Betegségek és megelőzésük

Ín- és izomsérülések kezelése

Az ínszalagok az izmokat a csontokkal összekö­tő erős, rostos szalagok. Különösen megerőlte­tő sportok művelése során meghúzódhatnak, el­szakadhatnak, vagy balesetekben sérülhetnek (például véletlen konyhai balesetben késsel el­vágja valaki). Az ínszalagok könnyen gyulladásba kerülhetnek. Ez az ún. tendinitisz, amely az inat körülvevő ínhüvely gyulladásával jár együtt. Hasonló sérülések a vázizomzatban is kialakul­hatnak – túlerőltetés miatt húzódások, szakadá­sok formájában (atletikus sportok, body build­ing stb. következtében).

Az inak és az ínhüvely gyulladását a moz­gásos túlerőltetés váltja ki. Legjellemzőbb tünetei a fájdalom, duzzanat és merevség, a mozgás akadályozottsága. A bőr az érin­tett területen forró és vörös lehet, az ízü­let mozgatáskor ropoghat.

Ínszalagsérülések

  • Achilles-ín szakadása – az Achilles-ín köti össze a sarokcsontot a lábikraizom­mal. Hirtelen, szokatlan terhelésre sza­kadhat el, ha például egy középkorú ember valamilyen számára szokatlan mozgásformát végez. A lábszár alsó része és a sarok erősen fáj. A kezelés se­bészi helyreállítást vagy hathetes gipszrögzítést jelent. Mindkét esetben gyógytorna végzése is szükséges a mobilitás visszanyerésére.
  • Kalapácsujj – a lábujj hirtelen behajlítá­sára az ujjat egyenesben tartó ín csontos tapadása leszakadhat. Hat hetes sínezés teljes gyógyulást eredményez.
  • Elvágott ín – éles tárgyakkal okozott kézsérülések károsíthatják a kéz inait. Ilyenkor sürgős sebészi beavatkozás szükséges a funkciók helyreállítására.

Íngyulladás

Az íngyulladás minden formája pihente­tést igényel, és számos esetben gyorsabb a gyógyulás, ha a gyulladt inat sínezni lehet. Segít a fizikoterápia is. Az orvos adhat nem szteroid gyulladásgátlókat a fájdalom mérséklésére, és esetleg egy helyileg be­adott koritkoszteroid injekció is gyorsabb javulást eredményez.

Az íngyulladás legjellegzetesebb típu­sai a következők:

  • Achilles-ín gyulladása – az ínszalag sín­be helyezése ajánlatos a gyulladás csök­kentésére. Enyhébb fizikai terhelés jó­tékony lehet a szalagok nyújtása céljá­ból.
  • Uszóváll, teniszváll – a kar forgató izomzata forgató köpenye inainak elsza­kadása; ilyenkor a váll mozgatása igen fájdalmas. A fájdalom jellemzően egy bizonyos ponton jelentkezik, amikor akart felemelve a sérült ínszalag a lapoc­kacsonthoz dörzsölődik.
  • Rendőrsarok – ilyenkor a hátsó lábszár­izom sarkon tapadó és a talpon húzódó széles ina kerül gyulladásba, amely járás és állás közben nagyon fájdalmas.
  • Teniszkönyök – a csuklót mozgató inak könyök környéki tapadásánál jelentke­ző fájdalom. A golfkönyök a könyök belső oldalát, a teniszkönyök a külső ol­dalát érinti. Kezelési módjai: pihente­tés, jeges pakolások, esetleg az érintett területre adott szteroid injekció.

Achilles-ín

Izomszakadások

Izomsérülés bármely életkorban előadódhat, bár tény, hogy a sportolók, valamint az idősebb korúak, akik szokatlan mozgásformába kezdenek, nagyobb veszélynek vannak kitéve. A legtöbb sportágban fontos a hajlé­konyság és az erő, így a hirtelen megerőltetés vagy túlságosan nagy súlyok emelgetése bizony izomsérülést okozhat. A leginkább érintett teher­viselő izmok a lábszár, a comb elülső és hátsó felszínének nagyobb izmai.

Izomhúzódáskor éles fájdalom jelentkezik; olyan érzés, mintha elsza­kadt volna az izom. A zúzódás később válik láthatóvá, és a terület érintésre is fájdalmas. Az izomsérülések pihentetésre, jeges pakolások és hőkezelés hatására néhány hét alatt gyógyulnak. Nem szteroid gyulladásgátlók enyhítik a fájdalmat, és gyógytorna is segítheti a gyógyulást

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.