Egészségmegőrzés

Étellel a tüdő egészségéért!

Légzőrendszer bonyolult és kifinomult gépezet, amely­nek elsődleges feladata, hogy az oxigént a levegőből kivon­ja, és a véráramba juttassa. A leve­gő az orron és a szájon át beléle­gezve a légcsövön és a róla elágazó hörgőkön (bronchusokon) keresz­tül jut a tüdőbe. A tüdőben apró hörgőcskékbe, majd a léghólyagocskákba kerül. Az ezeket burkoló hártyában futó erek felveszik az oxigént, miközben a sejtek működésekor keletkező szén-dioxidot leadják.

A légzőrendszer folyamatosan tisztítja önmagát – az orrnyál­kahártya és a légutak nyálkahár­tya sejtjein lévő apró csillók és a rajtuk lévő nyák megkötik a por­szemcséket, és így megvédik a tü­dőt a levegőben lebegő portól. A citrusfélék leve gazdag a baktériumok ellen védő C-vita­minban. A sárgabarack-nektár­nak magas a cinktartalma, és sietteti a gyógyulást.

Étellel a tüdő egészségéért

A legegészségesebb tüdejük azok­nak az embereknek van, akik na­ponta megesznek legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt. Ez nem véletlen, hiszen az ezekben találha­tó tápanyagok biztosítják az im­munrendszer egészséges működé­sét. Emellett ne feledkezzünk meg a dohányfüst tü­dőkárosító szerepéről sem!

Hogyan segítik a légzőrendszert a tápanyagok?

A zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidáns C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin segíti az immun­rendszer működését, és ezáltal vé­di a légutakat a fertőzésektől. Az antioxidánsok megszabadítják a légutakat az irritáló szabad gyö­köktől, és nagymértékben csök­kentik a tápanyagok elégetésekor és az anyagcsere kapcsán keletke­ző veszélyes vegyületek koncentrá­cióját.

Mit tegyünk megfázás Ellen?

Egészséges keverék

A zöldséglevek védenek a meg­fázást és náthát okozó vírusok­kal szemben. A likopinban gazdag paradicsom és a magas béta-karotin-tartalmú sárgarépa erősíti az immunrendszert.

Citrusfélék leve

Gazdag a baktériumok Ellen védő C- vitaminban. A sárgabarck-nektárnak magas a cinktartalma és sietteti a gyógyulást.

Lélegezzünk könnyebben!

Friss, ropogós zöldségekből antioxidánsokban gazdag sa­látakeveréket készíthetünk. Az antioxidánsok hatékonyak a fertőzések, például a megfázás és a nátha megelőzésében. A paprika béta-karotint és illóolajokat tar­talmaz, amelyek enyhítik az orrdugulást.

Hogy működnek az anti­oxidánsok?

A C-vitamin véd a lég­zőszervi megbetegedéseket okozó baktériumok ellen, és emellett tá­gítja a légutakat, ami megkönnyíti a légzést. Nem bizonyított azon­ban, hogy a hatalmas adagokban szedett C-vitamin hatékonyan hoz­zájárulna a megfázás megelőzésé­hez vagy kezeléséhez. A fölös vitamin nagy része valószínűleg fel sem szívódik, és nincs hitelt ér­demlő bizonyíték arra nézve, hogy megakadályozná a megfázást.

Az E-vitamin is erős antioxidáns, és fontos szerepe van a légutak egészséges működése szempontjából. Azoknak a kora­szülött babáknak, akiknek fejletlen a tüdejük, az oxigénkezelés mellett E-vitamint is adnak, részben azért, hogy ne kapjanak el valamilyen idült tüdőbetegséget.

A hivatásos sportolók tisztában vannak az E-vitamin jó tulajdonsá­gaival. Oxigénfogyasztásuk maga­sabb az átlagnál, így sejtjeik job­ban ki vannak téve a szabad gyökök okozta károsodásnak. E-vi­tamin szedésével a kockázat a felé­re csökkenthető.

Csökkenthető károsodás

E-vitaminnal a légszennyezés és dohányzás okozta tüdőkárosodás veszélye is. Mivel gyorsan reakcióba lép a sza­bad gyökökkel, sikeresen gátolja káros hatásukat a sejthártyákra, valamint a szervezetben található enzimekre, fehérjékre és magára a DNS-re.

