Babaápolás

Mi a joghurt? Adjuk a babának?

Friss tejből készül, ezt felmelegítik (pasztörizálják), hogy az esetleges kóroko­zókat kiöljék, majd lehűtik és hozzáadják a tejerjesztő baktériumokat, amelyek megerjesztik és részben megszilárdítják a tejet. Ez a folyamat könnyebben emészthetővé teszi a laktózt (a tejcukrot), széthasítja a fehérjéket és telítetlen zsírsavakkal, valamint kalciummal és foszforral gazdagítja a tejet.

A valódi és hatékony joghurtnak a fogyasztás pillanatában nagy mennyiségű élő tejenzimet kell tartalmaznia. A kezdetben hozzáadott grammonkénti 100 millió enzim száma fokozatosan csökken, a csomagolástól számított 30. napon már csak 1 millió grammonként.

A babának lehetőleg teljes, biotejből készült joghurtot adjunk. Az alternatív joghurtok szója- vagy rizstejből készülnek. Ezért növényi pépeket tartalmaznak, amelyek laktoenzimekben gazdagok, és könnyen emészthetők. A joghurtot 6-7 hónapos kortól adhatjuk, de győződjünk meg róla, hogy nem ártalmas-e a babának.

Nem joghurt

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.