Betegségek és megelőzésük

Akut légúti szűkületet okozó felső légúti megbetegedés -krupp- tünetei és megelőzése

Mik a tüneteik?

Általános tünetei kezdetben meghűlésszerű klinikai képet mutatnak, melyhez hangos-nehezített belégzés, rekedtség, ugató köhögés társul. A légúti duzza­nat mértékétől függően súlyosbodó légszomj, nehézlégzés, légzési elégtelen­ség életveszélyes állapotába torkollhat. A gyulladás érintheti a gégefedőt, a gégét, a gége alatti legszűkebb légúti szakaszt, és kiterjedhet valamennyi légúti képletre.

A valódi kruppal (diftériás álhártya) szemben – mely ma már a ha­tékony védőoltás eredményeként irodalmi ritkaság – leggyakrabban vírusok okozzák. Egyes esetekben feltehetőleg családi hajlamon alapulva, allergizáló tényezők, levegőszennyezettség provokálják. Ilyenkor rendszerint hirtelen, láz nélkül, éjszaka jelentkezik, nyugtatásra és levegőpárásításra gyorsan javul. Viszonylag gyakori gyermekkori megbetegedés. Előfordulása az őszi-téli hó­napokban, 3 hónapos és 3 éves életkor között, valamint influenzajárványok során halmozott.

Hogyan előzhetők meg?

A legsúlyosabb, életet közvetlenül veszélyeztető gégefedőgyulladás előfordulását a leggyakoribb kórokozó a Haemophilus Influenzáé B baktérium ellen 1999-ben ha­zánkban is bevezetett védőoltás lényegesen csökkentette. Az influenzajárványok kapcsán megfigyelt halmozott előfordulás alapján feltételezhető az influenzavírus elleni védőoltás kruppszindróma fellépését csökkentő előnyös hatása is. A szülő feladatai és lehetőségei a megelőzés tekintetében a védőoltásokkal kapcsolatos fegyelem, és kisgyermeke otthoni gondozásának biztosítása, zárt közösségek ke­rülése a légúti fertőzésekre különösen hajlamosító fiatal életkorban, illetve idősza­kokban.

Jegyezzük meg! Nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni a helyes táplálás fontosságát: életkori szükségleteket kielégítő vas-, vitamin- és fehérjebevitellel ugyanis magunk is hozzájárulhatunk az immunrendszer zavartalan éréséhez, és a szervezet ellenálló képességéhez.

A mindennapokban nem túlfűtött, kellő páratartalmú, rendszeres szellőztetéssel tisztán tartott szobalevegő biztosításával csökkentsük a környezeti légúti irritáló tényezőket.

Mire jók a védőoltások?

A védőoltások egyéb súlyos betegségeknek is (mint például a gennyes agy­hártyagyulladás, csecsemőkori súlyos tüdőgyulladás) értékes megelőzési lehetőségei. Napjainkban egyre gyakrabban szembesül a gyermekorvos azzal a szomorú ténnyel, hogy a szülő – mint gyermeke törvényes kép­viselője – elhárítja a védőoltást gyermeke számára, kitéve őt súlyos, akár tragikus kimenetelű fertőző betegségek fokozott veszélyének.

Jegyezzük meg! A védőol­tásoknak lehetnek ugyan szövődményeik, de nagyságrendekkel kisebb mértékben és ritkábban, mint esetleges elmulasztásuknak, mellyel a szü­lő veszélyezteti saját gyermekét.

Tiszteletet érdemlő a szülő aggódása, azonban felelős döntéshozóként kérjük, mérlegelje, mivel árthat többet gyermekének, és döntésének meghozatalához vegye igénybe orvosa meg­alapozott, gyermeke biztonságát és egészségét szolgáló szakvéleményét.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.