Egy másik antioxidáns, az A-vi­tamin segíti a légutak nyálkahár­tyájának regenerálódását.

Hasznos ásványi anyagok

A magnézium közvetlenül elősegíti az egészséges légzést, mivel segít ellazítani a légutak izmait. A mag­néziumhiányban szenvedő embe­reknek gyakrabban vannak légzési nehézségeik, mint azoknak, akik­nek magas a magnéziumszintjük.

Megfázáskor a cink gyorsítja a gyógyulást. Azt nem tudjuk, hogy segít-e a megfázások megelőzésé­ben, de sokan állítják, hogy erre a célra is alkalmas.

Milyen élelmiszerekben talál­juk ezeket a tápanyagokat?

Néhány élelmiszer különösen gazdag azokban a fontos tápanya­gokban, amelyek szerepet játsza­nak a légzőrendszer védelmében.

Ezeket a tápanyagokat a következő forrásokból nyerhetjük:

 • C-vitamin: Friss gyümölcsök (különösen a citrusfélék) és zöldségek, valamint a gyümölcs­levek
 • A-vitamin: Halolajok, tej termékek, spenót, máj, répa, sárgaba­rack, margarin
 • E-vitamin: Magvakból nyert (kukorica, napraforgó) olajok, ga­bonacsíra, olívaolaj, avokádó, kör­te, müzli, dió- és mogyorófélék, le­veles zöldfőzelékek, korpakenyér, gabonapelyhek és tojássárgája
 • Béta-karotin: Narancsszínű, pi­ros, sárga és sötétzöld gyümölcsök és zöldségek, pl. Sárgarépa, zöld­paprika, spenót, mangó, őszi- és sárgabarack
 • Magnézium: Jelen van a gabonapelyhekben és a zöldségekben, a földimogyoróban és a Graham-kenyérben
 • Cink: Sok cink található a so­vány vörös húsokban, a májban, a kagylóban (különösen az osztrigában), a tojássárgában, a gabona-pelyhekben és a hüvelyesekben

Légúti fertőzések

A torok vagy a mellkas fertőzésé­nek egyik tünete a köhögés. A lég­cső vagy a hörgő nyálkahártyájá­nak gyulladása ingerli a köhögési reflexet kiváltó idegeket. A köhö­gés automatikus reflex. Feladata, hogy a porrészecskéket eltávolítsa a légutakból, megfázáskor megtisz­títsa a hörgőket és a légcsövet a fa­lukhoz tapadó nyálkától.

A tüsszentésnek hasonló a szerepe: az orr nyálkahártyáját megtisztítja a portól és a benne lé­vő nyáktól. A köhögéssel és a tüsszentéssel azonban kórokozók -baktériumok és vírusok – is kijut­nak a környezetbe, és ha más szer­vezetébe jutnak, azt is megbetegít­hetik.

A náthát, az influenzát és a felső légúti fertőzéseket, mint amilyen a torokfájás, mandula­gyulladás, gégegyulladás, krupp és orr melléküreg-gyulladás, vírusok és baktériumok okozzák. A vírusok és baktériumok alsó légúti fertőzést – hörghurutot, hörgőcske-gyulladást (bronchio­litist) és tüdőgyulladást – is okoz­nak.

A vírus csak úgy képes szapo­rodni, ha egy élő sejtben megtelep­szik. A fertőzött sejt egy interferon nevű fehérjét kezd el termelni, amelynek célja a vírus továbbterje­désének megakadályozása.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok csak bakteri­ális fertőzések esetén hatásosak, a vírusokra nem hatnak. A baktéri­umok apró mikroorganizmusok, amelyek a környezetünkben, a le­vegőben, talajban, élelmiszerek­ben, vízben, de a testünkben is megtalálhatók. Egyesek, mint pél­dául a belekben élő „hasznos” bak­tériumok segítenek a fertőzések elkerülésében, míg mások betegsé­geket okoznak. Ilyen bakteriális betegség például a tüdőgyulladás.

A megfázás többnyire az orrüre­get és a garatot érinti

A jellegzetes tünetek közé tartoznak a nátha, a hőemelkedés, a torokfájás és a kö­högés. A légzőszerveket bélelő nyálkahártya begyullad, és a köhö­gés nagy mennyiségű váladékkal jár. Bakteriális fertőzés esetén anti­biotikumra van szükség.

