajra

„Hajtson össze egy törlőkendőt, önt­sön rá forró vizet, csavarja ki és nyomja az arcához, a rágóízülethez” – ajánlja az Oklahoma állambeli tulsai dr. Kenneth R. Goljan fogcsikorgatás-specialista fogorvos. Alkalmazza a meleget olyan gyakran és addig, ameddig csak tudja. A meleg elernyeszti a záróizmokat, és ezzel a fájdalmas összehúzódást – va­gyis a fejfájást.

Éjszakai csikorgatás ellen használjon fogvédőt!

A fogvédő sportüzletekben kapható. Szájba vétel előtt forró vízbe kell őket me­ríteni, és rájuk kell harapni, hogy jobban illeszkedjenek. Dr. Sheldon Gross, a New Jersey-i Orvosi és Fogorvosi Egyetem és a Tufts Egyetem fogorvos okta­tója szerint az olcsó segédeszközök átmenetileg védnek az éjszakai fogcsikor­gatás ellen. Ha valóban hatásosak, mondja meg fogorvosának, s ő majd készít­tet egy jobb minőségűt.

A nyugalom a legfontosabb

A négy szakember egyetért ab­ban, hogy a fogcsikorgatás leggyakrabban a stresszel függ össze. A fogcsikor­gatás leghatásosabb ellenszere tehát a nyugalom, amelynek érdekében orvosa­ink a következőket ajánlják:

  • A koffein és a finomított szénhidrátbevitel csökkentése, kevesebb sütemény és édesség fogyasztása. Ezzel általános étrendjét is javítja.
  • Meleg fürdő.
  • Lazítás, nyugalom.
  • Általános relaxációs módszerek, például a progresszív relaxáció és a me­ditáció elsajátítása.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.