Vészhelyzet

A légzési nehézség lehetséges okai és teendők légzési nehézség esetében

A légzési nehézség valamennyi fajtája azonnali beavatkozást igényel. Amennyiben a szervezet valamiért nem jut elegendő oxigénhez, a véroxigénszint csökken (hipoxia alakul ki), ami rövid úton halálhoz vezet. Az agysejtek elhalása már három perc után megkezdődik! Ha az oxigén­hiányt nem szüntetjük meg időben, leállhat a légzés, majd a szívműködés.

Tünetek

A légzési nehézség fennállásának időtartamától függően több tünet léphet föl együtt vagy külön-külön. Kétségkívül légzési nehézségre kell gyanakodnunk, ha olyan nyilvánvaló okot észlelünk, mint például mellkasi sérülés vagy egy arcra tapadt nejlonzacskó.
Légzési nehézség

 • A légutak elzáródása akadályozza a köhögést és a hangadást.
 • Ha a nyakat valami elszorítja, az arc és a nyak erei kidagadnak.
 • A sérült émelyeg, hányingere van, esetleg hány.
 • A sérült eszméletét veszti.
 • A bőr szürkéskék árnyala­tot ölt, ami kiváltképp a fülkagylón, az ajkakon, a szájüregben és az ujjbegyen figyelhető meg jól.
 • Figyelem-összpontosítási nehézség, tudatzavar lép fel.
 • A beteg gyorsan, kapkodva lélegzik, köhög, légszomj gyötri, beszéde akadozik.

A légzési nehézség lehetséges okai és annak magyarázatai

Elzáródtak a légutak

A test oxigénellátását gátolja, ha valami a szájra tapad, esetleg a légutakba kerül, vagy elszorítja a légcsövet. Füst belégzése vagy allergiás roham után a légutak nyálkahártyája megduzzad, ami szintén korlátozza a levegő bejutását a tüdőbe.

Valami akadályozza a mellkas mozgását

Ha a sérült felsőteste összepréselődik (pl. föld temeti maga alá, autóbaleset során beszorul a roncsokba stb., a mellkas nem tud rendesen tágulni és szűkülni, így a légzés nehezítetté válik. Ugyanez a helyzet mellkasi sérülés esetén.

A levegőben kevés az oxigén (pl. füst van)

Sűrű füstben a szervezetbe kevesebb oxigén jut.

Betegség

A légzőszervrendszer tartósan fennálló megbetegedései (pl. asztma, allergia, tüdőgyulladás, krupp, hörgőgyulladás) rontják a légzés hatékonyságát.

Fejsérülés

A tüdőt és a légzőizmokat irányító agyterület vagy idegek sérülése hatással van a légzésre.

Segítség! A legfontosabb, hogy mihamarabb helyreálljon a légzés. Ennek érdekében vigyük ki a beteget a friss levegőre, vagy segítsünk bevenni a gyógy­szerét, és hívjuk a mentőket!
Ne habozz! Ha egy csecsemő csúnyán köhög és lázas, vírus­fertőzés okozta hörgőgyulladás­ról lehet szó. Ilyen esetekben haladéktalanul forduljunk gyermekorvoshoz!
Csak óvatosan! A légzési nehézséggel küzdő asztmás betegnek azonnal adjuk oda az inhalációs készülékét! Ha nincs nála, riasszuk a mentőket!

Teendők:

 1. Szüntessük meg a fulladás okát! Ha valami a sérült szájára vagy orrára tapadt, azon nyomban távolítsuk el. Amennyiben beszorult valahová, és biztosan tudjuk, hogy a baleset nemrég történt, tegyünk kísérletet rá, hogy megszüntessük a mellkasára nehezedő nyomást. Fulladás esetén szakszerű ellátást kell nyújtanunk.
 2. Hívjunk segítséget! Akkor is telefonaljunk a mentők­nek, ha a sérült légzése látszólag rendbejött.
 3. Figyeljük meg! A mentők kiérkezéséig többször ellenőrizzük, hogy nem vesztette-e el az eszméletét, légzése és pulzusa rendben van-e.

Akasztott ember

A légcsövet elszorító kötél akadályozza a légzést, ráadásul súlyos, akár végzetes nyaksérülést okozhat. Ha a sérült még életben van, tegyük meg az alábbi lépéseket.

 1. Vágjuk el a kötelet! Késlekedés nélkül távolítsuk el a nyakat összeszorító kötelet (zsineget, sálat stb.): vágjuk el ollóval, minél közelebb a csomó­hoz. Közben ügyeljünk rá, hogy ne szúrjuk vagy vágjuk meg a nyakat. Kést csak akkor ragadjunk (és csakis éleset!), ha nincs kéznél olló.
 2. Támasszuk alá a testet! A kötél levágása során próbáljuk meg a testet alátámasztani. Ha mód van rá, kérjünk segítséget, mert egy felnőtt – kü­lönösen eszméletlen állapotban – nagyon nehéz.
 3. Hívjunk segítséget! Riasszuk a mentőket (ha van segítségünk, bízzuk meg a telefonálással). Megérkezésükig folyamatosan ellenőrizzük, hogy a sérült eszméleténél van-e, légzése, pulzusa normális-e. Fordítsunk figyelmet állapota változásaira.
Vigyázz! Ha a sérült, beteg eszméletét veszti, tegyük szabaddá a légutat, és ellenőrizzük a légzést. Fel kell készülnünk az újraélesztés megkezdésére is.

Hogyan tovább?

A légzési gondok jellegüktől függetlenül orvosi kivizs­gálást igényelnek. Akkor se mulasszuk ezt el, ha a sérült, beteg időközben látszólag jobban lett. Bekövet­kezhet ugyanis valamiféle maradandó károsodás, arról nem is beszélve, hogy a nem nyilvánvaló okokat mindenképpen fel kell tárni. A vízből kimentett ember tüdejébe került víz órákkal később is komoly gondokat okozhat.

Egyéb veszély:

 • A nejlonzacskókat, szemeteszsákot, PVC-fóliát stb. Tartsuk olyan helyen, ahol gyermek nem férhet hozzá.
 • A függöny vagy a redőny húzózsinórját rögzítsük úgy, hogy a gyerek ne tudja a nyaka köré tekerni.
 • Ha a gyerek nyakkendőt, kendőt vagy sálat szeretne hordani, lássuk el előre megkötött gyorscsomóval.
 • A kapucni húzózsinórját távolítsuk el.
 • Kisgyereknek ne adjunk apró darabokra szétszedhető játékot.
  Gondoskodjunk róla, hogy a plüssjáték minden része erősen legyen rögzítve.
 • Ne hagyjuk magára a gyermeket evés köz­ben. Szóljunk rá, hogy ne futkározzon, ha étel, ital van a szájában.
 • Ruháról, plüssjátékról szedjük le a mas­nikat.
 • A gyermekjátékokra írt fi­gyelmeztetéseket mindig tartsuk szem előtt!Légzési nehézség
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.