Avokádó

A lédús és ízletes avokádó rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Legnevezetesebb ezek közül az E- és C-vitamin (a főképp a tüdőt és légutakat érintő, rákot okozó szabadgyök-károsodás ellen védelmet nyújtó antioxidánsok). Az avokádó ezenkívül jelentős mennyiségű béta-karotint, az ideg- és izomműködéshez nélkülözhetetlen káliumot, rostot és folsavat is tartalmaz.

A közhiedelemmel ellentétben az avokádó egyáltalán nem hizlal, mivel egy közepes méretű gyümölcs alig több, mint 100 kilokalóriát és csupán 11 g zsírt tartalmaz. A zsírok fele egyszeresen telítetlen zsírsav, vagyis véd a szívbetegség ellen azáltal, hogy csökkenti a vér „rossz” koleszterinszintjét.

Az élelmiszerek szerepe a légutak egészségében

A növények által termelt szerves, ún. Fitovegyületek hatással vannak szervezetünk anyagcseréjére, és védelmet nyújtanak az immunrend­szer számára. Előnyös hatásuk meglehetősen sokrétű, akár más vitaminokkal és ásványi anyagok­kal együtt, akár azoktól függetle­nül fejtik ki a hatásukat.

Hagyományos gyógymódok

A fokhagyma, a vöröshagyma és egyéb hagymafélék különösen gaz­dagok a vírusok elleni hatóanya­gokban. Jótékony hatásuk miatt már évszázadok óta használják őket légúti panaszok enyhítésére. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a lég­utak görcsös összehúzódását, vagy éppen elernyesztik azokat.

A gyömbért hagyományosan a légutak falára tapadt nyák fellazítá­sára használják, amelyet így könnyebb felköhögni, és a légutak könnyebben szabaddá válnak. A feketeribiszkelé enyhíti a torokfá­jást, mivel sok hatékony, gyulla­dásgátló flavonoidot tartalmaz.

Az orvosi zilizből és fekete nadálytőből készült gyógytea enyhíti a száraz köhö­gést. Nyugtató hatású és a nyálel­választást fokozó mézzel, valamint citromlével elkészítve jelentősen csökkenti a torokfájás okozta kel­lemetlenségeket. A nagyon erős paprika vagy csili paprika fogyasztása könnyeztető hatású, és fokozza az orrváladék­képződést is. A váladék mennyisé­gének jelentős növekedése és a paprika ér tágító hatása együttesen kitisztítják az eltömődött légutakat és enyhítik az orrdugulást.

Az immunrendszer erősítése

Az élőflórás joghurt nagyon kedve­ző hatású, mert elszaporítja a hasznos baktériumokat a bélrend­szerünkben. Egyes vizsgálatok sze­rint ezek a baktériumok elősegítik az interferon termelését. Az interfe­ron gátolja a vírusok szaporodását, és serkenti a test ellenanyagterme­lő sejtjeinek, a limfocitáknak a mű­ködését. A limfocitáknak alapvető szerepe van a légúti és egyéb fertő­zések leküzdésében.

Védelem a rák ellen: A táplálko­zástudományi kutatások ígéretes területe a szója és szójából készült különféle termékek hatásának vizsgálata rákbetegségben, főként garat- és a tüdőrákban.

Jegyezzük meg! Védekezzünk fokhagymával a megfázás, az influenza és egyéb légúti megbetegedések ellen! Ez az igen értékes étel a vírusok és baktériumok ellen hatásos anyagokat tartalmaz, és így mérsékeli az orrdugulás és megfázás tüneteit.

Hagyjuk abba a dohányzást!

Mivel ez egyáltalán nem könnyű dolog, néhány „fogás” talán segíthet a leszokásban.

 • Állítsuk helyre az immun­rendszerünket!: Fogyasszunk minél több olyan táplálékot, amelyben sok az antioxidáns vegyület! Ilyenek a sárgarépa és piros húsú paprika (béta-karotin); narancs és brokkoli (C-vitamin); napraforgóolaj és földimogyoró (E-vitamin); ga­bonafélék és zöldségek (sze­lén); kenyér, dió- és mogyoró­félék és olajos magvak (cink), máj (A-vitamin és réz).
 • Ha nem tudunk meglenni nélküle: Rá szeretne gyújta­ni? Igyon meg inkább egy pohár narancslevet! Rágjon cu­kormentes rágógumit, a gyü­mölcsöstálat pedig töltse fel!
 • Hogyan kerüljük el a leszo­kással járó hízást?: Kerüljük a cukorban és zsírban gazdag ételeket, igyunk naponta leg­alább nyolc pohár vizet, és tor­názzunk rendszeresen!

