Babaápolás

Cumisüveggel kombinált szoptatás

„Tisztában vagyok a szoptatás előnyeivel, mégsem biztos, hogy kizárólag mellből fogom táplálni a kislányomat. Lehet-e tápszerrel kombinálni a szoptatást?”

Noha senki nem vitatja, hogy a gyerek­nek a kizárólagos szoptatás tesz a legjobbat, sok az olyan anya, aki ezt kivihetet­lennek tartja, mert nem tudja beleillesz­teni az életmódjába (pl. gyakori hivatalos utak miatt), mert túl nehéz (megfájdult és berepedezett a mellbimbója, elfertő­ződött a melle, krónikusan kevés a teje), mert túl sok időt igényel (a munkán és egyéb kötelezettségeken fölül), vagy csak túlságosan kimeríti.

Az anyatejes és táp­szeres táplálás kombinálása elsősorban az ilyen anyáknak kínál megoldást. Bár a kombinálás lehetőségét nem sokan veszik fontolóra (sok nő inkább úgy vé­lekedik, hogy a kettő kizárja egymást), bizonyos helyzetekben a lehető legked­vezőbb megoldás lehet.Úgy kell felfog­ni, hogy a kevés anyatej is többet ér a babának, mint ha semennyit nem kap.

A „kombimódszer” alkalmazása ese­tén van néhány fontos dolog, amire fel­tétlenül érdemes figyelni:

Hátrább a cumisüveggel

Igyekezzen elodázni a tápszeres etetést, amíg be nem gyakorlódik a szoptatás, vagyis legalább két-három hétig. Ekkorra a tejelválasz­tás is beáll, a baba is hozzászokik a mell­ből szopáshoz (az ő dolga a nehezebb), mielőtt a (sokkal könnyebben szopható) cumisüveggel megismerkedne.

Nem szabad elsietni

Nem tanácsos hirtelen a cumisüvegre váltani, hanem csak szép lassan és fokozatos átmenet­tel. Az első cumisüveggel szopás után egy-két órával kell megkínálni a babát (amikor már éhes, de még nincs kiéhez­ve).

Fokozatosan növelje a tápszeres ete­tések és csökkentse a szoptatások szá­mát, lehetőleg úgy, hogy minden újabb cumisüveg előtt néhány napos időköz legyen, amíg el nem jut oda, hogy minden második (vagy az önnek meg­felelő számú) etetés cumisüvegből tör­ténik. A szoptatás fokozatos csökken­tése azért is fontos, mert így megelőz­hető a tej csatornák eldugulása és be-gyulladása.

Legyen rendben a kínálat

Amikor a gyerek elkezd tápszert kapni, az anyatej iránti csökkenő kereslet rövid időn be­lül a kínálat csökkenését vonhatja ma­ga után. Ezért kellő számú szoptatást kell beiktatni, különben elapadhat a tej. (A legtöbb nő esetében naponta hat ala­pos szoptatás elegendő ahhoz, hogy az újszülött megkapja a szükséges mennyi­ségű tejet.) A tej kiválasztás fejessel is fenntartható. Ha a gyerek nem szopik eleget (vagy a kimaradt szoptatások he­lyett az anya nem fej), hamarosan nem lesz tej a szoptatáshoz, és a „kombi” for­dítva fog elsülni.

A jó cumi

A szoptatáshoz a mell már pont jó „cumival” rendelkezik, s most a cumisüveghez is meg kell találni a meg­felelőt. Olyat érdemes választani, amely a természetes bimbót utánozza, széles a karimája, és lassan folyik. Az ilyen cumit a csecsemő tövig be tudja kapni a szájá­ba, ahelyett hogy csak a végét szopogatná. A lassú folyás azért fontos, hogy a baba – a szopáshoz hasonlóan – kénytelen le­gyen megdolgozni a tejecskéért.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.