Betegségek és megelőzésük

A légzés folyamata

A szervezet sejtjeinek működéséhez állandó oxi­génellátás és ezzel egy időben a legfőbb anyag­cseretermék, a szén-dioxid leadásának képessé­ge szükséges. A légzőrendszer a vérkeringéssel együttműködve „dolgozik” a szervezet helyes energiaellátásáért. A belélegzett oxigén a légutakon keresztül a keringésbe jut, a szén-dioxid pedig a keringésből jut vissza a tüdőn és a lég­utakon át a levegőbe. A tüdő bőséges csőháló­zattal (hörgőkkel és hörgőcskékkel) van ellátva, így rendkívül nagy felületen képes a gázcserét lebonyolítani.

Minden egyes belégzéssel mintegy 500 ml levegő kerül a tüdőbe, a percenkénti lég­zésszám pedig 12-15. A levegő először a felső légutakon (szájüreg, orrüreg, gége, légcső) át halad. A légcsőből továbbhala­dó levegő a két főhörgőn (bronchusok) át egyre kisebb hörgőcskékbe kerül, amelyek végén a léghólyagok (alveolusok) találha­tóak.

Ezek a tüdő legkisebb működési egysé­gei; itt történik a tényleges gázcsere: az oxigén és a szén-dioxid kicserélődése.

A gázcsere

Minden léghólyag hajszálerekkel gazda­gon be van hálózva. A gázcsere lényege, hogy a levegőből bejutott oxigén a hajszál­erek (kapillárisok) falán át bekerül az ér­be, és a vörösvérsejtek hemoglobinjához kötődik. így a keringési rendszeren ke­resztül az oxigén minden sejthez eljut az energiaigényes folyamatok működtetésé­re. Egyidejűleg a szén-dioxid a vérből a léghólyagokba jut, és onnan a légutakon keresztül áramlik kifelé a kilégzések során.

A légutak védőgátja

A légutak többféle módon védekeznek a fertőzések és az ingerlő tényezők ellen:

  • Szövetekkel – a felső légutak szöveti vé­dőgátjaival; szervei az orr- és garatman­dulák, amelyek az alsó légutakat védik a fertőző anyagoktól.
  • Nyálkahártyával – a légutakat borító nyálkahártya képes megkötni a levegő­vel bejutó idegen, káros anyagokat.
  • Csillókkal – a nyálkahártyát borító csillószőrök az esetleg bejutó idegen anya­gokat hullámzó mozgásukkal kifelé, a felső légutak irányába „söprik”. Köhögéssel – bármilyen irritáció köhö­gési reflexet eredményez, mivel a tüdő így próbál megszabadulni az idegen anyagoktól, mielőtt bármilyen károso­dás keletkeznék.

A ki- és belégzés folyamata

A légzés automatikusan történik; az agy nyúltvelői légzőközpontja szabályozza. A légzőközpont állítja be a légzés gyakori­ságát, aszerint hogy az energiaellátáshoz éppen mennyi oxigén szükséges,-és mennyi a kiválasztandó szén-dioxid. A vér széndioxid-tartalmát az ütőerek falában levő receptorok érzékelik, továbbküldik ezt az információt az agyba.

Ki- és belégzés

Az agy szabályozza a ki- és belég­zés ritmusát, hogy a gázcsere egyensúlyban maradjon. Terhelés, mozgás közben na­gyobb az oxigénigény, így az agy nagyobb oxigénfelvételre serkent, ezért fokozódik a légzésszám. A légzés „mechanikáját” a bordaközti izmok és a rekeszizom biztosítja: különböző nyomásviszonyok beállításával.

Hogyan működik a tüdő?

A légzés akaratlanul zajló folyamata a levegőt az egyre szűkülő légutak rend­szerébe továbbítja, onnan a keringésbe. A légzőrendszerhez tartoznak még a bordák, bordaközi izmok és a rekeszizom.

Légzés tüdő

Léghólyagok

A légutak vizsgálata

A légúti problémák vizsgálatára sokféle diagnosztikai módszer alkalmas:

  • Mellkasi hallgatózás; a köhögés jellegének meghallgatása, zörejek.
  • Mellkas-röntgenvizsgálat a fertőzések vagy más súlyosabb betegség (pl. tüdőrák) megállapítására.
  • Kilégzési áramlásmérés a légutak esetleges akadályozottságának, elzá­ródásának megállapítására, asztmás betegeken a gyógyszerelés változtatá­sának felmérésére.

Kórházban végezhető speciális vizsgálatok:

  • Légzésfunkciós vizsgálatok a ki­es belégzés minőségének, a tüdő kapacitásának mérésére.
  • Képalkotó vizsgálatok a tüdő leg­es véráramlásának mérésére.
  • Hörgőtükrözés (bronchoszkópia): optikával ellátott flexibilis cső bejuttatá­sa a szájüregen keresztül a légcsőbe és a tüdőkbe, a hörgők pontos vizsgá­latára. A hörgőtükrözés érzéstelenítés­sel történik.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.