A dohányzás káros hatása

A cigarettafüst rendkívül káros a tüdőre és az immunrendszerre. A károsító hatás sajnos az ún. passzív dohányzás esetén is fennáll, vagyis amikor valaki a mások által elszívott cigaretta füstjét szívja be. Azáltal, hogy elősegíti a szabad gyökök keletke­zését és csökkenti az antioxidánsok mennyiségét, a füst nemcsak a légutak sejtjeit, de az immunrendszerünket is ká­rosítja.

A dohányzás fokozza a légző­szervi betegségek, többféle rosszindulatú daganat, az érelmeszese­dés okozta infarktus és a szélütés kockázatát. A dohányosoknak a káros hatások ellensúlyozására a szokásosnál sokkal több C- és B-vitaminra, valamint antioxidánsra van szükségük; ezekhez leg­könnyebben a megfelelő ételek fogyasztásával juthatnak. A táplá­lékkiegészítők nem tartalmazzák a természetben előforduló antioxidáns fitovegyületeket.

Fogyasszunk kevesebb sót!

Egyes természetgyógyászok szerint a túlzott konyhasófogyasz­tás a hörgők összehúzódásához vezethet, és ezáltal rontja a légcse­rét. Az alkohol és koffein állítólag szintén hozzájárulhat a hörgőfalak görcséhez, de ebből a szempont­ból jelentősek az egyéni kü­lönbségek. A koffeinhez sok szempontból hasonló hatású teofillint asztmás roham meg­szüntetésére, tehát a hörgők tágítására adják az orvosok.

A tüdőkapacitás növelése

Az elfogyasztott táplálék közvetlen hatással van tüdőnk működésére és egészségi állapotára. Azok tüdőfunkciója, akik naponta legalább 5 adagnyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak el, lényegesen jobb, mint azoké, akik ennél kevesebbet esznek. Nagyobb a tüdőkapacitásuk azoknak, akik az átlagnál jóval több antioxidáns vitamint fogyasztanak.

Vegyünk mély lélegzetet

Tüdőkapacitásunk növelése és légzőrendszerünk egészsége érdekében együnk az immunrendszert segítő, hatékony tápanyagokban gazdag élelmiszereket. Az alábbi általános irányelveken túl további ötleteket meríthetünk a recept­mutatóból.

 • Főbb irányelvek: Megfázás esetén igyunk sok alkohol- és szénsavmentes folyadékot (naponta legalább 8 pohárral)! Együnk naponta legalább 5 adag­nyi zöldséget és gyümölcsöt!
 • Megfázás és influenza esetén: A serpenyőben sütött zöldségeket és a tenger gyümölcseiből készült leveseket ízesítsük fokhagymával, csilivel vagy gyömbérrel; állítsunk össze salátatálat vitaminban gazdag zöldségekből, paprikából, sárgarépából, brokkoliból, vizitormából és újhagymából! Készít­sünk ízletes vegyes gyümölcssalátát! Egy fél avokádót töltsünk meg garnélarákkal, locsoljuk meg olívaolajjal, és ízesítsük egy limonella levével!
 • Az immunrendszert erősítő italok: Megfázás ellen fogyasszunk kü­lönféle módon összepárosított zöldségeket és gyümölcsöket; igyunk mézzel édesített forró feketeribizlilevet; fogyasszunk frissen kifacsart citrom levéhez kevert mézet

A növényi olajokból származó E-vitamint, C-vitamint fekete áfo­nya és más bogyós vadgyümölcsök formájában, valamint a vörös és sárga gyümölcsökben és zöldsé­gekben található béta-karotint. Meglepő módon fontos C-vitamin­forrás a burgonya, ha nagy mennyiségben fogyasztják. A héjastól fogyasztott krumpli még több C-vi­tamint tartalmaz, mint a meghá­mozott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.